Wetenschap en onderwijs7 september 2016

Aankondiging minicollege 13/9: moeten we de komst van de rijken vrezen?

Stadsgeograaf Brian Doucet zal het hebben over ‘gentrification’ en de vrees dat Rotterdam gekoloniseerd wordt door hogere inkomens met bijbehorende voorzieningen.

Gentrificatie (afgeleid van de Engelse term gentrification) is een term die gebruikt wordt om de opwaardering van een buurt of stadsdeel op sociaal, economisch en cultureel gebied aan te duiden. De Markthal, de opgeknapte Meent, de Nieuwe Binnenweg waar de ene na de andere nieuwe, hippe zaak wordt geopend: steeds meer plekken in de binnenstad krijgen een upgrade.

Het is een trend die in veel grote steden aan de gang is. In Londen, Parijs, maar ook in Amsterdam. Meestal stijgen de prijzen van woningen sterk en dat drijft lagere inkomens uit gentrificerende gebieden naar de buitenwijken. Vaak is dat precies wat een gemeente wil: hogere inkomens aantrekken en lagere inkomens weren.

Rotterdam lijkt nu langzaam hetzelfde beleid te kiezen. Moeten we daar blij mee zijn of zullen we het vrezen? Brian Doucet, hoogleraar Urban Studies aan de Erasmus Universiteit, geeft hier in het minicollege van 13 september antwoord op.

Lees ookStedelijke ontwikkeling & architectuurOngelijkheid, gentrificatie en de stadBijdrage van Brian Doucet over gentrificatie in Rotterdam

Wil je weten wat Brian Doucet te vertellen heeft over de veranderingen in de stad, kom dan op 13 september 2016 naar de maandelijkse wetenschappelijke talkshow Studio Erasmus. De talkshow is in de Rotterdamse Schouwburg, inloop vanaf 20:00. De toegang is gratis.

Reageer of deel op Social Media

Tags:Gentrificatie, rijken, Studio Erasmus en wonen

Sectie: Wetenschap en onderwijs

kaart: Stichting Rotterdamse Schouwburg, Schouwburgplein, Centrum, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *