Voor de harddenkende Rotterdammer

Grenzeloze Rotterdammers vertelt over de Rotterdamse migratiegeschiedenis in de wederopbouw. In de zesde aflevering: door de Balkanoorlog zochten Joegoslaven hun toevlucht in Rotterdam. Ook kwamen er in de jaren negentig Antillianen naar de stad voor een betere kans op werk.

https://www.youtube.com/watch?v=71bKKaa6_Hc
Bron: beeld: www.youtube.com

Door de Balkanoorlog zochten Joegoslaven hun toevlucht in Rotterdam. Ook kwamen er in de jaren negentig Antillianen naar de stad voor een betere kans op werk. Hoe vonden zij hun weg in Rotterdam?
In deze aflevering leren we Mairee Scheepers Bishop kennen, zij kwam voor familiebezoek naar Nederland en heeft inmiddels al 18 jaar een kapsalon op de Groene Hilledijk. Honkbalcoach Melfried Comenencia werd als kind naar zijn oom in Rotterdam gestuurd en probeert als coach andere Antilliaanse jongeren hetzelfde lot te besparen.
Ook spreekt Dore met wiskundeleraar en muzikant Emil Kunto. Hij raakte zijn land Bosnië kwijt en kwam in Rotterdam terecht waar hij een nieuw leven moest opbouwen. Marinela Petrusa werd in Rotterdam geboren als dochter van Joegoslavische gastarbeiders, maar moest zich opeens Servisch-Kroatisch noemen. Maja Stefanovic runt een bar op de Vierambachtstraat, waar alle ex-Joegoslaven zich weer even een voelen.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Tim van den Hoff

Tim van den Hoff

Tim van den Hoff (1981) stapt graag met een camera in werelden die hij niet kent, maar graag wil snappen. Na een studie filosofie en een baan bij VPRO maakt hij nu documentaires en opdrachtfilms.

Profiel-pagina
Dore van Duivenbode

Dore van Duivenbode

Dore van Duivenbode (1985) is freelance journalist voor print media, online en voor televisie.
Zij maakt portretten, reportages en documentaires voor onder meer NRC, Vrij Nederland, VPRO, IFFR en RTV Rijnmond.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.