Voor de harddenkende Rotterdammer

De meest uitgebreide onderzoeken beginnen met een simpele vraag. Zo begon eind 2015 ook deze serie artikelen. Wie vluchten er eigenlijk naar Rotterdam toe?  Vers Beton besloot de diepte in te duiken.

Crisisopvang Rotterdam 2
Beeld door: beeld: Max van Dongen

In de zomer van 2015 hadden we allemaal hartverscheurende beelden gezien van kleine kinderen, aangespoeld als afval op Griekse stranden. We zagen de boordevolle vluchtelingenkampen in Turkije. We luisterden naar Angela Merkel: ‘Wir schaffen das’. We hoorden onze politici paniekvoetballen in hun vraag om meer plek, meer bedden.
In dat klimaat tekenden zich twee lijnen af in alle discussies over vluchtelingen. De eerste lijn koos ervoor vluchtelingen te zien als mensen die kansen grepen. Mensen uit de slimme, vermogende middenklasse van Syrië, die in een nieuw thuisland het beste ervan gingen maken, ongeacht wat ze tot dan toe hadden meegemaakt.
Aan de andere kant van dat spectrum tekende zich de ‘pas op wat je binnen haalt’-mentaliteit af. Rechts Nederland waarschuwde voor testosteronbommen die een gevaar voor ‘onze dochters’ zijn.  En bovendien, hoeveel twijfelachtige types reisden eigenlijk mee?

Gulden middenweg

Ook in Rotterdam barstte het vluchtelingenvraagstuk de stad via deze twee flanken open. Het duidelijkst werd dat toen helder werd dat een asielzoekerscentrum in de Beverwaard ruim zeshonderd vluchtelingen zou gaan opvangen. Je was voor, of je was tegen, maar voor de gulden middenweg, laat staan de nuance, was geen plaats.
Juist die nuance is het hoofdonderwerp van dit onderzoek. Wie komen er eigenlijk naar Rotterdam toe? Wat weten we over deze mensen, in welk stadium van hun ‘landing’ in deze stad? Hoe denken we ze een toekomst te bieden? Juist in een migrantenstad als Rotterdam kunnen oorlogsvluchtelingen floreren. Mits ze de kansen krijgen, mits ze de kansen grijpen, mits wij ze die kans geven.
Deze week duikt Vers Beton dus de diepte in. Op zoek naar feiten, in plaats van de zoveelste mening. We gaan te rade bij alle partijen die betrokken zijn bij de opvang en inburgering van statushouders, zowel particulier als van overheidswege. We proberen te achterhalen welke vluchtelingen naar Rotterdam komen en welke capaciteiten of werkervaring zij hebben. We spreken met onderzoekers over welke lessen er op beleidsterrein geleerd zijn en met politici over wat zij in de praktijk brengen. En we duiken de krantenarchieven en oude statistieken in om te kijken hoe het met de vluchtelingen uit voormalig Joegoslavië is afgelopen.
Tussendoor portretteren we drie vluchtelingen die eerder in Rotterdam wortelden. Hoe hebben ze dat gedaan, welke factoren droegen bij aan hun succes en aan hun gevoel van ‘thuis’?

Rader in groter wiel

Inmiddels zijn bijna vier miljoen vluchtelingen uit het Midden-Oosten op drift. Vier miljoen. Bijna 40.000 van hen wonen nu in Nederland. Tweeduizend vonden een plek in Rotterdam. Deze stad is slechts een rader in een groter wiel.
Om te zeggen dat we het onderwerp nu tot op de bodem doorgrond hebben, is onzin: dat hebben we niet. We hopen wél dat we een aanzet doen tot een debat dat meer op feiten gestoeld is dan op emotie. Daar is uiteindelijk iedereen het meest bij gebaat.
 

Luister het item terug

Margot Smolenaars was zondag 9 oktober te gast bij Reporter Radio op Radio 1 om te vertellen over haar onderzoek naar vluchtelingen in Rotterdam

Klik hier

Dit onderzoek kwam tot stand met steun van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten.

Logo Fonds BJP

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Margot Smolenaars

Margot Smolenaars

Chef onderzoeksredactie

Margot Smolenaars (1976) voelt zich al veertien jaar Rotterdammer, maar dan wel eentje met een zachte g. Studeerde journalistiek in Tilburg, begon als archetypische krantenjournalist (d’r héén!), evolueerde tot chef redactie in de bladen en is nu onderzoeksjournalist bij Vers Beton.
margot@versbeton.nl

Profiel-pagina
388278_2715739898063_705232504_n

Max van Dongen

chef fotografie

Max van Dongen (1991) studeerde documentaire fotografie aan AKV/ St. Joost in Breda (2014). En werkt sindsdien als zelfstandig fotograaf en chef fotografie bij Vers Beton. Vanzelf met kritische en onderzoekende blik.

Profiel-pagina
Lees één reactie
 1. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Verras me eens, want de intro doet me vermoeden dat het onderzoek niet zo objectief wordt als gesuggereerd.

  1. Een heel groot deel van de Rotterdammers ziet de “vluchtelingen” niet als ONZE vluchtelingen.
  2. Vluchtelingen is de meest soepele term; gelukzoekers de meest stroeve. Ertussen ligt nieuwkomers.
  3. Tegenstanders worden weer direct rechts genoemd. Ik zit er niet mee, maar anderen tegenstanders wel.
  4. De beschrijvingen van de motivatie – voor of tegen – is een beetje suggestief. Ook tegenstanders van de nieuwkomers gruwen van de beelden van kinderen en overvolle kampen en zien die juist als een reden om mensensmokkel tegen te gaan. Testeronbommen i.p.v. Keulen bij night.

  Maar nogmaals . Ben benieuwd.

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500