Advertentie

Pionect top banner_V2
Voor de harddenkende Rotterdammer

Erasmus wilde van mensen betere mensen maken. In zijn Lof der Zotheid nam Erasmus daarom de gehele mensheid op de hak. Acht Rotterdamse fotografen tonen aan dat de mensheid al die honderden jaren nog geen spat veranderd is. Deze keer: Lou Muuse.
De beroemde denker Desiderius Erasmus (wiens 550e geboortejaar we dit jaar vieren in Rotterdam) had heel wat op te merken over het gedrag van zijn medemens. Met zijn geschriften wilde hij de mensen weer op het goede spoor zetten. Hij putte hierbij uit het gedachtengoed van grootheden uit de Griekse en Romeinse oudheid. Zijn snedigste kritiek op de maatschappij uitte hij in zijn beroemde satirische boek Lof der Zotheid. Een meesterzet: door niet namens zichzelf, maar namens ‘de Zotheid’ te spreken, kon hij pas echt met scherp schieten.
Ongeveer vijfhonderd jaar later pakken acht Rotterdamse beeldmakers de draad van Erasmus’ Lof der Zotheid weer op. Want geloof het maar: de zotheid is nog onder ons.

Geloofstolerantie

Geloof is voor Erasmus het belangrijkste dat er is. Toch vindt hij dat iedereen recht heeft om te geloven wat hij of zij wil en je een ander nooit mag vervolgen om het geloof. Elk mens is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar eigen geloof en moet de ruimte krijgen om dit zelf in te vullen. Zijn tolerantie kende wel grenzen: van moslims moest Erasmus niets hebben.
Via zijn alter ego in de Lof der Zotheid levert Erasmus bovendien kritiek op de alledaagse kerk en de mensen die zich druk maken om oppervlakkige uiterlijkheden. Als fotograaf vindt Lou Muuse het belangrijk dat we ons in elkaar verdiepen. Veel mensen hebben een mening over ‘de ander’ zonder de ander te kennen of te weten wie de ander is. We zouden ons meer in elkaar kunnen verdiepen. Vanuit deze gedachte fotografeerde Muuse de islam in haar eigen buurt, met name in de Zwart Janstraat. Maak kennis met de boekenwinkel, het afhaalrestaurant, de bruidswinkel en de slager.

Ik zal de Kerk verdragen, totdat ik een andere, betere vind

Boekwinkel

Deze Arabische boekenwinkel, IBN Baaz bookstore, zit er sinds eind 2015. Ze verkopen boeken in het Arabisch, Engels en Nederlands. In de boekenwand links op de foto zijn Arabische boeken over geloofsovertuigingen, overleveringen en biografieën te zien. De handelingen, de daden, de uitspraken van de Koran uiteengezet en uitgelegd. Op de bovenste planken staan verzamelwerken van hoogleraren. Zo’n titel bestaat vaak uit tientallen delen. Geen van deze boeken komt uit Nederland. Meestal komen ze uit de Arabische Emiraten, Egypte en Saoedi-Arabië.

loumuuse-lofderzotheid-dsc-7697
Beeld door: beeld: Lou Muuse

Afhaalrestaurant

Het afhaalrestaurant Chicken Spot zit hier al sinds begin 2015. Vanaf volgende week beginnen ze met een bezorgservice, momenteel worden de burgers en wraps vooral in de zaak of onderweg gegeten. Omdat de meeste klanten Islamitisch zijn, hanteert de winkel tijdens de Ramadan speciale openingstijden. Maar voor hun andere klanten opent de winkel toch al om 18.00 uur. Islamitische klanten eten hier meestal de runderburgers, ook omdat die niet op veel plekken halal te krijgen zijn. Daarnaast zijn de kipburgers een groot succes.

loumuuse-lofderzotheid-dsc-7769
Beeld door: beeld: Lou Muuse

Bruidswinkel

De bruidswinkel, Elif mode, verkoopt galajurken en trouwjurken. Met decolleté of met volledige bedekking, zoals met lange mouwen en dichte halzen. De winkel heeft een multiculturele doelgroep. Voor Turkse bruiloften worden er traditionele witte trouwjurken gekocht, de bruid heeft dan een rood lint of een rode sluier om, die symboliseert de maagdelijkheid. De grote gekleurde jurken zijn voor de Hennafeesten die zich de dag voor de bruiloft afspelen en het afscheid symboliseren.

loumuuse-lofderzotheid-dsc-7734
Beeld door: beeld: Lou Muuse

Slager

De slager, Topuz Supermarkt, is een halal slager. De klanten van deze supermarkt komen uit alle mogelijke uithoeken van de wereld, ook omdat Topuz in hetzelfde gebouw zit als de Aldi en Albert Heijn. Het meeste verkochte vlees is lams- en kalfsvlees.

loumuuse-lofderzotheid-dsc-7715
Beeld door: beeld: Lou Muuse

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

388278_2715739898063_705232504_n

Max van Dongen

chef fotografie

Max van Dongen (1991) studeerde documentaire fotografie aan AKV/ St. Joost in Breda (2014). En werkt sindsdien als zelfstandig fotograaf en chef fotografie bij Vers Beton. Vanzelf met kritische en onderzoekende blik.

Profiel-pagina
ProfielFoto-LouMuuse

Lou Muuse

Lou Muuse (Haarlem, 1992) heeft fotografie gestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en studeert momenteel af met de Master fotografie aan St. Joost in Breda. Ze specialiseert zich in interactieve beeldverhalen met onderwerpen als de asielprocedure, de Europese grenzen en de Islam.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500