Voor de harddenkende Rotterdammer

Op het dak van de Laurenstoren hoorden de jurywinnaar en de publiekswinnaar donderdagavond hun eigen melodie, live gespeeld door de stadsbeiaardier. Woes Ploum heeft de juryprijs binnengesleept, en de Jacob Marisschool is de publiekswinnaar.

De genodigden hangen over de rand van het dak om van het uitzicht te genieten. Het is een exceptioneel mooie avond om je eigen compositie te horen op het carillon. Een paar trappen lager zit te beiaardier. Via een live-videoverbinding zien we hem zitten achter een instrument dat veel weg heeft van een piano. Deze piano staat in verbinding met de klokken van het carillon. Alle aanwezigen, tien deelnemers in totaal, zullen vanavond éénmalig live hun eigen liedje horen. En stuk voor stuk staan ze klaar met hun telefoon om een geluidsopname te maken.

Het verloop van de wedstrijd

Op 11 mei dit jaar deden Vers Beton en Stichting Stadsmuziek een oproep: componeer een liedje voor het klokkenspel van de Laurenstoren en hoor het een half jaar galmen door de stad! In totaal stuurden 32 deelnemers een liedje in. De jongste deelnemer was 18, de oudste 87 jaar. De melodieën kwamen van professionele componisten, amateurmuzikanten en zelfs van een basisschool.
Een deskundige jury heeft de jurywinnaar gekozen. Zijn liedje is straks elk heel uur te horen op het carillon. Ook de lezers van Vers Beton mochten stemmen op hun publieksfavoriet. Die melodie begeleidt ons straks elk half uur tijdens het boodschappen doen op de markt.

Publiekswinnaar: Hillegersbergse school zoekt verbinding met de stad

Klas 5/6 van de van de bassischool Jacob Marisschool in Hillegersberg is gekozen tot publieksfavoriet! Als de beiaardier hún ‘Rotterdamlied’ inzet op zijn instrument, zingen de kinderen op het dak en beneden op het Grotekerkplein luidkeels mee.
 

20160915-_mg_8700a
publiekswinnaar: de inzending van Jacob Marisschool Beeld door: beeld: Florine van Rees

Juf Marieke vertelt: “De leerlingen wilden graag een lied schrijven over Rotterdam én over verbondenheid met de stad en met elkaar. Met hulp van juf Esme, juf Simone, meester Kees en mij is daar dit lied uit gekomen. In de klas hebben de leerlingen woorden en zinnen onder elkaar gezet die in hun ogen met verbondenheid te maken hebben. Meester Kees heeft de muziek erbij geschreven.”

De grote concurrent in de online stemronde was de 19-jarige Amba Klapwijk. Amba is student compositie aan het Koninklijk Conservatorium. Juf Marieke heeft een bloemetje meegenomen voor de getalenteerde Amba (‘de hele school heeft jou constant in de gaten gehouden deze week!’) en zij is uitgenodigd om heel snel een les in componeren te komen geven aan de kinderen van de Jacob Maris.
Luister hier nog een keer naar de inzending van de Jacob Marisschool.

Jurywinnaar: Cadeau voor een kersvers Rotterdammertje

De hoofdprijs gaat naar Woes Ploum! Hij is jurywinnaar en ja, dat is zijn echte naam. Woes: “Mijn zoon Alexander was één week oud, dan ga je alles voor het eerst doen, bijvoorbeeld voor het eerst samen achter de piano. Dit melodietje ontstond tijdens die eerste keer. Het is vrolijk, fris, lente-achtig maar ook melancholiek. Het is een cadeautje voor Alexander”. En nu is het dus ook een cadeau voor alle Rotterdammers.

20160915-mg-8740a
Jurywinnaar: Woes Ploum Beeld door: beeld: Florine van Rees

Ploum woont sinds ongeveer vijf jaar in Rotterdam en heeft altijd muziek gemaakt en in bandjes gespeeld. Verder speelde hij in een coverband genaamd ‘Kinderen tegen kinderen’. In het dagelijks leven werkt hij in de IT.

Woes Ploum en de Jacob Maris mogen samen met stadsbeiaardier Richard de Waardt hun melodie komen ‘versteken’ op de speeltrommel. Vanaf dat moment blijven hun melodieën een half jaar lang te horen op het carillon. Ploum mag daarnaast op bezoek bij klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts in Asten.
Luister hier nog een keer naar de inzending van Woes Ploum. En beluister hier hoe het liedje klinkt op het carillon.
Bekijk hieronder een sfeerverslag van de avond.

Stadsmuziek logo

De wedstrijd 'Een Liedje voor de Laurenstoren' is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Stadsmuziek. Wil je meer weten over de Laurenstoren en wat daar allemaal te beleven valt?

Kijk dan ook eens op torenmuziek.nl!

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

2d38c04bd249ad4f0720a4736b231294

Hilde Westerink

uitgever

Hilde Westerink (1979) kan van alles een beetje, maar veel balletjes in de lucht houden is haar specialiteit. Hilde is uitgever van Vers Beton en daarnaast werkt ze als freelance communicatiemanager voor het Rotterdamse bureau Arttenders.
hilde@versbeton.nl

Profiel-pagina
10547749_10154894484515486_7617606655025449823_o_1000

Florine van Rees

Fotograaf

Florine van Rees (1988) is afgestudeerd als modevormgever en benut haar kennis in de beeldvorming. Met een modische blik benadert ze documentaire onderwerpen in de fotografie. Een samenspel van kleur, contrast, textuur en lijnen staat hierin centraal. Naast haar werk als fotograaf mede-beheert Florine ook het online magazine www.slash-zine.com waar vooral inspiratie gedeeld wordt.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.