Advertentie

Pionect top banner_V2
Voor de harddenkende Rotterdammer

Op 9 augustus is het precies 25 jaar geleden dat de Rotterdamse dansdiva Corrie Hartong overleed. Zij bracht de moderne dans naar Rotterdam, en daar swingt de stad nog altijd van.
Wie vandaag de dag ziet hoe de tango wordt gedanst voor de Laurenskerk, hoe levendig het HipHopHuis van Aruna Vermeulen is, hoe Connie Janssen danst, hoe Moniek Merkx het Maas Theater laat swingen en hoe populair het gezelschap Scapino is, moet beseffen dat al dit gedans steunt op de door Corrie Hartong opgezette infrastructuur voor de dans in Rotterdam. Haar naam wordt niet vaak meer genoemd en dat is jammer, want ze geldt als een echte Rotterdammer van Formaat. Op 9 augustus 2016 is het precies 25 jaar geleden dat Corrie Hartong overleed. Ze was toen 85 jaar oud.

Rotterdammers van Formaat over Corrie Hartong (RTV Rijnmond) Bron: beeld: www.youtube.com

Voorgevoel

Als Corrie Hartong op het Erasmiaans Gymnasium zit, vraagt ze haar docent klassieke talen, de bekende dichter J.H. Leopold, welke richting ze moet kiezen om haar leven in te vullen: theologie of de kunst. De dichter moet voorvoeld hebben waar Nederland behoefte aan zou krijgen, want hij raadt haar dringend aan te kiezen voor de kunst. Hij ziet goed dat de talenten van deze dochter uit een gezin van tien kinderen die thuis muziek en dans met de paplepel naar binnen krijgen, vooral in de kunst en dan met name de dans liggen. Hartong organiseert op de school aan de Coolsingel dan al dans- en toneeluitvoeringen en danst daar op stukken die ze zelf gemaakt heeft.

Expressief

Zo verlaat Hartong na het behalen van haar diploma het ouderlijk huis aan de Mathenesserlaan en vertrekt naar Dresden om een opleiding te volgen als danser en danspedagoge. Ze richt zich daar op de ‘Ausdruckstanz’, de dansexpressie. Deze moderne vorm van dans onderscheidt zich van het klassieke ballet, dat formeel en afstandelijk is, met precies voorgeschreven passen en bewegingspatronen. In de Ausdrucktanz dragen de danseressen niet de bekende witte tutu’s, maar dansen ze in losse gewaden en op blote voeten in plaats van spitzen. De danseres kan uiting geven aan haar persoonlijke verlangens en gevoelens, en ‘tekent’ die dan met haar bewegingen in de ruimte, improviserend en ontdekkend.
Hartong kan zelf redelijk goed dansen, maar haar grootste talent blijkt te liggen in lesgeven en leidinggeven aan een organisatie. In 1929, nog maar 21 jaar oud, wordt ze hoofd van de dansopleiding in Magdeburg en schrijft ze een instructieboek: Danskunst. Inleiding tot het wezen en de praktijk van de danskunst.

4121_5380
Uitvoering van het Scapinoballet in het openluchttheater Dijkzigttheater in juni 1961 Beeld door: beeld: Ary Groeneveld

Zwierig

Maar ze heeft het niet makkelijk als buitenlandse in het Duitse danskunstwereldje en besluit terug te keren naar haar geboortestad om de moderne dans vaste voet te geven in Nederland. In 1931 vinden we haar terug in Rotterdam, waar ze de eerste dansopleiding in Nederland opricht als onderdeel van het Rotterdams Conservatorium. Ze wordt daarbij ondersteund door de componist Willem Pijper, die het jaar daarvoor directeur van het Conservatorium was geworden. In 1935 wordt Hartong directeur van deze dansopleiding en reikt een jaar later trots het eerste dansdiploma in Nederland uit. Voor de opleiding in de moderne dans moet je voortaan in Rotterdam zijn.
De oorlog belemmert haar werkzaamheden, maar in een pakhuis aan het Haringvliet blijft ze lesgeven in dansexpressie. Na de oorlog pakt ze meteen de draad weer op en presenteert al in 1947 haar meest omvangrijke danschoreografie: Danse Sacrée et Profane. Op muziek van Debussy brengt ze een eerbetoon aan de 1947 overleden Willem Pijper, met wie ze inmiddels goed bevriend is geraakt. Terwijl de binnenstad van Rotterdam nog een lege vlakte is, toont Hartong in haar voorstelling afwisselend ceremoniële en levendige dansstukken in kleurrijke zwierige kledij. Het was een beetje levensvreugde in een verder nog grauwe tijd. Kort na dit hoogtepunt moet ze erkennen dat haar actieve danscarrière op zijn einde loopt, want ze krijgt te veel last van heupartrose. Twee jaar later stopt ze inderdaad met zelf dansen.

Stampen en zwaaien

Dat besluit blijkt het begin van een nieuwe en glansrijke periode waarin ze haar organisatietalent ontplooit en Rotterdam in Nederland op de kaart zet als stad waar de moderne dans ontwikkeld wordt. Haar dansschool wordt in 1954 omgevormd tot de Rotterdamse Dansacademie, de eerste in Nederland, met uiteraard Hartong als directeur. Ze zou tot 1967 verbonden blijven aan de academie.
Onder haar leiding groeit de Rotterdamse Dansacademie uit tot een opleiding met een grote reputatie. Aan de basis van dit succes ligt haar brede kijk op de dans. Volksdansen, ritmische gymnastiek en dansexpressie: elke vorm had haar interesse en was welkom. “Muzische vorming dient niet om kunstenaar te worden, maar om een compleet mens te zijn”, is haar motto. Ze hamert erop dat verschillende disciplines moeten samenwerken. Om haar woorden kracht bij te zetten zwaaide en stampte ze met de stok die ze inmiddels nodig had om te kunnen lopen.
Het belangrijkste ingrediënt van haar werkwijze is een diepgaande liefde voor de dans en haar onvoorwaardelijke missie om iedereen in Nederland, en in Rotterdam in het bijzonder, de ervaring van zelf dansen te laten beleven. Haar hoogste prioriteit ligt bij de leerlingen in het primair en secundair onderwijs. Het klimaat voor de dans is inmiddels in Rotterdam zo goed geworden dat de gemeente in 1968 besluit de oprichting van het Rotterdams Danscentrum te subsidiëren, waardoor Rotterdam nog meer een werkplaats wordt voor de moderne dans.

Natuur

In 1982 wordt Hartong’s choreografie Danse Sacrée et Profane opnieuw opgevoerd door studenten van de Dansacademie. Het is een mooi begin van het slot van haar carrière. In 1985 wordt er nog een prachtige televisiedocumentaire gemaakt over en met de Grand Old Lady. Ze komt over als een vrouw die vriendelijk is, maar ook onverbiddelijk, omdat ze altijd goed weet wat ze wil en daar op Rotterdamse wijze op afkoerst. De documentaire draagt de titel Omdat het mijn taal is… Dat is een toepasselijke titel, want haar hele leven heeft in dienst gestaan van haar passie voor de dans, alsof het haar eerste natuur was. Tot haar laatste levensadem bleef ze betrokken en geïnteresseerd bij de danswereld in Rotterdam.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Jacques Börger

Jacques Börger

Jacques Börger (1955) is historicus en woont sinds 1998 in Rotterdam. Jacques is verantwoordelijk voor de communicatie en marketing van Museum Rotterdam en schrijft regelmatig stukjes over Rotterdam en haar geschiedenis.

Profiel-pagina
anne2

Anne Jongstra

Anne Jongstra (1964) ziet zaken graag in historisch perspectief. Hij is geboren en getogen in Rotterdam, studeerde in de jaren tachtig geschiedenis in Utrecht en werkt nu voor het Stadsarchief Rotterdam.

Profiel-pagina
11913506_10207726898754340_5365108176756306874_n

Fenna Schaap

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
 1. Profielbeeld van Anneliene
  Anneliene

  Fijn om meer over deze dansdame te lezen en te weten. Wel jammer dat de ronkende aanhef (“Zij bracht de moderne dans naar Rotterdam, en daar swingt de stad nog altijd van”) vrij onzinnig is. Er is al decennia nauwelijks sprake van een fatsoenlijke infrastructuur voor dans (niet in Rotterdam, niet in NL). Er is geen enkele onderbouwing van het gestelde want is niet te baseren op facts & figures. Wat tango, Hiphophuis en import Merkx met de legacy van Hartong van doen heeft is een volstrekt raadsel. Een hommage is prima; wat meer realiteitszin en een kritisch beschouwelijke insteek lijkt me voor een volgende hommage wenselijk.

  1. Profielbeeld van Melissa van Amerongen
   Melissa van Amerongen

   Je hebt wel een beetje gelijk, Anneliene. In de oorspronkelijke tekst van Anne en Jacques stond iets als ‘gaf een beetje voeding aan de magere culturele humuslaag in Rotterdam’, dat is misschien een betere verwoording. Maar laten we blij zijn met wat er is!

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500