Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Jan van Ours, hoogleraar toegepaste economie aan de Erasmus Universiteit en zelf fervent Feyenoordsupporter met seizoenskaart, doet uit de doeken hoe trouw Feyenoordsupporters zijn ten opzichte van aanhangers van andere voetbalclubs.

Jan van Ours illustreert met een foto uit 1978 een akelig lege tribune in de Kuip tijden de wedstrijd Feyenoord – Benfica. In 2015 zit het stadion vol (wedstrijd tegen Excelsior). Een grafiek laat een stijgende lijn zien in het stadionbezoek van Feyenoordsupporters sinds het dieptepunt van 1988 (2500 supporters in het stadion). En dat in het jaar dat Nederland het EK won. Op zijn minst opmerkelijk te noemen.

Jan van Ours heeft aan de hand van twee criteria de trouwheid van supporters onderzocht. Het aantal mensen dat een wedstrijd bezoekt, ongeacht de tegenstander. En het aantal mensen dat een wedstrijd bezoekt, ongeacht of het seizoen teleurstellend verloopt. Daarbij kijkt hij ook hoe supporters zich laten beïnvloeden door teleurstellingen over de uitslagen van de wedstrijden.

De trouw van het Feyenoordlegioen wordt inderdaad bevestigd in zijn onderzoek. Samen met de supporters van Heracles en Groningen zijn die van Feyenoord het trouwst. (Ajax komt op de tweede plaats!) Verbazingwekkend genoeg zijn de supporters van Utrecht het minst trouw, naast de supporters van Vitesse.

Bron: beeld: player.vimeo.com

Hoe het komt dat het Feyenoordlegioen zo trouw is de laatste jaren, is volgens Van Ours een moeilijk te beantwoorden vraag voor een econoom. Al heeft hij zo zijn vermoedens.

Het staat in ieder geval vast dat het de laatste tijd erg goed gaat met Feyenoord. Op de vraag of Feyenoord nu eindelijk weer eens kampioen gaat worden, antwoordt Van Ours: “Ik kan alleen maar hopen dat het zo is en dat ik het mee mag maken. En als het gebeurt, zal het me erg veel vreugde geven. Als ik zie hoeveel vreugde het mij geeft in mijn persoonlijke leven als Feyenoord wint, vind ik het onvoorstelbaar hoeveel vreugde het me zal geven als Feyenoord kampioen wordt!”

In het volgende minicollege van 8 november zal Rogier van Reekum, socioloog aan de Erasmus Universiteit, de vraag beantwoorden hoeveel vluchtelingen van niet- Westerse afkomst Rotterdam aankan.

Bekijk het!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Studio Erasmus van de Erasmus Universiteit. Deze organisatie heeft geen invloed gehad op de inhoud van het artikel. Lees hier meer over samenwerkingen.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vera Godijn

Vera Godijn

Vera Godijn (1977) woont al zestien jaar in Rotterdam en studeerde af als docent Beeldende Kunsten aan de Willem de Kooning Academie. Schrijven is een belangrijke expressievorm voor haar en een geweldig medium om te reflecteren op wat er speelt in de wereld. Vers Beton is voor haar het ideale platform waarop ze haar liefde voor het schrijven kan uitleven. Ze werkt in Printroom, presentatieruimte en kunstboekwinkel.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.