Kunst & Cultuur6 september 2016

Pervers KINO

Column

Vers Beton schrijft iedere maand een column voor de Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine. Deze maand: Alexandre kijkt uit naar de opening van KINO in de Gouvernestraat.

Het Duitsland van de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw stond onder andere bekend om haar stationsbioscopen, de zogenaamde ‘Bahnhofskinos’. De films die van ’s ochtends vroeg tot in de nacht constant herhaald werden in de verre uithoeken van spoor 15, waren op z’n minst opvallend te noemen. Alles wat het donkerlicht van de reguliere bioscoop niet kon verdragen, werd er gedraaid. Niets was te pervers, te orthodox of te controversieel. Een ‘cultureel transitzone’ noemt de ARTE-documentaire Cinema Perverso de stationsbioscopen. En een venster op de wereld.

Beeld: Ferry van Steijn

Hopelijk zal wat dat betreft De Gouvernestraat haar venster op de wereld hervinden wanneer KINO er zich er dit najaar vestigt op de oude locatie van LantarenVenster. De metropool die eigenlijk geen metropool is kan dit goed gebruiken, want met maar één écht filmhuis in Rotterdam is het continue aanbod aan kwaliteitsfilms en uitdagende programmering hier zeer karig.

Zou het met de hoge leeftijd van haar bezoekers te maken hebben dat zelfs LantarenVenster het vaak op safe speelt? Wat ik wel weet, is dat de cinema waar ik de meeste voldoening uithaal, gemaakt is in de tijd van de babyboomers. Denk aan de films van Stanley Kubrick, Martin Scorsese en Jean-Pierre Melville. Maar misschien zijn de babyboomers die vaak aan het hoofd staan van dit soort filmhuizen dat vergeten.

Hoog tijd voor KINO-oprichters Jan de Vries en Frank de Groot, respectievelijk 33 en 26 jaar oud, om iedereen daar eens aan te herinneren. Ik hoop op eindeloos veel blaxploitation, women in prison-films, Bruce Lee-marathons, Roman Polanski, Orson Welles en ga zo maar door. De naam KINO is in elk geval al veelbelovend. Een flinke portie trash erbovenop en ik ben tevreden.

Reageer of deel op Social Media

Tags:bioscoop, film, KINO en uitagenda

Sectie: Kunst & Cultuur

kaart: Gouvernestraat 133, 3014 PM Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *