Grenzeloze Rotterdammers12 juli 2016

Wir sind alle Brüder

Grenzeloze Rotterdamers 7/8

Grenzeloze Rotterdammers vertelt over de Rotterdamse migratiegeschiedenis. Wie kwamen hier aan en hoe maakten zij van Rotterdam hun thuis? Fotograaf Peter de Krom en journalist Dore van Duivenbode tonen hoe immigranten, repatrianten en vluchtelingen zich in de stad hebben geworteld. Deel 7: Wir sind alle Brüder

Beeld van Peter de Krom

Wycieczki.nl (uitstapje.nl) weet wat de Pool wil. ‘Een hostess die Pools spreekt en over de bezienswaardigheden vertelt.’ Soms is er koffie en thee. ‘Niet iedereen heeft daar behoefte aan. Ieder mens is anders.’ Achttien jaar geleden begon de reisorganisatie met het verkopen van busreizen naar Polen. Sinds het land tot de Europese Unie behoort en de werkvergunning is afgeschaft, nam de emigratie van Polen naar Nederland toe en zijn er meer Pools-Nederlanders in Nederland dan toen Wycieczki begon. ‘Zij willen hun omgeving leren kennen.’ Wycieczki wijzigde zijn koers. Nog steeds wordt er iedere zomer naar Polen gereden, maar ook in het weekeinde naar Antwerpen, Brussel, Eurodisney, tijdens Pinksteren naar Londen of met Pasen naar Parijs. Voor honderdzestig euro zat de Rotterdamse Kasia drie dagen in de Franse hoofdstad. In de bus raakte ze aan de praat met drie andere Pools-Nederlandse vrouwen. Eén kwam uit Breda, de ander uit Utrecht, een derde uit Den Haag. Ze namen Kasia onder hun hoede en maakten een WhatsApp-groep aan. Eens in de zoveel tijd spreken de vrouwen af.

‘Iedereen die via Wycieczki boekt, slaapt in hetzelfde hotel. Bij het ontbijt delen we een tafeltje. Dan is het ‘hey, wat leuk, waar kom jij vandaan?’ Veel Polen zijn alleen in Nederland. Voor hen is het gezellig.’

'De laatste keer gingen we wandelen in de Hoge Veluwe. We moesten twintig euro betalen. In Polen is wandelen gratis.’

Volgens de reisorganisatie zijn Polen bang om opgelicht te worden en hebben ze lage verwachtingen. ‘Bij ons krijgen ze meer voor minder. Dat klinkt heel gek, maar is echt waar.’ Een goed hotel bijvoorbeeld. Toch is Wycieczki’s businessmodel tanende. ‘Poolse-Nederlanders gaan weliswaar vaker tijdens het weekeinde weg, maar worden ook rijker.’ De groepsvakantie heeft afgedaan. ‘Iedereen heeft een auto.’

Zo gaat ook Kasia tegenwoordig met de auto op pad. Sinds zij kinderen heeft, is geen plek in Nederland ongezien gebleven. Toverland, de Efteling, Diergaarde Blijdorp en de vaste camping in Brabant. Ze zag heel Nederland, maar voelde zich schuldig. ‘Polen kende ik niet. In mijn kinderjaren was er geen geld en geen tijd. Op zaterdagmiddag maakten wij het huis schoon en ’s zondags gingen we naar de kerk.’ Kasia voegde de daad bij het woord en maakte met haar gezin een reis door haar geboorteland. Van noord naar zuid, van de kust naar de bergen. ‘En nog steeds heb ik niet alles gezien.’

'Ik ben een echte Europeaan en kan gaan waar ik wil zonder te stoppen bij grenzen.’

Twintiger Paweł is pas een jaar in Nederland. Ook hij is tot de conclusie gekomen dat hij Nederland beter kent dan Polen. ‘Ik heb hier meer tijd. Doordeweeks werk ik via een uitzendbureau in het magazijn van C&A. In de weekeinden wil ik naar buiten. Mijn zus woont hier langer. Ze miste familie om zich heen en heeft mij hiernaartoe gehaald. We zien elkaar iedere twee weken. De laatste keer gingen we wandelen in de Hoge Veluwe. We moesten twintig euro betalen. In Polen is wandelen gratis.’

Het geld dat hij verdient, zet Paweł opzij om te sparen. Een auto heeft de twintiger niet. Om te kunnen reizen, nam hij vanuit Polen zijn oude Gazelle mee. ‘Ik fiets door de duinen en geniet van de schone lucht. In mijn geboortestreek Silezië worden huizen ’s winters met kolen gestookt. Ik moest continu hoesten.’ Een tweede kostenbesparing vond de magazijnmedewerker achter de deur van zijn koelkast in het appartement van zijn uitzendbureau. Onder het stof lag daar een lege cadeauverpakking. Paweł pakte een viltstift, schreef zijn bestemming op en toog naar buiten. Het was zaterdagmiddag. Met één voet in de berm en de ander op de weg hield hij het karton in de lucht. Het was de eerste lift in zijn leven. Hij viel alleszins mee. ‘Nu lift ik vaker. Het langste dat ik heb moeten wachten was vijf minuten. Mensen denken dat ik een Nederlander ben. Wanneer ik begin te praten, kijken ze raar en doen zij hun best dat niet te laten merken. Misschien lift ik een volgende keer naar België. Ik ben een echte Europeaan en kan gaan waar ik wil zonder te stoppen bij grenzen.’

Reageer of deel op Social Media

Tags:Grenzeloze Rotterdammers, polen en Rotterdam viert de stad!

Sectie: Grenzeloze Rotterdammers

Over Grenzeloze Rotterdammers

De meer dan 170 nationaliteiten hebben allen een geschiedenis in Rotterdam, soms al generaties lang. Tussen de repatrianten uit voormalig Nederlands-Indië en de huidige Syrische vluchtelingen zitten decennia van postkoloniale migratie, gastarbeid en interne Europese emigratie. In deze achtdelige serie vertelt Grenzeloze Rotterdammers hoe zij zich in de stad hebben geworteld. Grenzeloze Rotterdammers is een initiatief van regisseur Tim van den Hoff en journalist Dore van Duivenbode.

mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Rotterdam, Mondriaan Fonds, Stichting Volkskracht, Stichting Democratie en Media, Prins Bernard Cultuur Fonds

Grenzeloze Rotterdammers is onderdeel van Rotterdam Viert de Stad!

Publieksinfo

expositie
5 juni – 31 juli
Leuvehaven 59
10:00 – 19:00
gratis toegankelijk en in samenwerking met Aicha El-fassi van Wijkkeuken Zuid

televisieserie
iedere dinsdag bij OPEN Rotterdam om 18:15, iedere zondag bij RTV Rijnmond om 17:19, vanaf zondag online bij Vers Beton

Meer info: bezoek de Facebookpagina.

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *