Voor de harddenkende Rotterdammer

Erasmus wilde van mensen betere mensen maken. In zijn Lof der Zotheid nam Erasmus daarom de gehele mensheid op de hak. Acht Rotterdamse fotografen tonen aan dat de mensheid al die honderden jaren nog geen spat veranderd is. Deze keer: Victor Wollaert.
De beroemde denker Desiderius Erasmus (wiens 550e geboortejaar we dit jaar vieren in Rotterdam) had heel wat op te merken over het gedrag van zijn medemens. Met zijn geschriften wilde hij de mensen weer op het goede spoor zetten. Hij putte hierbij uit het gedachtengoed van grootheden uit de Griekse en Romeinse oudheid. Zijn snedigste kritiek op de maatschappij uitte hij in zijn beroemde satirische boek Lof der Zotheid. Een meesterzet: door niet namens zichzelf, maar namens ‘de Zotheid’ te spreken, kon hij pas echt met scherp schieten.
Ongeveer vijfhonderd jaar later pakken acht Rotterdamse beeldmakers de draad van Erasmus’ Lof der Zotheid weer op. Want geloof het maar: de zotheid is nog onder ons.

Exotische winkels in Rotterdam

Wat je van ver haalt is lekker. Erasmus leverde, via Vrouwe Zotheid, kritiek op de neiging van mensen om iets te beoordelen op grond van zijn herkomst (ver of uitheems), in plaats van op zijn merites.
Victor Wollaert ging met deze gedachte aan de gang. Hij fotografeerde vier eigenaren van exotische winkels, met het product dat zij het meeste verkopen aan mensen ‘van buiten’ hun groep, land of cultuur.

Bedrijfsleider Ashok Malahe van tropische supermarkt Main Hoon N
Beeld door: beeld: Victor Wollaert

Main Hoon Na in de Boezemstraat
De heer Ashok Malahé is Surinamer. Sinds een jaar is hij bedrijfsleider van de zaak waarvan hij tien jaar eerder eigenaar was. Hij werkt er dus inmiddels elf jaar. Op de band liggen ingrediënten voor Kip Kerrie: knoflook, kouseband, massala-kruiden, peper, selderij en ui. Veel ‘autochtone’ Rotterdammers komen naar zijn zaak voor deze ingrediënten.

Eigenaren toko De Waart in Rotterdam
Beeld door: beeld: Victor Wollaert

De Waart in de Nieuwe Binnenweg

Martine de Waart en haar man Hans Oost zijn de eigenaren van deze toko. De toko bestaat sinds 1914, op de huidige locatie sinds 1945. Voorheen was de winkel van Martine’s vader en grootvader. Martine en Hans drijven de zaak sinds 1990. Ze gaan langzaam richting pensioen en hebben geen kinderen die de zaak over kunnen nemen. Hans heeft een potje sambal Badjak in zijn hand. Veel autochtone Nederlanders komen naar hun zaak en vragen dan ‘om een echt lekkere sambal’. Deze verkopen ze in dat geval vaak, niet te pittig!

Eigenaar Supermarkt Bogatir in Rotterdam
Beeld door: beeld: Victor Wollaert

Supermarkt en slijterij Bogatir in de Hoogstraat
Anton Krigin is sinds vijf jaar eigenaar van de winkel. De winkel zelf bestaat tien jaar. Anton woont al zestien jaar in Nederland en komt oorspronkelijk uit Kirgizië. Op de foto doet hij net de folder met aanbiedingen in een plastic tas. In die tas zitten kaviaar, pilimeni (soort van dumplings), boekweit, wodka en zwart brood. Dat zijn producten die bij hem veel door autochtone Rotterdammers worden gekocht.
In de winkel komen vooral mensen uit Rusland, Litouwen, Letland, Georgië, Armenië en Moldavië boodschappen doen.

Eigenaar Supermarkt Little Italy in Rotterdam
Beeld door: beeld: Victor Wollaert

Little Italy op de Lombardkade
Antonio van Helden is de eigenaar van deze winkel die al 35 jaar bestaat, sinds 2000 op deze locatie. Daarvoor zaten ze op de Meent. Little Italy heeft tegenwoordig nog maar een paar Italiaanse klanten. Die kwamen in de beginjaren veel meer, maar tegenwoordig wonen er steeds minder Italianen in en om Rotterdam. Antonio verkoopt dus eigenlijk meestal aan niet-Italianen. Op de foto heeft hij net een fles olijfolie, cantuccini (Italiaanse koekjes), pasta, pesto en een pak meel afgerekend.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

388278_2715739898063_705232504_n

Max van Dongen

Chef fotografie

Max van Dongen (1991) studeerde documentaire fotografie aan AKV/ St. Joost in Breda (2014). En werkt sindsdien als zelfstandig fotograaf en chef fotografie bij Vers Beton. Vanzelf met kritische en onderzoekende blik.

Profiel-pagina
portret foto VW site Syndesmokopie

Victor Wollaert

Fotograaf

Victor Wollaert (1978) is Limburger van geboorte maar al meer dan 10 jaar trotse inwoner van Rotterdam. In journalistieke en commerciële reportages over bedrijfskundige en economische onderwerpen ligt zijn kracht. Hij fotografeert o.a. voor NRCQ.nl, Soigneur en Vers Beton en deed mee aan de 2014 editie van De Kracht van Rotterdam.

Profiel-pagina
Lees één reactie
  1. Profielbeeld van Anneke Kortleve
    Anneke Kortleve

    Leuk Victor. Volgens mij ben ik in alle winkels wel eens geweest, alleen die op de Binnenweg nog niet. De laatste, Antonio van Little Italy is mijn held, sinds ik een gesprek met hem had over risotto van de Albert Heijn. Zo fijn om iemand tegen te komen die het eens is met je onvrede over die bende die volgens Antonio dus ook nog eens absoluut niet uit Italie komt. Ik ben inmiddels een van de grootverbruikers daar.

    Mooie foto! En dan blijkt zijn achternaam van Helden te zijn. Beleefdheidsmeervoud zeker :P

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.