Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Vers Beton interviewt in samenwerking met Rotterdamse Nieuwe jonge, beeldbepalende en bijzondere ondernemers in Rotterdam. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom kozen ze voor Rotterdam? Deze keer: Teodor Cataniciu (21), oprichter van Re/Start, een bedrijf dat vluchtelingen opleidt tot programmeurs.

20160829-Teodor-cataniciu-versbeton-JokeSchutPhotography-003-copy
Beeld door: beeld: Joke Schut

Het ruikt nog naar verf op de vierde verdieping van het Groothandelsgebouw. Alles oogt hip en hightech. Ook Teodor Cataniciu. In hoog tempo en in soepel Amerikaans vertelt hij hoe hij met zijn bedrijf Re/Start daar de afgelopen drie maanden een eerste lichting vluchtelingen opleidde tot ICT-programmeurs van wereldniveau. “Ik dacht altijd dat ik met een tech start-up de wereld zou gaan veranderen. Nu ben ik in de non-profitsector terechtgekomen. Maar eigenlijk bereik ik hetzelfde: de wereld veranderen. Alleen dan via een andere weg.”
Re/Start is de eerste onderneming die de nieuwe ‘start-upcampus’ van de Amerikaanse investeerder CiC in het Groothandelsgebouw betrok in juni. Teodor laat het klaslokaal zien waar de programmeursbootcamp zich de afgelopen maanden heeft afgespeeld. Nothing fancy, omdat programmeren nu eenmaal niet meer dan whiteboards en computers vereist. “Nee, de game room, that is where the magic happens. Programmeren is creatief werk, dus ontspanning is belangrijk”, vertelt Teodor vanachter het tafelvoetbalspel.

Binnen Re/Start geef je een programmeeropleiding aan vluchtelingen. Hoe is dat ontstaan? Je bent zelf nog nauwelijks student-af!

“In 2015 rondde ik zelf een coding bootcamp af in Silicon Valley en bedacht ik ‘dit is fantastisch’. Het was alleen ontzettend duur en totaal onbereikbaar voor veel mensen. Ik wilde zoiets hier in Nederland aanbieden, maar dan wel toegankelijk. Gratis, zelfs.”
“En dat is gelukt. De eerste lichting studeert deze week af. Ze zijn het bewijs dat zelfs zonder toegang tot een opleiding op wereldniveau de top te bereiken is. We willen de beste informaticaopleiding in de wereld worden. Waar je ook vandaan komt, je kunt de wereld veranderen. Je bent immers verbonden via internet. Het starten van Facebook is mogelijk gebleken vanuit een studentenkamertje. Zoiets motiveert mij.”

Je bent zelf Roemeens van oorsprong. Waarom ben je in Rotterdam terechtgekomen?

“Dat ik hier terechtkwam in 2014 is eigenlijk toeval. Ik wilde een goede en betaalbare opleiding doen en dat werd International Business Administration aan de Rotterdam School of Management (RSM). Dat ik hier gebleven ben, is beslist niet toevallig. Rotterdam beweegt zich de afgelopen jaren in een enorm interessante richting. Ik wilde altijd naar San Francisco, maar ik ben blij dat ik dat niet gedaan heb. Ik bedoel, Microsoft is al lang en breed gestart, toch? In Rotterdam groeit een grote start-upscene. Er zijn investeerders die niet bang zijn om risico’s te nemen. Tegelijkertijd zijn Nederlanders heel pragmatisch; niemand stopt een cent in een stom idee. Het is een goede tijd om in Rotterdam te ondernemen. En de prijzen zijn hier betaalbaar voor een start-up, ook belangrijk.”
“De universiteit viel me uiteindelijk tegen. Maar dat is een ander verhaal. Business kun je niet leren van slides. Ze geven je het idee dat je kennis opdoet. Maar voor mij is kennis die je niet toepast niets waard. Je moet praten, proberen en netwerken. Een managementschool is voor mij in de basis onzinnig. Just go out and do it.”

20160829-Teodor-cataniciu-versbeton-JokeSchutPhotography-002-copy
Beeld door: beeld: Joke Schut

Met andere woorden: een opleiding heb je niet nodig om ondernemer te worden?

“Nou, wel om een andere reden. Ik zou zeggen: probeer de beste opleiding te doen die binnen je bereik ligt en die je kunt betalen. Vooral omdat het de beste plek is om gelijkgestemden te vinden, om een netwerk op te bouwen en zelfstandig te worden. Een opleiding heeft veel voordelen, maar het gaat niet alleen om de studie zelf.”

Jullie hebben ‘leaders of industry’ gestrikt voor workshops en hebben een indrukwekkend netwerk. Wat is jullie slimste zet geweest?

“Ik ben een hustler, een ritselaar. Als studenten begonnen we met struinen op LinkedIn. Natuurlijk ken je mensen die je kunnen helpen een feestje te organiseren, maar niet echt mensen die je van dienst kunnen zijn als je bootcamp in programmeren wilt starten, toch? Zo zijn we in contact gekomen met iemand van CiC. Hij keek wel vreemd op: ‘Jullie zijn een paar studenten, hebben geen geld, en willen een coding bootcamp opzetten?’ Maar ze zagen het wel zitten. We kregen een groot huurkrediet hier in het Groothandelsgebouw.”
“CiC heeft heel goed begrepen hoe belangrijk een netwerk is. We zitten hier tussen bedrijven waar studenten straks stages en werk kunnen vinden. We opereren in een zee van kennis. In zo’n klimaat, binnen zo’n groep slimme mensen, kun je niet falen.”

Is fouten maken niet onvermijdelijk, als start-up?

“O, zeker. Ik heb zelf meer foute dan goede beslissingen gemaakt, denk ik (lachend). Voor goede ideeën gaat het, naar mijn mening, om de kwantiteit. Niet om de kwaliteit. Je moet alles uitproberen om erachter te komen dat sommige dingen werken en andere niet. Duizend dingen proberen om het juiste idee te vinden.”

En werkt het? Is de eerste lichting succesvol?

“De eerste lichting studenten, die de komende week afstuderen, vinden allemaal een plek, daar heb ik het volste vertrouwen in. Een deel bij bedrijven hier, en een deel ergens anders. De bedrijven binnen CiC zijn als een spons voor getalenteerde, goede softwareontwikkelaars.”
“Dat het werkt, komt ook omdat de bootcamp deel is van een community. Leiders van grote bedrijven wereldwijd komen workshops geven.”

Vluchtelingen komen hier direct in de hoogste regionen binnen de start-upscene, waar ze de beste kansen hebben.

We laten hen integreren door werk, maar brengen hen ook een sociale kring en daarmee zelfvertrouwen. Het is soms zo gecompliceerd voor vluchtelingen; door familieomstandigheden, financiële problemen of moeilijkheden met de gemeente. Maar het zijn stuk voor stuk lachende, open mensen. Ik vind het daarom zo fijn om les te geven aan hen. Ze willen zo graag iets doen.”

20160829-Teodor-cataniciu-versbeton-JokeSchutPhotography-006-copy
Beeld door: beeld: Joke Schut

Heb je bergen met aanmeldingen voor de bootcamp in oktober?

“Om toelating te doen moet je een asielvergunning hebben, goed Engels spreken en het liefst al ergens een opleiding begonnen zijn. Aan het laatste zijn geen harde eisen verbonden. In de eerste groep zitten maar twee mensen met een IT-achtergrond. Verder muzikanten, architecten, allerlei mensen.”
“Het is niet altijd makkelijk om uit ongeveer honderd aanmeldingen twintig mensen te selecteren die echt bereid zijn een grote hoeveelheid werk te verzetten. We werken zestig uur per week, acht weken lang. Daarna werken ze nog vier weken aan projecten. De studenten wonen hier en brengen af en toe nog een bezoek aan hun huis. Het is echt education on steroids.

15082016-Vers-Beton-Rotterdams-Nieuwe-Brain-Compass–JokeSchutphotography-032

Lees meer

BrainCompass: “We willen als Japie Krekel op je schouder zitten”

Interview met Wouter van den Berg van BrainCompass

Wat frustreert je als ondernemer in Rotterdam?

“Er is niets dat me in Rotterdam frustreert dat niet overal zo is. Van alle dingen die je probeert, werkt een groot deel niet, bijvoorbeeld. Dat is nu eenmaal zo. Er zijn ook heel veel bedrijven die niet willen helpen, of die toezeggen en vervolgens nergens mee komen. Maar dat is dus niet specifiek Rotterdams. Ik heb hier eigenlijk niets dan een goed gevoel over het klimaat. Er heerst een spirit of coming together.”

Wat zijn je plannen voor de komende jaren?

“Expansie, uitbreiding. Maar niet in fysieke zin. We willen in de relatief kleine klaslokalen blijven. Die zijn belangrijk voor binding, vriendschappen en discipline. Wat we wel willen doen, is overal op de wereld zulke klassen beginnen. Tegelijkertijd. Want de leraren kunnen we live uitzenden, naar elk klaslokaal. Zo honderd, misschien wel duizend leerlingen tegelijk les geven. Of ze dan niet allemaal tegelijk vragen zullen stellen? Dat is een uitdaging die we aangaan.”

Nog even over jou. Je bent 21 en runt twee bedrijven: onder de naam Turing geef je ook vergelijkbare bootcamps aan ‘gewone studenten’. Hoe kom je zo succesvol?

“Ik heb twee fantastische teams. Het is dus niet zozeer Teodor die twee bedrijven runt, maar Teodor die zo veel kan doen, omdat zijn teams de bedrijven zo goed managen. Ik heb altijd voor mezelf willen beginnen. Don’t work for an idiot, but be that idiot yourself. Met dat idee ben ik grootgebracht. Ik heb energie en een drang om voorwaarts te gaan. Je moet een ritselaar zijn en er gewoon voor gaan.”
“Ik beschouw mezelf als succesvol als ik me bedenk hoeveel levens ik ingrijpend verander. Het is echt ontzaglijk hoeveel impact dit werk maakt. Het meest belangrijke is dat we een statement maken: dat educatie op wereldniveau voor iedereen bereikbaar is.”

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

ava Willemijn Sneep

Willemijn Sneep

Adjunct-hoofdredacteur en eindredacteur

Willemijn Sneep is na wat omzwervingen en een master Journalistiek in het schattige Leiden weer terug in de enige wereldstad die Nederland rijk is. Als freelance journalist kan ze zich geen betere thuisbasis wensen. [email protected]

Profiel-pagina
DSC_1570-2

Joke Schut

Joke Schut fotografeert het bijzondere in het alledaagse.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.