Vluchtelingen11 oktober 2016

Het zijn wel ónze vluchtelingen

…dus daarom vindt Vers Beton het nodig de diepte in te duiken

De meest uitgebreide onderzoeken beginnen met een simpele vraag. Zo begon eind 2015 ook deze serie artikelen. Wie vluchten er eigenlijk naar Rotterdam toe?  Vers Beton besloot de diepte in te duiken.

Beeld: Max van Dongen

In de zomer van 2015 hadden we allemaal hartverscheurende beelden gezien van kleine kinderen, aangespoeld als afval op Griekse stranden. We zagen de boordevolle vluchtelingenkampen in Turkije. We luisterden naar Angela Merkel: ‘Wir schaffen das’. We hoorden onze politici paniekvoetballen in hun vraag om meer plek, meer bedden.

In dat klimaat tekenden zich twee lijnen af in alle discussies over vluchtelingen. De eerste lijn koos ervoor vluchtelingen te zien als mensen die kansen grepen. Mensen uit de slimme, vermogende middenklasse van Syrië, die in een nieuw thuisland het beste ervan gingen maken, ongeacht wat ze tot dan toe hadden meegemaakt.

Aan de andere kant van dat spectrum tekende zich de ‘pas op wat je binnen haalt’-mentaliteit af. Rechts Nederland waarschuwde voor testosteronbommen die een gevaar voor ‘onze dochters’ zijn.  En bovendien, hoeveel twijfelachtige types reisden eigenlijk mee?

Gulden middenweg

Ook in Rotterdam barstte het vluchtelingenvraagstuk de stad via deze twee flanken open. Het duidelijkst werd dat toen helder werd dat een asielzoekerscentrum in de Beverwaard ruim zeshonderd vluchtelingen zou gaan opvangen. Je was voor, of je was tegen, maar voor de gulden middenweg, laat staan de nuance, was geen plaats.

Juist die nuance is het hoofdonderwerp van dit onderzoek. Wie komen er eigenlijk naar Rotterdam toe? Wat weten we over deze mensen, in welk stadium van hun ‘landing’ in deze stad? Hoe denken we ze een toekomst te bieden? Juist in een migrantenstad als Rotterdam kunnen oorlogsvluchtelingen floreren. Mits ze de kansen krijgen, mits ze de kansen grijpen, mits wij ze die kans geven.

Deze week duikt Vers Beton dus de diepte in. Op zoek naar feiten, in plaats van de zoveelste mening. We gaan te rade bij alle partijen die betrokken zijn bij de opvang en inburgering van statushouders, zowel particulier als van overheidswege. We proberen te achterhalen welke vluchtelingen naar Rotterdam komen en welke capaciteiten of werkervaring zij hebben. We spreken met onderzoekers over welke lessen er op beleidsterrein geleerd zijn en met politici over wat zij in de praktijk brengen. En we duiken de krantenarchieven en oude statistieken in om te kijken hoe het met de vluchtelingen uit voormalig Joegoslavië is afgelopen.

Tussendoor portretteren we drie vluchtelingen die eerder in Rotterdam wortelden. Hoe hebben ze dat gedaan, welke factoren droegen bij aan hun succes en aan hun gevoel van ‘thuis’?

Rader in groter wiel

Inmiddels zijn bijna vier miljoen vluchtelingen uit het Midden-Oosten op drift. Vier miljoen. Bijna 40.000 van hen wonen nu in Nederland. Tweeduizend vonden een plek in Rotterdam. Deze stad is slechts een rader in een groter wiel.

Om te zeggen dat we het onderwerp nu tot op de bodem doorgrond hebben, is onzin: dat hebben we niet. We hopen wél dat we een aanzet doen tot een debat dat meer op feiten gestoeld is dan op emotie. Daar is uiteindelijk iedereen het meest bij gebaat.

 

Margot Smolenaars was zondag 9 oktober te gast bij Reporter Radio op Radio 1 om te vertellen over haar onderzoek naar vluchtelingen in RotterdamLuister het item terugKlik hier

Dit onderzoek kwam tot stand met steun van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten.

Reageer of deel op Social Media

Tags:asielzoekerscentrum, Beverwaard, vluchtelingen en vluchtelingenonderzoek

Sectie: Vluchtelingen

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *