Voor de harddenkende Rotterdammer

Stadsgeograaf Brian Doucet zal het hebben over ‘gentrification’ en de vrees dat Rotterdam gekoloniseerd wordt door hogere inkomens met bijbehorende voorzieningen.
Gentrificatie (afgeleid van de Engelse term gentrification) is een term die gebruikt wordt om de opwaardering van een buurt of stadsdeel op sociaal, economisch en cultureel gebied aan te duiden. De Markthal, de opgeknapte Meent, de Nieuwe Binnenweg waar de ene na de andere nieuwe, hippe zaak wordt geopend: steeds meer plekken in de binnenstad krijgen een upgrade.
Het is een trend die in veel grote steden aan de gang is. In Londen, Parijs, maar ook in Amsterdam. Meestal stijgen de prijzen van woningen sterk en dat drijft lagere inkomens uit gentrificerende gebieden naar de buitenwijken. Vaak is dat precies wat een gemeente wil: hogere inkomens aantrekken en lagere inkomens weren.
Rotterdam lijkt nu langzaam hetzelfde beleid te kiezen. Moeten we daar blij mee zijn of zullen we het vrezen? Brian Doucet, hoogleraar Urban Studies aan de Erasmus Universiteit, geeft hier in het minicollege van 13 september antwoord op.

Vers Beton – Gentrification – Nikos ten Hoedt and Loes van Bruin

Lees meer

Ongelijkheid, gentrificatie en de stad

Wereldwijd leven steden op, maar deze stedelijke renaissance verhult een toenemende…

Wil je weten wat Brian Doucet te vertellen heeft over de veranderingen in de stad, kom dan op 13 september 2016 naar de maandelijkse wetenschappelijke talkshow Studio Erasmus. De talkshow is in de Rotterdamse Schouwburg, inloop vanaf 20:00. De toegang is gratis.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vera Godijn

Vera Godijn

Vera Godijn (1977) woont al zestien jaar in Rotterdam en studeerde af als docent Beeldende Kunsten aan de Willem de Kooning Academie. Schrijven is een belangrijke expressievorm voor haar en een geweldig medium om te reflecteren op wat er speelt in de wereld. Vers Beton is voor haar het ideale platform waarop ze haar liefde voor het schrijven kan uitleven. Ze werkt in Printroom, presentatieruimte en kunstboekwinkel.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.