Advertentie

klein_botanical_topbanner
Voor de harddenkende Rotterdammer

De Nacht laat dit weekend weer het verleden van Katendrecht als rosse buurt, zeemanskwartier en de beruchtste uitgaanswijk van Rotterdam herleven. We spraken organisator Jasper Scholte (JMR) over de veranderingen die het festival zag in acht jaar op De Kaap.

1000-Rotterdam-Festivals-Editorial
Beeld door: beeld: Bas Czerwinski

De achtste editie alweer. De Kaap heeft een ware metamorfose ondergaan. Hoe hebben jullie Katendrecht zien veranderen, de afgelopen jaren? En heeft het festival daar ook een rol in gespeeld?

“Toen we in 2009 begonnen was Theater Walhalla net een klein jaar open. Verder zat er naast Tattoo Bob op het Deliplein (de enige die de verregaande transformatie van het plein heeft overleefd) de Z&M kookstudio van Rob Baris. Kwiezien was net geopend en de andere leegstaande panden hebben we de eerste jaren zelf ingevuld met pop up-cafés met illustere namen uit het verleden zoals de Neutraalbar, Negro Palace Belvedère en De Brooklyn Bar.”
“Elk jaar kwamen er nieuwe ondernemers bij tot een jaar of twee geleden zo’n beetje alle panden een bestemming hadden gekregen. Toevallig openden de nieuw bijgekomen horeca altijd net voor september hun deuren. De crisis sloeg 2010/2011 in als een bom. Toevallig was er een woningbeurs in Utrecht, een week na een van de eerste edities van de NvdK. Alleen naar de nieuwbouw op Katendrecht was vraag, hoorden wij van het communicatiebureau ter bevordering van de huizenverkoop op de Kaap en van projectontwikkelaar Heijmans, die de lofts ontwikkelt in Fenixloods 1. Het komt mede dankzij de Nacht van de Kaap, denken wij.”

Wat vinden de buurtbewoners (zowel de oude, als de nieuwe) eigenlijk van jullie festival? Het vindt letterlijk plaats op hun stoep.

“De meeste nieuwe bewoners zijn trots op het festival omdat het bijdraagt aan het avontuurlijke toffe imago voor nieuwe Kapenezen. De oude Kapenezen waren in eerste instantie wat minder enthousiast. En terecht. Er was tientallen jaren niet naar hen omgekeken en ineens waren ze onderdeel geworden van een opkomende trendy wijk. Ze waren dus sceptisch over een festival met als onderwerp ‘Katendrecht als havenkwartier en rosse buurt’. Wij hebben het vertrouwen van de buurt gewonnen door hen op een integere manier bij het festival te betrekken. Dat ze afhoudend waren kwam dus name doordat er door de politiek en beleidsbepalers niet naar hen was omgekeken. Maar ze hebben ons altijd open armen ontvangen en wij hen ook. De vrijkaarten voor de direct omwonenden vinden gretig aftrek.”
“We hebben laten zien dat we geen eendagsvliegen zijn en waarschijnlijk hebben ze wel aangevoeld dat we de Nacht van de Kaap met liefde voor het scheepvaartkwartier organiseren. Het zou nooit zo’n succes zijn geworden wanneer we er een ‘plastic fantastic’ bakfietsenfestival van hadden gemaakt, zonder de achtergrondverhalen en echtheid die de wijk in zich heeft. Het gaat over internationale levens- en zeemansliederen, sterke verhalen, romantiek en alles met het rauwe randje wat nou eenmaal in het DNA van die buurt besloten zit. ”

999-Rotterdam-Festivals-Editorial
Beeld door: beeld: Bas Czerwinski

Vorig jaar is de NvdK uitgeroepen tot beste publieksevenement (Nationale Evenementenprijs) en tot Beste Festival (Rotterdam Music Award). Maar het RRKC heeft toch als advies gegeven om het festival niet op te nemen in het Cultuurplan. Ze schreef: “De verbintenis tussen volkscultuur en diverse kunstvormen zou een cultuursubsidie rechtvaardigen, maar het plan werkt artistieke ambities niet concreet uit. Ook zijn de beoogde publiekscijfers niet erg hoog in vergelijking met soortgelijke festivals van vergelijkbaar subsidieniveau.”
Wat vind je hiervan?

“We hebben een uitgebreid plan ingediend over hoe we de ontwikkeling van het festival de komende vier jaar zien. Met uitgediepte programmaonderdelen, speciaal gemaakt locatietheater, op de Nacht van de Kaap geënte muziekproducties, publieksparticipatievoorstellingen en programmaonderdelen. Ook ontwikkeling verder het schiereiland op, en wellicht uitbreiding richting het Charloise Hoofd staan in het plan. Maar concreet met namen en rugnummers konden we nog niet komen. Je vraagt artiesten en programmamakers pas om iets te ontwikkelen als je de poen bij elkaar hebt. Wij hadden alleen de ideeën hoe we het aan wilden vliegen. En dat was voor de Raad te summier.”
“Dat van die publiekscijfers klopt trouwens helemaal niet, we zien ook zonder cultuurplan het festival jaarlijks met zo’n 500 tot 1000 bezoekers groeien en de maximale capaciteit voor het huidige festivalterrein was vorig jaar al bereikt.”

“We zoeken het nu in de verdieping en verbreding. Niet voor niks hebben we dit jaar geld gekregen van de Dienst Kunst & Cultuur om een eigen anthem over De Nacht te laten schrijven. Verder zijn we met een internationaal straatmuzikantenfestival bezig, met artiesten uit grote havensteden van de wereld. Die bieden we tijdens het Wereldhavendagen weekend een plek in de stad en op de podia die er dan toch staan op de Nacht van de Kaap. Dit allemaal om de iconische Wereldhavendagen van een relevante culturele laag te voorzien.”
“Overigens is het van het uiterst deskundige panel van de RRKC slechts een advies; de gemeenteraad mag er zelf ook nog wat van vinden. Als ze een beetje nadenken weten ze dat een structurele subsidie aan De Nacht meer dan genoeg oplevert. Zeker als het gaat om nationale en internationale aandacht. Niet voor niks wordt de Nacht van de Kaap meegenomen als een van de highlights van te bezoeken Rotterdamse festivals in de Lonely Planet.”

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Rachid Benhammou

Rachid Benhammou

Rachid Benhammou is Rotterdammert, cultureel ondernemer en freelance journalist. Daarnaast schrijft Rachid columns over niet-alledaagse zaken volgens de Rotterdamse methode: no-nonsense en recht door zee.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.