Advertentie

unnamed
Voor de harddenkende Rotterdammer

Voor het eerst heeft de Rotterdam Architectuurprijs dit jaar geen thema: alle gebouwen kunnen meedingen, mits ze voldoen aan de voorwaarden. En de shortlist wordt er juist korter op!

Onder het mom ‘een succesvolle stad viert zijn helden’ zet de Rotterdam Architectuurprijs ook dit jaar weer nieuwe of getransformeerde gebouwen én diens opdrachtgevers, bouwers en architecten in de spotlights. Sinds 2010 was de prijs steeds gekoppeld aan een thema: Transformatie in 2010 en 2013, Utiliteit in 2011 en 2014 en Woningbouw in 2012 en 2015. Die ‘beperking’ vervalt dit jaar en dat betekent dat veel meer gebouwen in aanmerking komen voor een nominatie.
Zoals: het Vroesenpaviljoen, het gerenoveerde Van Maanenbad, kantoorgebouw FIRST Rotterdam, zelfbouwproject CPO Gaffelstraat in West en appartementencomplex de Wielewaal in Charlois. Want hoe verschillend ze ook zijn qua functie, ze zijn allen recentelijk in gebruik genomen en bevinden zich binnen de gemeentegrenzen. Daarmee voldoen ze stuk voor stuk aan de voornaamste voorwaarden voor nominatie en kunnen dus aanspraak maken op de prijs.

architectuurprijs_sylvana-lansu-5
Het Vroesenpaviljoen is het resultaat van de ontwerpprijsvraag die de bewonersorganisatie Blijdorp in 2008 uitschreef. Sander Hazevoet (Vitibuck Architects) won zowel de jury- als publieksprijs. Sinds juli 2015 is het paviljoen geopend. Beeld door: beeld: Sylvana Lansu
architectuurprijs_sylvana-lansu-3
Kantoortoren FIRST Rotterdam is 120 meter hoog en bevindt zich pal tegenover Rotterdam CS. De architecten Branimir Medić & Pero Puljiz (de Architekten Cie) ontwierpen het in opdracht van Weenapoint II Vastgoed en het werd gebouwd door Volker Wessels, Boele & van Eesteren en Bouwbedrijf Wessels Zeist bv. Beeld door: beeld: Sylvana Lansu

Onveranderd zijn de vakjury- en publieksprijs die worden uitgereikt. Zowel de jury als het publiek kiest een favoriet uit de shortlist van genomineerde gebouwen die begin oktober wordt gepresenteerd. Om in aanmerking te komen moeten de bouwwerken zich in elk geval binnen Rotterdam bevinden en tussen 1 juli 2015 en 1 juli 2016 in gebruik zijn genomen. Maar ook bouwwerken die tussen 1 juli 2013 en 1 juli 2015 in gebruik werden genomen mogen meedingen naar de prijs als ze dat tijdens de voorgaande jaren vanwege de thematische opzet niet konden.
Wordt de lijst met geselecteerde bouwwerken dit jaar daardoor langer, of moet de jury nog kritischer zijn tijdens de selectieprocedure? Maria Dzodan (AIR) vertelt dat dat laatste het geval is. “Sterker nog, de shortlist wordt juist korter.”

Voorheen bestond de lijst uit maximaal twintig projecten, nu wil de jury op tien tot twaalf projecten uitkomen. Dzodan: “De lijst wordt nog scherper samengesteld door de vakjury. Voor het publiek dat kan stemmen voor de publieksprijs is het makkelijker kiezen uit 10 dan uit 20 projecten. De vakjury kiest vanzelfsprekend de winnaar van de vakjuryprijs, maar het al dan niet winnen van de publieksprijs hebben de bouwers en architecten grotendeels zelf in de hand. Vaak geldt hoe groter de achterban, hoe meer stemmen een project krijgt.”
De prijs leeft onder bouwend Rotterdam, zo blijkt. Het gaat goed met de inschrijvingen. “We hebben er al meer ontvangen dan vorig jaar rond dezelfde tijd”, vertelt Dzodan.

architectuurprijs_sylvana-lansu-4
De negen nieuwbouwwoningen aan de Gaffelstraat in Rotterdam West werden onlangs, in juni 2016, opgeleverd. Het project CPO Gaffelstraat werd onder Collectief Opdrachtgeverschap gebouwd door een groep mensen die zelf hun huis mede wilden realiseren. In opdracht van Woonstad Rotterdam ontwierp Pasel Kuenzel Architects de woningen. Beeld door: beeld: Sylvana Lansu
architectuurprijs_sylvana-lansu-1
Appartementencomplex de Wielewaal aan de Groene Kruisweg in Charlois bevat 109 woningen. Het ontwerp is van KAW architecten in opdracht van Woonstad Rotterdam. Beeld door: beeld: Sylvana Lansu

Vakjury

De lastige taak van selecteren en schrappen komt dus toe aan de vakjury, die elk jaar opnieuw wordt samengesteld. Deze vijf deskundigen vullen elkaar aan in kennis en expertise. Ze beoordelen alle inzendingen, selecteren daaruit de projecten die ze willen bezoeken en wijzen de genomineerden en tot slot de winnaar aan. De vakjury van 2016 wordt begin oktober bekendgemaakt.
Een tipje van de sluier? Dzodan: “Nou vooruit. Ik kan je vertellen dat architect Winy Maas in ieder geval plaatsneemt in de vakjury.” ‘Zijn’ Markthal won vorig jaar nog de juryprijs binnen het thema Woningbouw. De jury buigt zich in oktober, na de inzendtermijn, over alle kanshebbers. Op basis daarvan wordt de lijst samengesteld waarop iedereen in november zijn stem kan uitbrengen voor de publieksprijs. Op 21 december worden de vakjury- en publieksprijs uitgereikt in de Burgerzaal van het Stadhuis.

De Rotterdam Architectuurprijs is een onafhankelijke prijs voor de stad Rotterdam, op initiatief van de gemeente en georganiseerd door AIR, het architectuurinstituut van Rotterdam. De Rotterdam Architectuurprijs nodigt opdrachtgevers, architecten, bouwers en andere betrokkenen uit hun project in te dienen. Dat kan nog tot 30 september via rotterdamarchitectuurprijs.nl

De sectie Stedelijke Ontwikkeling & Architectuur wordt mede mogelijk gemaakt door AIR, het Architectuur Instituut Rotterdam. (meer info)

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profielfoto-prisdeputter-versbeton

Priscilla de Putter

Priscilla de Putter (1983) schrijft als freelance tekstschrijver over steden, wonen, mensen en ontwerp voor o.a. platform Wonen in Rotterdam, Woonstad, Dutch Designers (DuDe) magazine, Uitagenda Rotterdam, Vers Beton en diverse bureaus. Ze startte Habitat Magazine in 2013 en werkt aan het boek Habitat Rotterdam (Trichis Publishing, najaar 2018).

Profiel-pagina
DSC_0908cutklein

Sylvana Lansu

Fotograaf

Sylvana Lansu (1991) studeerde fotografie aan AKV St. Joost in Breda. In haar werk onderzoekt ze het verlangen van de mens naar vastigheid en tegelijkertijd vrijheid. Door het fotograferen van deze aspecten in de wereld om ons heen worden de raakvlakken tussen mens en natuur zichtbaar.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

1718_2021_009_600x500_online banner_geef ruimte