Minicollege Studio Erasmus21 september 2016

Minicollege: Is de binnenstad straks alleen nog voor de rijken?

Brian Doucet over de opleving van de stad

We hoeven niet bang te zijn voor ‘Amsterdamse toestanden’, maar dat het centrum van Rotterdam steeds duurder wordt de komende jaren, is zeker. Brian Doucet, stadsgeograaf aan de Erasmus Universiteit, ziet ook in Rotterdam dat de binnenstad langzaam wordt onderworpen aan ‘gentrificatie’. En is dat nu goed of slecht?

We wonen in een tijdperk waarin meer dan de helft van de wereldbevolking in steden woont. Het stadsleven is hip en aantrekkelijk. Waar middenklassers voorheen de voorkeur gaf aan de rust van de buitenwijk en met de auto naar het werk ging, geven ze de voorkeur aan het leven in de stad. Winkels en cultuur op loopafstand en overal met de (bak)fiets naartoe.

Het is een veranderende visie op het stadsleven, die samengaat met een veranderende economie van tweeverdieners en zelfstandigen; leven in oude, opgeknapte wijken met leuke middenklasseboutieks en veel culturele voorzieningen. “Wat niet in die visie past zijn zaken als armoede, sociale woningbouw en winkelstraten voor de lagere (arbeiders)klassen”, beschrijft Doucet. “Maar dit zijn wel belangrijke onderdelen van wat een stad is. Dus het idee van de stad als een trendy plek is naar mijn idee maar een beperkt onderdeel van de stad als geheel”.

“We moeten niet vergeten dat Rotterdam de armste stad van de vier grote steden is”, benoemt Doucet nog maar even. “Gentrification heeft de voorkeur als je wilt dat de stad een visitekaartje wordt voor de midden- en hogere klassen en kan concurreren met andere soortgelijke steden. Maar als je vindt dat de stad voor iedereen moet zijn, dan is gentrification geen beleid wat je moet willen.”

Gentrificatie is een proces van klasseverandering: hogere klassen aantrekken, lagere klassen weren. Doucet: “Bedenk dat gentrification een bewust gekozen beleid is van de gemeente om de stad aantrekkelijk te maken en te vormen voor een bepaalde groep mensen en niet voor iedereen die in de stad wil wonen en werken”.

Op 30 november vindt er een referendum plaats waarin Rotterdammers hun stem mogen laten horen over de plannen van de gemeente om 20.000 goedkope woningen te slopen of in de verkoop te doen. Volgens Doucet een doelgerichte maatregel die helemaal past in het gentrificatie beleid.

De volgende studio Erasmus is op dinsdag 11 oktoberBekijk het!
Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Gentrification, middenklasse, Studio Erasmus en woonreferendum

Sectie: Minicollege Studio Erasmus

kaart: Schouwburgplein, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *