Voor de harddenkende Rotterdammer

Rotterdam heeft weer een bouwcoördinator. Zijn naam: Mattijs Rommelse. Zijn belangrijkste taak: bouwplannen snel beoordelen en waar nodig bijsturen. “Ik versimpel procedures. Maar ik ben geen Superman.”

VB bouwmarinier-1064
Beeld door: beeld: Richard Beukelaar

Voor de foto heeft Mattijs Rommelse een jasje aangetrokken. “Vond ik toch netter staan”, vertelt hij buiten voor De Rotterdam, het gebouw waar hij meestal werkt. Hoewel koud aan de slag als bouwcoördinator, kent hij de gemeente goed. Rommelse is al sinds 2001 in dienst bij de gemeente Rotterdam, in verschillende functies in de stadsontwikkeling.

Eén van je voornaamste taken is het kaf van het koren scheiden bij de bouwplannen voor Rotterdam. Hoe maak jij je keuzes?

“Ik beoordeel niet alle plannen zelf, dat vind ik belangrijk om aan te geven. Dat wil ik ook niet. Ik ben geen Superman die precies weet wat goed is en wat niet. Wat we samen doen is alle bouwplannen in een vroeg stadium toetsen. Als de inkt van een plan net droog is, misschien zelfs wel daarvoor. We kijken naar milieu-eisen, het bestemmingsplan, welk woonprogramma eronder zit, de te doorlopen procedures en financiële haalbaarheid. Die toets maken wij, maar bijvoorbeeld ook milieudienst DCMR. Als een plan niet haalbaar blijkt, koppelen we dat direct terug. We maken een scheiding: sommige plannen vinden geen doorgang, anderen krijgen aandachtspunten of huiswerk mee.”

Wethouder Ronald Schneider zei na je aanstelling: “Als vijftien projectontwikkelaars met een voorstel komen, zullen we een keuze moeten maken. Dan is de vraag: welk project levert de meeste toegevoegde waarde op?’’ Wat is die toegevoegde waarde?

“We krijgen nu bijvoorbeeld veel aanvragen voor kleine units met een hoge vierkantemeterprijs. De vraag is of je dat als stad moet willen, vooral als daar zoveel aanbod in komt. Het lukt niet altijd om projecten tegen te houden, zeker niet als ze particulier zijn en binnen het bestemmingsplan passen. Maar we kunnen wel het gesprek aangaan.”

En wat is jouw rol dan?

“Ik kijk vooral procesgericht. Als er een idee komt, zorg ik dat het zo vroeg mogelijk in het intake-team wordt besproken. In dat team zit een groep specialisten. Hoe sneller we op één lijn zitten, hoe zekerder het is dat het project ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Daarnaast treed ik op als coördinator. Ik volg het woningbouwprogramma en probeer dat te optimaliseren. Welke projecten starten er in 2016? Hoe hard zijn de gemaakte afspraken? Werken we aan hetzelfde? Ik monitor de voortgang zodat we kunnen ingrijpen als het spaak loopt. Snel en vlot, dat vind ik belangrijk. Ik roep partijen bij elkaar. Zo leg ik druk op de bouwvergunningstermijn, maar zorg ik ook dat problemen rond kabels en leidingen of wegafzettingen worden opgepakt.”

Door het aanstellen van een bouwcoördinator is er een snellere doorlooptijd. Er zijn mensen die dat betwijfelen.

Zo was architect Sjoerd Berghuis juist bang voor vertraging. Snap je dat? 
“Deels. Maar als een plan na een half jaar sneuvelt is het zonde van alle tijd, energie en mankracht die erin is gestoken. Als projecten nu eenmaal zijn goedgekeurd, maken we de weg volledig vrij zodat alles zo makkelijk en snel mogelijk gaat. Mijn functie is niet nieuw, voor de crisis was er ook een bouwcoördinator. Mijn voorganger had een target van 3.000 woningen per jaar. Met de crisis waren er veel minder bouwprojecten dus werd de functie overbodig. Nu alles weer aantrekt nemen de aanvragen enorm snel toe. De woningverkoop stijgt. Er was dit jaar een omslagpunt, het is heel erg hard gegaan. Toen werd er gezegd: we hebben weer een bouwcoördinator nodig, om aan te geven dat we niet alles tegelijk kunnen doen in de stad.”

Je had het net over de targets van jouw voorganger. Wat is jouw target?

“Mijn target? Nee, die heb ik niet. Mijn doel is dat er een goed woningaanbod komt voor alle groepen in de stad, dat Rotterdam qua woningaanbod in balans is.”

Dat klinkt best voorzichtig. Terwijl Rotterdam wordt geroemd om durf en lef.

“Het één sluit het ander niet uit. Het is niet de bedoeling om projectontwikkelaars een ‘nee’ te verkopen. We willen vroeg aan de bel kunnen trekken, als blijkt dat iets niet haalbaar is. Als er voor één straat zes plannen voor woontorens in worden gediend, vraag je je in dat stadium al af: is dat wel zo goed voor de stad? Ik geloof niet dat we daarmee lef kwijtraken, maar wel dat het ruimte geeft voor betere keuzes.”

VB bouwmarinier-1049
Beeld door: beeld: Richard Beukelaar

Hoe leg je je keuzes uit aan de gemeente en aan ontwikkelaars?

“Met diverse collega’s toetsen we projecten en mijn taak is vooral om op procesniveau mee te kijken. De uitkomsten van de beoordelingen worden open gecommuniceerd. De gemeente Rotterdam staat erom bekend dicht op de markt te zitten, dat streven we ook na. We geven soms een bindend advies mee op het bouwproces. Meestal, als je het gesprek aangaat en toelichting geeft, dan komt er vanzelf een oplossing bovendrijven.”

