Vers Beton9 september 2016

Zes mbo’ers op weg naar hun beroep

De scholen zijn weer begonnen

Het schooljaar is weer begonnen. Ook de Rotterdamse mbo-studenten zijn begin september weer met hun studie begonnen. Joke Schut fotografeerde er zes. Hoe ver zijn ze en hoe denken ze over hun beroep?

Het academisch jaar is geopend en ook voor tienduizenden studenten in het Rotterdams middelbaar beroepsonderwijs (mbo) is school weer begonnen. Vorig jaar hebben we veel aandacht besteed aan het mbo op Vers Beton. Ronald Buitelaar onderzocht hoe het kwam dat de samenwerking tussen Albeda en Zadkine vastliep. We ontdekten dat we eigenlijk weinig wisten over het mbo en over hoe het leven van mbo-studenten eruit ziet.

Lees ookWetenschap en onderwijsGrote dromen in het beroepsonderwijs

Misschien is dat wel de reden waarom het mbo zo weinig aandacht krijgt in de media: de kinderen van de meeste journalisten, beleidsmakers en politici hebben geen kinderen op het mbo (Buitelaar overigens wel). In de pers is er veel meer aandacht voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs en universiteiten, dan voor het mbo.

Fotograaf Joke Schut zocht in het kader van het artikel naar de mbo-fusie begin dit jaar zes ambitieuze mbo-studenten op en fotografeerde ze in de setting van hun beroep. We vroegen ze waarom ze voor dit beroep gekozen hebben, hoe lang ze nog moeten studeren en hoe ze aankijken tegen hun toekomstige beroep.

Michael Beeld: Joke Schut

Michael leert voor gezelschilder. Hij moet dit jaar examens doen en opdrachten maken. Bijvoorbeeld een calculatietoets waarin hij moet berekenen hoeveel verf en materiaal je nodig hebt bij een groot schilderproject zoals een flatgebouw. Daarna mag hij praktijkopdrachten doen: plamuren, behangen, een deur schilderen. Leren voor de examens doet hij in de avonduren, want hij werkt nu al vijf dagen in de week in een werk-leertraject.

Hij vindt het leuk werk omdat je ook veel contact hebt met mensen. Een goede schilder werkt netjes en levert kwaliteit. Dat doe je door zoveel mogelijk de stappen uit te voeren die je leert in de opleiding. Maar dat is niet altijd mogelijk door de tijdsdruk. In dat geval lukt het niet altijd een 10 te halen, en moet je ook tevreden zijn met een 8.

Hij is optimistisch over zijn baanverwachtingen, omdat er op dit moment vraag is naar goede voormannen in het vak. Er zijn nu veel oude voormannen en die gaan binnenkort met pensioen. Daarnaast ziet hij dat veel voormannen beter leiding kunnen geven. Het is ook niet makkelijk: plannen, regelen, leiding geven en het is fysiek zwaar, soms in moeilijke omstandigheden zoals op grote hoogte en met wind.

Olive Beeld: Joke Schut

Olive doet dit jaar niveau 2 verpleegkunde en wil proberen niveau 3 te behalen. Ze kan goed samenwerken en is vriendelijk. Ze wil mensen gaan helpen en in een ziekenhuis of een verpleeghuis gaan werken. Als ze de praktijklessen goed heeft afgerond, mag ze aan het werk als verpleegster. Een nadeel van het vak is dat je soms ‘s avonds moet werken. Maar het mooie is dat je altijd met mensen bent. De studie is niet zo moeilijk. Dit jaar gaat ze voor het eerst stage lopen; ze zoekt nog een stageplaats (hint).

Fleur Beeld: Joke Schut

Fleur studeert voor het beroep pedagogisch medewerker, niveau 4. Ze zit in het laatste jaar en wil hierna nog doorsturen op het hbo. Op het hbo leer je meer je eigen visie te ontwikkelen en in te brengen in de praktijk. Ze houdt van dit beroep omdat het fijn is om kinderen te helpen ontwikkelen. En vanwege het contact met ouders en kind.
Een goede pedagogisch medewerker heeft volgens Fleur vooral liefde voor het werk en neemt initiatief om kinderen te helpen bij de groei in hun ontwikkeling. Je moet weten wat je doelen zijn. En je moet pedagogische visie hebben. Voor Fleur betekent dat: de eigenheid van het kind respecteren, structuur en regelmaat bieden, en veiligheid en vertrouwen opbouwen. En nee, dit beroep is zeker niet alleen voor vrouwen. Ook mannen kunnen hele goede pedagogisch medewerkers zijn met hart voor het kind!

Alex Beeld: Joke Schut

Alex wil zich breed ontwikkelen en wil overal alles van weten, of het nu over strafrecht gaat of arbeidsrecht. Ooit moet hij zich specialiseren, maar nu gelukkig nog niet. Hij loopt nu stage bij een stadsdeelkantoor in Den Haag. Hij werkt bij de afdeling parkeervergunningen, daar moet hij onder andere vergunningen maken, nieuwe burgers invoeren in het systeem en gegevens controleren. Je moet erg nauwkeurig zijn voor dit werk, je mag geen enkele fout maken. Je houdt je immers bezig met gegevens van burgers. Als hij de opleiding juridisch medewerker heeft afgerond wil hij het liefst ook nog zijn hbo doen, en misschien daarna ook nog de universiteit.

Oscar Beeld: Joke Schut

Oscar doet luchtvaartdiensverlening. Daar leer je zowel voor grondwerkzaamheden als voor steward. Hij gaat voor een praktijkexamen zelfs naar het trainingscentum van Swissair op de luchthaven van Zurich, dat vind hij heel erg gaaf.

Oscar is gepassioneerd over de luchtvaart. Hij vindt het leuk om met mensen te werken, en dat het zo veelzijdig is: je komt in contact met veel culturen en verschillende werkomgevingen. Je moet veel kunnen. Soms ben je verpleegkundige, soms ben je een soort politie. Hij heeft hard moeten werken om dit beroep te kunnen uitvoeren, hij is er zelfs dertig kilo voor afgevallen zodat hij fit genoeg is.

Een goede steward zorgt ervoor dat mensen lachend uit het vliegtuig stappen. Ook als er iets gebeurd moet je respectvol blijven. Als er iemand agressief wordt, moet je daarop in durven spelen. Op de opleiding is daar veel aandacht voor, ze oefenen met acteurs. Hij denkt dat er een goede kans is om een baan te vinden in de sector. Nederlandse stewards zijn in trek, zelfs Amerikaanse maatschappijen nemen graag Nederlanders aan.

Oscar doet mee met het landelijke MBO uitblinkersgala. Nu is hij de Uitblinker van Albeda 2016/2017, maar moet de strijd aangaan met 41 andere studenten. Mensen kunnen nu via ditismbo.nl op hem stemmen. Als hij wint wordt hij een soort ambassadeur voor het MBO.

Elis, het meisje op de uitgelichte foto, was niet beschikbaar voor een interview.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:ambities, beroepsonderwijs, MBO en studenten

Sectie: Vers Beton

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *