voor de harddenkende Rotterdammer

Vers Beton organiseert samen met Museum Rotterdam ‘De Rotterdamse Cliché Arena’, een serie gesprekken over Rotterdamse clichés. Kom donderdag 27 oktober naar de eerste editie: ‘Arbeidersstad’ versus ‘Hipsterstad’.

ikrotterdam_vwbusje
Beeld door: beeld: Ik Rotterdam

Het tijdperk van de ‘echte Rotterdammer’ is geschiedenis. Anno 2016 is Rotterdam een superdiverse stad, een kluwen van individuele netwerken, een plek zonder dominante cultuur. Clichés als ‘nuchtere arbeidersstad’ en ‘lelijke havenstad’ zijn absoluut achterhaald. Maar komen er nieuwe stereotypen voor in de plaats? Creatieve maakstad? Toeristische hipsterstad? Wat hebben Rotterdammers gemeenschappelijk in deze stad van ontelbare identiteiten?

Publieke gesprekken in Museum Rotterdam

Vers Beton begint een zoektocht naar de nieuwe Rotterdamse clichés. Stadgenoten van divers pluimage gaan in Museum Rotterdam de discussie aan over zin en onzin van stereotypen en gemeenschappelijke cultuur. Met de tentoonstelling ‘Rotterdammers en hun stad’ én inspiratiebron verandert het museum in een arena voor meningen over stedelijke identiteit.

Identiteit in de stad zonder tradities

Rotterdam verandert sneller dan de vooroordelen kunnen bijhouden. In de Rotterdamse Cliché Arena worden oude en nieuwe stereotypen aan een grondige inspectie onderworpen, onder bezielende leiding van Vers Beton-redacteur Ferrie Weeda. Gasten en publiek gaan op zoek naar een gemeenschappelijke deler. Welk ‘actief erfgoed’ overbrugt verschillen en brengt clichés dichter bij elkaar? De volkstuin? Een kapsalonnetje? Het oude Volkswagenbusje?
Museum Rotterdam, in het hart van de stad, transformeert de komende maanden in ‘De Rotterdamse Cliché Arena’. Alle Rotterdammers worden uitgenodigd om te komen luisteren en zich er eventueel flink tegenaan te bemoeien. Is er nog een gemeenschappelijke Rotterdamse identiteit? Is zo’n identiteit überhaupt mogelijk in stad die – niet gehinderd door tradities – in zo’n razend tempo verandert? Of – wacht even… – is dat niet juist een cliché?

27 oktober: ‘Arbeidersstad’ versus ‘Hipsterstad’?

Tijdens de eerste editie van De Rotterdamse Cliché Arena, op 27 oktober, staat Rotterdam als stad van arbeiders én hipsters centraal. We gaan in gesprek aan de hand van twee fenomenen die de cliché’s met elkaar verbinden: Volkswagenbusjes en Volkstuinen. Het robuuste Volkswagenbusje is net zo geliefd bij creatieve, hippe twintigers als bij Oost-Europese arbeiders. Samen strijden ze tegen de milieuzone die hun geliefde bus uit de stad weert. Arbeiders en hipsters vinden elkaar ook op de volkstuincomplexen. Maar daar gaat het er soms minder harmonieus aan toe: de traditionele volkstuinder bekijkt de ‘prosecco-tuinder’ met argusogen.
Donderdag 27 oktober
19:30 inloop
20:00 start programma
21:30 einde
Locatie: Museum Rotterdam, Rodezand 26
gratis entree!
gasten:

  • Kamen Vladimirov is een Bulgaarse Rotterdammer en eigenaar van eerste actieve erfgoed van Museum Rotterdam: een Volkswagenbusje waarmee hij regelmatig naar Bulgarije reist.
  • Joep Klabbers is architect, directeur van de Rotterdamse Dakendagen en eigenaar van een Volkswagenbusje waarmee hij de milieuzone niet meer in mocht.
  • twee actieve volkstuinders 
  • Gespreksleider: historicus en Vers Beton redacteur Ferrie Weeda

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Eeva Liukku

Eeva Liukku

hoofdredacteur

Eeva Liukku (1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
eeva@versbeton.nl

Profiel-pagina
Nog geen reacties