Sport30 augustus 2016

Feyenoord: koploper in een gedateerde roestbak

Column

Feyenoord is koploper in de Eredivisie. Frank Fabian van Keeren kon de herinnering eraan niet meer oproepen en bezocht de stadsderby tegen Excelsior.

Afgelopen zaterdag toog ik naar de Kuip voor de eerste stadsderby van dit seizoen. Ik zocht een plaatsje uit de zon, want het was warm. Wat in de eerste helft vooral het spel van Feyenoord aan te zien was. Excelsior speelde heel aardig en het had maar een haar gescheeld, of Kralingen was in de eerste helft op een 0-2 voorsprong gekomen. Ik had me voorgenomen mij niet op te winden en dat lukte met moeite.

Dirk Kuyt scoorde twee maal. Waar doelpunten doorgaans met verbale uitingen gepaard gaan, legde Dirk na zijn eerste treffer demonstratief een wijsvinger op zijn mond. Of we allemaal even stil wilden zijn, alsjeblieft.

Euforie in de Kuip Beeld: Willem de Kam

Steven Berghuis schoot fraai in de bovenhoek, Jens Toornstra strafte een blunder van Excelsior af en zo leek het na negentig minuten alsof Feyenoord heel goed had gevoetbald, die avond. Excelsior droop af.

Het gaat goed met Feyenoord. Koploper in de Eredivisie. Bekerhouder. Vijftien wedstrijden op rij ongeslagen. Een Champions League-waardige Europa League-loting. Het elan past de club, maar voelt onwennig. Aan kop in de Eredivisie. Ik kon de herinnering eraan niet meer oproepen.

Gedateerde roestbak

Terwijl Feyenoord de wedstrijd ‘professioneel uitspeelde’, keek ik het stadion rond. Voor het eerst in mijn leven zag ik de Kuip voor wat het eigenlijk is. Een gedateerde roestbak die past bij een club in verval. Niet bij de koploper van de Eredivisie. Niet bij de club die binnenkort Manchester United ontvangt.

Na de 3-1 van Berghuis werd de spits van United vanaf de tribunes luidruchtig gewaarschuwd: “Zlatan, Zlatan, Feyenoord komt eraan!”

Gudde, rot op!

De euforie was overigens niet onverdeeld. Een deel van de supporters was het niet eens met de maatregelen die Eric Gudde afgelopen week afkondigde, om te voorkomen dat Feyenoord na ruim dertig jaar supporterswangedrag de laatste kans die het van de UEFA kreeg, zal verspelen.

Na “Gudde, rot op! Gudde, rot op!” scandeerden ze: “Laat je fans maar in de steek, hoerenjong!”, gevolgd door: “Hé Eric Gudde, vieze vuile kankerjood! Hé Eric Gudde, ga maar lekker dood!”

Om kenbaar te maken dat hij de verkeerde beslissing genomen heeft.

Reageer of deel op Social Media

Tags:de Kuip, Feyenoord, Gudde, sport en voetbal

Sectie: Sport

kaart: Stadion Feijenoord, Van Zandvlietplein, IJsselmonde, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *