Bestemming Rotterdam11 juli 2016

Vers Beton presenteert: Bestemming Rotterdam

Themaweek: de toeristische kant van de stad

Deze week staat Vers Beton in het teken van toeristisch Rotterdam. In de eerste week van de zomervakantie kruipen we in de huid van de toerist, de reisgids en de gastheer/vrouw. Wat kun je verwachten? We lichten een tipje van de sluier op. 

Beeld: Rémon Mulder

Ergens is het toch wennen. De Schotten die hun vrijgezellenfeest uitgerekend in de Witte de Withstraat vieren en de verdwaalde toeristen die je op elke straathoek de weg naar de Markthal vragen. Hoe anders was dat nog geen vijf jaar geleden, toen we uit hoge nood maar een eigen Lonely Planet-gids maakten.

Het gaat goed met toeristisch Rotterdam. Het aantal bezoekers groeit gestaag, met name sinds succesjaar 2014. Hoewel het grootste gedeelte van de toeristen uit andere delen van Nederland komt, weten vooral Britten (8%), Duitsers (8%) en Belgen (6%) de stad steeds vaker te vinden.

Achter die cijfers schuilen verhalen waar de doorsnee Rotterdammer weinig van meekrijgt. In deze eerste week van de zomervakantie kruipen we daarom in de huid van de toerist, de reisgids en de gastheer/vrouw. Klaar voor de leukste lastminute die er is? Vers Beton presenteert: Bestemming Rotterdam.

Oerattracties

Dat de Markthal en De Rotterdam hordes toeristen trekken, hoeven we je niet te vertellen. Maar hoe was dat pakweg driehonderd jaar geleden? Voor zijn eerste publicatie op Vers Beton pluisde Milan T’Hooft eeuwenoude reisverslagen uit. Wat blijkt? In de achttiende eeuw was een halve dag genoeg om alle Rotterdamse bezienswaardigheden te zien.

Fay van der Wall en Ferrie Weeda grepen deze themaweek aan om over de Spido en de Euromast te schrijven. Alles dat je ooit wilde weten over de enige echte Rotterdamse oerattracties zochten ze uit. Wist je bijvoorbeeld dat de Spido bijna honderd jaar bestaat? En dat er in de jaren vijftig sprake was van een Haagse Euromast?

De populairste toeristische attractie van Rotterdam blijft toch Diergaarde Blijdorp. Na acht jaar zwaait Marc Damen daar deze zomer af als directeur. In een interview met Tara Lewis vertelt hij openhartig over zijn ultieme droombaan, ‘familieman’ Bokito en de opvoedkundige taak van de dierentuin. “Het is af en toe net alsof je de bondscoach van het Nederlands elftal bent. Mensen reageren vanuit emotie, maar zonder kennis.”

Staycation

Blijf je deze zomer thuis? Dan kun je onze tips goed gebruiken. We vroegen een paar redacteuren naar hun ultieme vakantiegevoel in Rotterdam. We beloven je: een staycation in de stad is zo erg nog niet.

Benedenwoning met tuin in de Provenierswijk? Of toch dat penthouse op de Kop van Zuid? Honderden Rotterdammers verhuren hun appartement of woonhuis via Airbnb. Wanneer is dat eigenlijk legaal? Hoe zit het met de belastingen? En wat als je je niet aan de regels houdt? Sharon van Oost en Willemijn Sneep zochten het uit. Dat de verhuurders die zij interviewden niet met hun echte naam op Vers Beton wilden, zegt al heel veel.

We sluiten de week af met een nieuwe rubriek: Toerist in Eigen Stad. Elke maand probeert een van onze schrijvers een nieuwe toeristische attractie uit. Hoe is het nou écht om een rit met de Hop-on Hop-off bus te maken, of laveloos te worden met backpackers tijdens een pub crawl? Tara Lewis trapt de reeks af met de Splashbus.

Veel leesplezier!

Reageer of deel op Social Media

Tags:airbnb, Bestemming Rotterdam, Blijdorp, euromast, marc damen, spido, staycation, toerisme en toeristen

Sectie: Bestemming Rotterdam

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *