Voor de harddenkende Rotterdammer

Vers Beton schrijft iedere maand een column voor de Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine. Deze maand: Alexandre kijkt uit naar de opening van KINO in de Gouvernestraat.

Het Duitsland van de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw stond onder andere bekend om haar stationsbioscopen, de zogenaamde ‘Bahnhofskinos’. De films die van ’s ochtends vroeg tot in de nacht constant herhaald werden in de verre uithoeken van spoor 15, waren op z’n minst opvallend te noemen. Alles wat het donkerlicht van de reguliere bioscoop niet kon verdragen, werd er gedraaid. Niets was te pervers, te orthodox of te controversieel. Een ‘cultureel transitzone’ noemt de ARTE-documentaire Cinema Perverso de stationsbioscopen. En een venster op de wereld.

cinerama copy
Beeld door: beeld: Ferry van Steijn

Hopelijk zal wat dat betreft De Gouvernestraat haar venster op de wereld hervinden wanneer KINO er zich er dit najaar vestigt op de oude locatie van LantarenVenster. De metropool die eigenlijk geen metropool is kan dit goed gebruiken, want met maar één écht filmhuis in Rotterdam is het continue aanbod aan kwaliteitsfilms en uitdagende programmering hier zeer karig.
Zou het met de hoge leeftijd van haar bezoekers te maken hebben dat zelfs LantarenVenster het vaak op safe speelt? Wat ik wel weet, is dat de cinema waar ik de meeste voldoening uithaal, gemaakt is in de tijd van de babyboomers. Denk aan de films van Stanley Kubrick, Martin Scorsese en Jean-Pierre Melville. Maar misschien zijn de babyboomers die vaak aan het hoofd staan van dit soort filmhuizen dat vergeten.
Hoog tijd voor KINO-oprichters Jan de Vries en Frank de Groot, respectievelijk 33 en 26 jaar oud, om iedereen daar eens aan te herinneren. Ik hoop op eindeloos veel blaxploitation, women in prison-films, Bruce Lee-marathons, Roman Polanski, Orson Welles en ga zo maar door. De naam KINO is in elk geval al veelbelovend. Een flinke portie trash erbovenop en ik ben tevreden.

Voordat je verder leest...

Jij kan dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij de support van onze lezers die zo onafhankelijke journalistiek over Rotterdam mogelijk maken. Vanaf 6 euro per maand ben je supporter!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Alexandre-Furtado-Melville-Damage-Playground-PMS-Mathijs-Labadie-II-003

Alexandre Furtado Melville

chef advertenties & vacatures

Alexandre (1988) Furtado Melville is autodidact art director, fotograaf, schrijver, ontwerper, curator van Gemaal op Zuid en consultant bij Studio Narrative. Hij woont op Rotterdam Zuid en heeft nog nooit een prijs gewonnen.
alex@versbeton.nl

Profiel-pagina
Ferry van Steijn

Ferry van Steijn

Ferry van Steijn is een Rotterdamse illustrator en grafisch ontwerper. Hij is lid van het collectief Ik Rotterdam.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500