Advertentie

klein_botanical_topbanner
Voor de harddenkende Rotterdammer

Grenzeloze Rotterdammers vertelt over de Rotterdamse migratiegeschiedenis in de wederopbouw. Naast de portretreeks bestaat dit project uit een 8-delige documentaire serie van regisseur Tim van den Hoff en Dore van Duivenbode. Bekijk hier de vijfde aflevering: Een hoorbare stem.

Aflevering 5 van Grenzeloze Rotterdammers Bron: beeld: www.youtube.com

In de jaren tachtig ontvluchtten de Chilenen de dictatuur van Pinochet en zochten de Marokkanen een plek om hun geloof te belijden. Hoe lieten zij hun stem horen in Rotterdam?
Op zoek naar een grotere ruimte nam de Marokkaanse moskeevereniging An-Nasr in de jaren tachtig de leegstaande Mathenesserkerk over. Hadj Reyani roept er sindsdien op tot het gebed. In de Essalaam moskee op Zuid probeert imam Azzedine Karrat de brug te slaan tussen zijn gemeenschap van gelovigen en de rest van de buurt.
Kunstenaar Juan Heinsohn Huala vluchtte met zijn familie uit Chili tijdens de dictatuur van Pinochet. Via kunst en cultuur probeert hij mensen met elkaar te verbinden. In het HipHopHuis is Juans dochter Lisa met haar club Sprakuhloos bezig met een open mic avond.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Dore van Duivenbode

Dore van Duivenbode

Dore van Duivenbode (1985) is freelance journalist voor print media, online en voor televisie.
Zij maakt portretten, reportages en documentaires voor onder meer NRC, Vrij Nederland, VPRO, IFFR en RTV Rijnmond.

Profiel-pagina
Tim van den Hoff

Tim van den Hoff

Tim van den Hoff (1981) stapt graag met een camera in werelden die hij niet kent, maar graag wil snappen. Na een studie filosofie en een baan bij VPRO maakt hij nu documentaires en opdrachtfilms.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
 1. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  wat een verschil tussen Chilenen en Marokkaanse moslims.

  De stuitende kritiekloosheid mevrouw Van Duivenbode.
  Zo’n kind. Vijf dagen per week naar Koranles. Koop eens een vertaling en kijk mee! Lees hoe zijn integratie in de praktijk gaat, hoe het word van zijn Middeleeuwse God nog dagelijks gepraktiseerd wordt.
  Eén meneer is al 23 jaar in ons land en spreek geen woord Nederlands.
  Iedereen is gelijk, maar de vrouwen zitten in doeken achter matglas.
  Andere meneer wil opgaan in onze samenleving, maar loopt in een jurk. Mag hoor, maar zeg dan niet dat je wil opgaan.
  De vrijheden moeten vanzelfsprekend zijn, dat zie je in alle Islamitische landen ! Daar mag je ook klagen als je kerk niet genoeg ruimte heeft natuurlijk.

  Nee lekker kritisch interview.
  Mevr. Van Duivenbode weet niet dat je mensen moet beoordelen op hun handelen, niet op hun woorden!

 2. Profielbeeld van Pim
  Pim

  En ja hoor…
  Daar gaat’ie meteen al los…
  We zijn allemaal gelijk, maar ik ben beledigd omdat een pand niet mag slopen…

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.