Minicollege Studio Erasmus19 oktober 2016

Minicollege: Zijn Feyenoordsupporters trouwer dan de supporters van andere clubs?

Jan van Ours over de trouw van Het Legioen

Jan van Ours, hoogleraar toegepaste economie aan de Erasmus Universiteit en zelf fervent Feyenoordsupporter met seizoenskaart, doet uit de doeken hoe trouw Feyenoordsupporters zijn ten opzichte van aanhangers van andere voetbalclubs.

Jan van Ours illustreert met een foto uit 1978 een akelig lege tribune in de Kuip tijden de wedstrijd Feyenoord – Benfica. In 2015 zit het stadion vol (wedstrijd tegen Excelsior). Een grafiek laat een stijgende lijn zien in het stadionbezoek van Feyenoordsupporters sinds het dieptepunt van 1988 (2500 supporters in het stadion). En dat in het jaar dat Nederland het EK won. Op zijn minst opmerkelijk te noemen.

Jan van Ours heeft aan de hand van twee criteria de trouwheid van supporters onderzocht. Het aantal mensen dat een wedstrijd bezoekt, ongeacht de tegenstander. En het aantal mensen dat een wedstrijd bezoekt, ongeacht of het seizoen teleurstellend verloopt. Daarbij kijkt hij ook hoe supporters zich laten beïnvloeden door teleurstellingen over de uitslagen van de wedstrijden.

De trouw van het Feyenoordlegioen wordt inderdaad bevestigd in zijn onderzoek. Samen met de supporters van Heracles en Groningen zijn die van Feyenoord het trouwst. (Ajax komt op de tweede plaats!) Verbazingwekkend genoeg zijn de supporters van Utrecht het minst trouw, naast de supporters van Vitesse.

Hoe het komt dat het Feyenoordlegioen zo trouw is de laatste jaren, is volgens Van Ours een moeilijk te beantwoorden vraag voor een econoom. Al heeft hij zo zijn vermoedens.

Het staat in ieder geval vast dat het de laatste tijd erg goed gaat met Feyenoord. Op de vraag of Feyenoord nu eindelijk weer eens kampioen gaat worden, antwoordt Van Ours: “Ik kan alleen maar hopen dat het zo is en dat ik het mee mag maken. En als het gebeurt, zal het me erg veel vreugde geven. Als ik zie hoeveel vreugde het mij geeft in mijn persoonlijke leven als Feyenoord wint, vind ik het onvoorstelbaar hoeveel vreugde het me zal geven als Feyenoord kampioen wordt!”

In het volgende minicollege van 8 november zal Rogier van Reekum, socioloog aan de Erasmus Universiteit, de vraag beantwoorden hoeveel vluchtelingen van niet- Westerse afkomst Rotterdam aankan.Bekijk het!
Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:college, Feyenoord, Kampioen, Kuip, legioen, minicollege, Studio Erasmus, supporters en Trouw

Sectie: Minicollege Studio Erasmus

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *