De Rotterdamse Cliché ArenaVers Beton14 oktober 2016

Vers Beton en Museum Rotterdam presenteren: De Rotterdamse Cliché Arena

gesprekken over identiteit in de superdiverse stad

Vers Beton organiseert samen met Museum Rotterdam ‘De Rotterdamse Cliché Arena’, een serie gesprekken over Rotterdamse clichés. Kom donderdag 27 oktober naar de eerste editie: ‘Arbeidersstad’ versus ‘Hipsterstad’.

Beeld: Ik Rotterdam

Het tijdperk van de ‘echte Rotterdammer’ is geschiedenis. Anno 2016 is Rotterdam een superdiverse stad, een kluwen van individuele netwerken, een plek zonder dominante cultuur. Clichés als ‘nuchtere arbeidersstad’ en ‘lelijke havenstad’ zijn absoluut achterhaald. Maar komen er nieuwe stereotypen voor in de plaats? Creatieve maakstad? Toeristische hipsterstad? Wat hebben Rotterdammers gemeenschappelijk in deze stad van ontelbare identiteiten?

Publieke gesprekken in Museum Rotterdam

Vers Beton begint een zoektocht naar de nieuwe Rotterdamse clichés. Stadgenoten van divers pluimage gaan in Museum Rotterdam de discussie aan over zin en onzin van stereotypen en gemeenschappelijke cultuur. Met de tentoonstelling ‘Rotterdammers en hun stad’ én inspiratiebron verandert het museum in een arena voor meningen over stedelijke identiteit.

Identiteit in de stad zonder tradities

Rotterdam verandert sneller dan de vooroordelen kunnen bijhouden. In de Rotterdamse Cliché Arena worden oude en nieuwe stereotypen aan een grondige inspectie onderworpen, onder bezielende leiding van Vers Beton-redacteur Ferrie Weeda. Gasten en publiek gaan op zoek naar een gemeenschappelijke deler. Welk ‘actief erfgoed’ overbrugt verschillen en brengt clichés dichter bij elkaar? De volkstuin? Een kapsalonnetje? Het oude Volkswagenbusje?

Museum Rotterdam, in het hart van de stad, transformeert de komende maanden in ‘De Rotterdamse Cliché Arena’. Alle Rotterdammers worden uitgenodigd om te komen luisteren en zich er eventueel flink tegenaan te bemoeien. Is er nog een gemeenschappelijke Rotterdamse identiteit? Is zo’n identiteit überhaupt mogelijk in stad die – niet gehinderd door tradities – in zo’n razend tempo verandert? Of – wacht even… – is dat niet juist een cliché?

27 oktober: ‘Arbeidersstad’ versus ‘Hipsterstad’?

Tijdens de eerste editie van De Rotterdamse Cliché Arena, op 27 oktober, staat Rotterdam als stad van arbeiders én hipsters centraal. We gaan in gesprek aan de hand van twee fenomenen die de cliché’s met elkaar verbinden: Volkswagenbusjes en Volkstuinen. Het robuuste Volkswagenbusje is net zo geliefd bij creatieve, hippe twintigers als bij Oost-Europese arbeiders. Samen strijden ze tegen de milieuzone die hun geliefde bus uit de stad weert. Arbeiders en hipsters vinden elkaar ook op de volkstuincomplexen. Maar daar gaat het er soms minder harmonieus aan toe: de traditionele volkstuinder bekijkt de ‘prosecco-tuinder’ met argusogen.

Donderdag 27 oktober

19:30 inloop
20:00 start programma
21:30 einde

Locatie: Museum Rotterdam, Rodezand 26

gratis entree!

gasten:

 • Kamen Vladimirov is een Bulgaarse Rotterdammer en eigenaar van eerste actieve erfgoed van Museum Rotterdam: een Volkswagenbusje waarmee hij regelmatig naar Bulgarije reist.
 • Joep Klabbers is architect, directeur van de Rotterdamse Dakendagen en eigenaar van een Volkswagenbusje waarmee hij de milieuzone niet meer in mocht.
 • twee actieve volkstuinders 
 • Gespreksleider: historicus en Vers Beton redacteur Ferrie Weeda
Kom ook!Laat weten of je komt via Facebook

Reageer of deel op Social Media

Tags:debat, Museum Rotterdam, Volkstuin en Volkswagenbusje

Secties: De Rotterdamse Cliché Arena en Vers Beton

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

 • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
 • Blijf on-topic
 • Speel op de bal, niet op de man
 • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
 • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
 • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
 • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *