Voor de harddenkende Rotterdammer

Feyenoord is koploper in de Eredivisie. Frank Fabian van Keeren kon de herinnering eraan niet meer oproepen en bezocht de stadsderby tegen Excelsior.

Afgelopen zaterdag toog ik naar de Kuip voor de eerste stadsderby van dit seizoen. Ik zocht een plaatsje uit de zon, want het was warm. Wat in de eerste helft vooral het spel van Feyenoord aan te zien was. Excelsior speelde heel aardig en het had maar een haar gescheeld, of Kralingen was in de eerste helft op een 0-2 voorsprong gekomen. Ik had me voorgenomen mij niet op te winden en dat lukte met moeite.
Dirk Kuyt scoorde twee maal. Waar doelpunten doorgaans met verbale uitingen gepaard gaan, legde Dirk na zijn eerste treffer demonstratief een wijsvinger op zijn mond. Of we allemaal even stil wilden zijn, alsjeblieft.

Processed with VSCOcam with b5 preset
Euforie in de Kuip Beeld door: beeld: Willem de Kam

Steven Berghuis schoot fraai in de bovenhoek, Jens Toornstra strafte een blunder van Excelsior af en zo leek het na negentig minuten alsof Feyenoord heel goed had gevoetbald, die avond. Excelsior droop af.
Het gaat goed met Feyenoord. Koploper in de Eredivisie. Bekerhouder. Vijftien wedstrijden op rij ongeslagen. Een Champions League-waardige Europa League-loting. Het elan past de club, maar voelt onwennig. Aan kop in de Eredivisie. Ik kon de herinnering eraan niet meer oproepen.

Gedateerde roestbak

Terwijl Feyenoord de wedstrijd ‘professioneel uitspeelde’, keek ik het stadion rond. Voor het eerst in mijn leven zag ik de Kuip voor wat het eigenlijk is. Een gedateerde roestbak die past bij een club in verval. Niet bij de koploper van de Eredivisie. Niet bij de club die binnenkort Manchester United ontvangt.
Na de 3-1 van Berghuis werd de spits van United vanaf de tribunes luidruchtig gewaarschuwd: “Zlatan, Zlatan, Feyenoord komt eraan!”

Gudde, rot op!

De euforie was overigens niet onverdeeld. Een deel van de supporters was het niet eens met de maatregelen die Eric Gudde afgelopen week afkondigde, om te voorkomen dat Feyenoord na ruim dertig jaar supporterswangedrag de laatste kans die het van de UEFA kreeg, zal verspelen.
Na “Gudde, rot op! Gudde, rot op!” scandeerden ze: “Laat je fans maar in de steek, hoerenjong!”, gevolgd door: “Hé Eric Gudde, vieze vuile kankerjood! Hé Eric Gudde, ga maar lekker dood!”
Om kenbaar te maken dat hij de verkeerde beslissing genomen heeft.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Frank Fabian van Keeren

Frank Fabian van Keeren

Frank is een kind van Rotterdam-Zuid. Na een paar jaar in Leiden te hebben gewoond, keerde hij in 2015 terug op het oude nest. Zijn tijd vult hij met schrijven, zich ergeren aan Feyenoord en als lid van GroenLinks. Eind 2015 verscheen bij uitgeverij Geroosterde Hond zijn debuutbundel ‘Massamoord is ook maar een woord’.

Profiel-pagina
Willem1

Willem de Kam

Willem de Kam (1988) studeerde grafisch ontwerp aan de Willem de Kooning Academie. Hij fotografeert nu full-time alles van schreeuwende voetbalsupporters tot kruiswoordpuzzelende bejaarden. Hij doet dit voor diverse media en opdrachtgevers uit de culturele en commerciële sector.

Profiel-pagina
Lees 12 reacties