Ben je, met de focus op luxe appartementen in de binnenstad en faciliteiten voor eenzelfde doelgroep, niet bang voor eenheidsworst?

“Nee, De focus ligt zeker niet alleen op luxe appartementen, maar juist op goede woningen voor gezinnen en het middensegment. De stad heeft die gezinnen en jongeren nodig. We willen die mensen graag een goed aanbod geven voor een betaalbare prijs. Prijzen stijgen juist als er schaarste is in een bepaald segment. Als je in dat segment bij bouwt neem je die schaarste weg.”

Wat is een goed aanbod? Kan je voorbeelden geven van gebouwen waarbij dat wel en niet het geval is?

“Ik wil geen projecten noemen, maar denk dat we moeten voorkomen dat we te veel kleine units met een te hoge prijs neerzetten. We streven een gedifferentieerd aanbod na, voor midden, hoog en laag. Dat dát in balans is, dat is kwaliteit. We moeten niet zomaar als een gek gaan bouwen en dan over tien jaar eens een oordeel vellen. Een goed aanbod komt tot stand door te kijken naar wie er nu in de stad wonen, welke groepen er willen wonen en hoe we daarvoor kunnen bouwen. Dat is een goede opbouw van een woonprogramma.”

Als planeconoom was je verantwoordelijk voor de kosten- en opbrengstenkant van grond-exploitaties en bouwprojecten. Hoe belangrijk is dat in je huidige functie?

“Het is een onderdeel van het grotere geheel. De haalbaarheid toetsen is het belangrijkste, daar hoort ook financiële haalbaarheid bij. Wat ik leuk vind aan mijn functie, is dat ik procedures mag proberen te versimpelen. Dat scheelt ook in geld.”

Even los van de procedures: van welke projecten gaat je hart nu sneller kloppen?

“Ik vind in het geheel de vele nieuwe initiatieven leuk om te zien en de combinaties van projecten: nieuwbouw, transformaties van leegstaande winkels en kantoren, zelfbouw, oude scholen. Er is in Rotterdam een heel breed scala aan projecten. Projecten voor woontorens vind ik interessant, maar ook verdichtingslocaties. En het is juist leuk om te zien dat er weer meer gebeurt op locaties waar het een paar jaar geleden nog stil lag. Zoals het European China Centre Rotterdam (ECCR) hierachter.

Tot slot: wat zie je het komende jaar als je grootste uitdaging?

“Mijn focus ligt op de korte termijn en het proces. Het grote geheel heb ik in het achterhoofd. Je moet wooncarrière kunnen maken in de stad en daarvoor zijn nu meer tussenstappen nodig. Dat is goed voor Rotterdam. Ik houd van verbinden. Dat moet ook wel, het moet geen truc zijn. Je moet echt naar iemand willen luisteren om te achterhalen waar de belangen en geschillen zitten. Ik wil bijdragen aan de aansluiting tussen woonbehoeftes en woonaanbod, voor zowel oude als nieuwe Rotterdammers.”

De sectie Stedelijke Ontwikkeling & Architectuur wordt mede mogelijk gemaakt door AIR, het Architectuur Instituut Rotterdam. (meer info)

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profielfoto-prisdeputter-versbeton

Priscilla de Putter

Priscilla de Putter (1983) schrijft als freelance tekstschrijver over steden, wonen, mensen en ontwerp voor o.a. platform Wonen in Rotterdam, Woonstad, Dutch Designers (DuDe) magazine, Uitagenda Rotterdam, Vers Beton en diverse bureaus. Ze startte Habitat Magazine in 2013 en werkt aan het boek Habitat Rotterdam (Trichis Publishing, najaar 2018).

Profiel-pagina
selfportret 2

Richard Beukelaar

Richard Beukelaar is fotograaf én muzikant, hij speelde o.a. in de Rotterdamse band The Madd

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
 1. Profielbeeld van Stijn vP
  Stijn vP

  Jammer dat hij geen target mee heeft gekregen. Zonder doelstelling geen afrekening met iemands prestaties. Hoe beoordeel je nu of deze man zijn werk naar behoren doet? Iets subjectiefs als ‘datgene wat de stad nodig heeft’ lijkt me niet iets wat je als doelstelling bij 1 persoon neer wil leggen. Wat je nu ziet is Rotterdam tot een groot gezellig dorp omturnen daar waar je juist door moet willen knallen naar een stad met hoge dichtheden, voorzieningen, waar het gebeurt en waar alle type inwoners kunnen wonen. Wil je dat het economisch echt gaat broeien in Rotterdam dan heb je gewoonweg veel meer inwoners en hun bijkomstige activiteiten nodig.

  Groei moet je willen faciliteren, de beoogde kwaliteit kun je bijsturen in het proces richting realisatie. Je moet het ijzer smeden nu het heet is, Rotterdam is veel te afwachtend. Ik zou zeggen, geef deze man maar weer een target van 3000 woningen per jaar mee. Maak een plan welke wijken voor hoogbouw geschikt zijn, waar je woningblokken met Berlijnse dichtheden wil realiseren en waar je ruimte wil houden voor culturele en creatieve initiatieven (met bijbehorende overlast en dus klagers geen stok geeft om mee te slaan).

  Kom op Rotterdam, schouders eronder en gas geven nu!

  1. Profielbeeld van Student Urbanism
   Student Urbanism

   Eens, ik mis een ambitieus gedeeld beeld van de toekomst. Niet slecht een target op kwantitatief niveau, maar ook (of des te meer) omtrent sociale duurzaamheid.

   Versimpeling van de procedures lijkt mij in ieder geval een goede stap voorwaarts. Een (gedeelde) langetermijnvisie en een duidelijke bijbehorende strategie een pré.

   Student Urbanism

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.