Erasmus in RotterdamLeve de zotheid!16 augustus 2016

Leve de zotheid! – Ingmar Swalue

Beeldreportage (zes van acht)

Erasmus wilde van mensen betere mensen maken. In zijn Lof der Zotheid nam Erasmus daarom de gehele mensheid op de hak. Acht Rotterdamse fotografen tonen aan dat de mensheid al die honderden jaren nog geen spat veranderd is. Deze keer: Ingmar Swalue.

De beroemde denker Desiderius Erasmus (wiens 550e geboortejaar we dit jaar vieren in Rotterdam) had heel wat op te merken over het gedrag van zijn medemens. Met zijn geschriften wilde hij de mensen weer op het goede spoor zetten. Hij putte hierbij uit het gedachtengoed van grootheden uit de Griekse en Romeinse oudheid. Zijn snedigste kritiek op de maatschappij uitte hij in zijn beroemde satirische boek Lof der Zotheid. Een meesterzet: door niet namens zichzelf, maar namens ‘de Zotheid’ te spreken, kon hij pas echt met scherp schieten.

Ongeveer vijfhonderd jaar later pakken acht Rotterdamse beeldmakers de draad van Erasmus’ Lof der Zotheid weer op. Want geloof het maar: de zotheid is nog onder ons.

De wereld wil bedrogen worden

Ingmar Swalue is een stillevenfotograaf. We zien bij hem geen mensen, maar een benadering van Erasmus’ thema’s op een veel abstracter niveau.

Mensen willen bedrogen worden, aldus Erasmus, en Swalue meent dat dit op het gebied van de fotografie met de huidige technologie geen enkele moeite hoeft te kosten. Iedereen fotografeert tegenwoordig, de telefoon is een tool voor het vullen van (sociale) media met menselijke ervaringen, waarnemingen, gebeurtenissen en emoties. Maar wat toont de foto precies, is ze wel echt? De digitale foto wordt opgebouwd uit pixels – gekleurde vierkantjes – die weer gevormd worden door enen en nullen. Wat gebeurt er als de informatie die de foto vormt door elkaar wordt gegooid, wordt herschikt? Kan er dan nog steeds dezelfde waarde of definitie aan worden geven?

Het is alsof de fotograaf met deze vraag in het achterhoofd in de huid is gekropen van de toeristen die de stad fotograferen. Elke foto is anders, ook al fotografeert iedereen hetzelfde. Laat negen mensen de brug fotograferen en er komen negen verschillende bruggen uit, terwijl we deze blijven definiëren als de brug. De foto is niet meer dan een link naar de herinnering, ongeacht wat er op de foto staat.

De negenluiken

Erasmus wijst erop dat ‘de wereld’ nu eenmaal bedrogen wil worden, omdat ze gemakzuchtig en goedgelovig is. Daarop voortbordurend benadrukt Swalue vanuit het Erasmussiaans adagium ‘De beste wetenschap: de meeste dwaasheid’ dat we moeten oppassen voor de kleren van de keizer: is het wel echt wat we zien op de foto of is het humbug?

Het is dus oppassen voor wat Swalue ons voorschotelt. Het zijn volgens hem niet de foto’s die de thematiek van Erasmus uitdrukken, maar de manier waarop de foto’s tot stand zijn gekomen. De negenluiken zijn het resultaat van een abstracte manier om de stad te laten zien. De digitale informatie is met behulp van verschillende programma’s in de basis te herschikt. De drie negenluiken vormen verschillende visies op de stad. Elke keer weer een ander beeld, en dat kan zo oneindig doorgaan. Een verbeelding van hoe iedereen de stad op een eigen manier beleeft en vormgeeft.

Brug

Brug Beeld: Ingmar Swalue

Rivier

Rivier Beeld: Ingmar Swalue

Skyline

Skyline Beeld: Ingmar Swalue

Reageer of deel op Social Media

Tags:attracties, erasmus, fotograferen en pixels

Secties: Erasmus in Rotterdam en Leve de zotheid!

kaart: Erasmusbrug, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *