Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

We hoeven niet bang te zijn voor ‘Amsterdamse toestanden’, maar dat het centrum van Rotterdam steeds duurder wordt de komende jaren, is zeker. Brian Doucet, stadsgeograaf aan de Erasmus Universiteit, ziet ook in Rotterdam dat de binnenstad langzaam wordt onderworpen aan ‘gentrificatie’. En is dat nu goed of slecht?
We wonen in een tijdperk waarin meer dan de helft van de wereldbevolking in steden woont. Het stadsleven is hip en aantrekkelijk. Waar middenklassers voorheen de voorkeur gaf aan de rust van de buitenwijk en met de auto naar het werk ging, geven ze de voorkeur aan het leven in de stad. Winkels en cultuur op loopafstand en overal met de (bak)fiets naartoe.
Het is een veranderende visie op het stadsleven, die samengaat met een veranderende economie van tweeverdieners en zelfstandigen; leven in oude, opgeknapte wijken met leuke middenklasseboutieks en veel culturele voorzieningen. “Wat niet in die visie past zijn zaken als armoede, sociale woningbouw en winkelstraten voor de lagere (arbeiders)klassen”, beschrijft Doucet. “Maar dit zijn wel belangrijke onderdelen van wat een stad is. Dus het idee van de stad als een trendy plek is naar mijn idee maar een beperkt onderdeel van de stad als geheel”.
“We moeten niet vergeten dat Rotterdam de armste stad van de vier grote steden is”, benoemt Doucet nog maar even. “Gentrification heeft de voorkeur als je wilt dat de stad een visitekaartje wordt voor de midden- en hogere klassen en kan concurreren met andere soortgelijke steden. Maar als je vindt dat de stad voor iedereen moet zijn, dan is gentrification geen beleid wat je moet willen.”

Bron: beeld: player.vimeo.com

Gentrificatie is een proces van klasseverandering: hogere klassen aantrekken, lagere klassen weren. Doucet: “Bedenk dat gentrification een bewust gekozen beleid is van de gemeente om de stad aantrekkelijk te maken en te vormen voor een bepaalde groep mensen en niet voor iedereen die in de stad wil wonen en werken”.
Op 30 november vindt er een referendum plaats waarin Rotterdammers hun stem mogen laten horen over de plannen van de gemeente om 20.000 goedkope woningen te slopen of in de verkoop te doen. Volgens Doucet een doelgerichte maatregel die helemaal past in het gentrificatie beleid.

Vera Godijn

Vera Godijn

Vera Godijn (1977) woont al zestien jaar in Rotterdam en studeerde af als docent Beeldende Kunsten aan de Willem de Kooning Academie. Schrijven is een belangrijke expressievorm voor haar en een geweldig medium om te reflecteren op wat er speelt in de wereld. Vers Beton is voor haar het ideale platform waarop ze haar liefde voor het schrijven kan uitleven. Ze werkt in Printroom, presentatieruimte en kunstboekwinkel.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
 1. Profielbeeld van Mw Lembeck
  Mw Lembeck

  Kan de dame die spreekt over gentrificatie alstublieft proberen wat luider te spreken? Ze slikt veel woorden gelijk weer deels in. Slecht verstaanbaar.

 2. Profielbeeld van oli
  oli

  Ik woon in het nieuwe westen, paralel aan mijn straat is een laan en haaks op mijn straat zijn straatjes. De inkomensverdeling loopt parallel en haaks op elkaar. Het mooie van deze wijk en vele anderen in Rotterdam is de menging; arm, rijk en vooral kleurrijk. Gentrificatie is vooral leuk voor die Laan, die met die bakfietsen, maar het hele leuke van dit deel van west is de vermenging. Van alles is Rotterdam.
  Ik stem tegen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.