Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Met grote trots kondigen we de eerste echte boekpublicatie van Vers Beton aan. Op 17 november presenteren we Help, we zijn populair! Rotterdam stad in verandering. Deze week start de voorverkoop van een speciale editie.
Volgende maand gaat een langgekoesterde wens van onze redactie in vervulling: we brengen een écht boek uit. Je leest het goed: we liggen binnenkort in je favoriete boekhandel!

cover_helpwezijnpopulair_vb_nai010
boekcover ‘Help, we zijn populair! Rotterdam stad in verandering’ Beeld door: beeld: Team Thursday

Een stad in verandering

Het boek Help, we zijn populair! Rotterdam stad in verandering gaat over de opleving en comeback die Rotterdam de afgelopen jaren heeft gemaakt. Toen Vers Beton vijf jaar geleden opgericht werd, schreven we in ons manifest over de slechte lijstjes die de stad destijds aanvoerde. ‘Het nieuwe elan’ en de hippe toeristische lijstjes waar Rotterdam tegenwoordig op staat, daar had niemand het nog over. Inmiddels is de perceptie over de stad volledig gekanteld en waart er een nieuw zelfbewustzijn door de stad.
Eerlijk is eerlijk: de recente populariteit van de stad is best even wennen. Het voelt alsof je favoriete undergroundband plots door de grote radiostations wordt grijsgedraaid. Je moet die parel opeens delen met de mainstream. Rotterdam is niet altijd nog dezelfde stad waar haar bewoners ooit voor vielen. De aanblik van de nieuwe binnenstad en de opgeknapte wijken eromheen, doet sommige Rotterdammers in nostalgie vervallen. We hielden toch juist van de rauwheid en lelijkheid van onze stad?

Help, we zijn populair!
werpt een blik op de recente geschiedenis van Rotterdam. De jubelstemming wordt gadegeslagen, soms met trots, vaker met gemengde gevoelens. Er worden kanttekeningen geplaatst bij het dominante positieve verhaal over de stad. Het boek toont ook de dubbelzinnigheid en gevoeligheid van het Rotterdamse perspectief. De meeste artikelen zijn namelijk geschreven door insiders: mensen die in de stad wonen, werken en leven. Rotterdammers die zich op een persoonlijk niveau nauw met de stad verbonden voelen.

Wat kun je verwachten?

In een vijftal hoofdstukken voert het boek je langs een aantal thema’s die raken aan de Rotterdamse comeback: Iconen, Gentrificatie, Imago, Romantiek en Stadscultuur. Trouwe lezers van Vers Beton zullen een aantal artikelen misschien kennen. Het is een selectie van reeds gepubliceerde artikelen op de site, geactualiseerd en aangevuld met een reeks nieuwe stukken. Net als op de website kun je naast de teksten veel prikkelend beeldmateriaal verwachten. Zo is er nieuw en oud illustratiewerk te zien, en hebben zes fotografen prachtige nieuwe foto-essays gemaakt. De redactie is gedaan door Eeva Liukku en Sereh Mandias, in totaal werken maar liefst 47 makers mee!
Schrijvers: Jelena Barisic, Marguerite van den Berg, Jacques Börger, Vincent Cardinaal, Brian Doucet, Gwen van Eijk, Peter van Heemst, Norbert Hummelt, Yulian Ide, Inge Janse, Anne Jongstra, Joep Klabbers, Patrick van der Klooster, Gyz La Rivière, Tara Lewis, Eeva Liukku, Frank Loer, Geert Maarse, Sereh Mandias, Chris van der Meulen, Gijs van Oenen, Lot Piscaer, Julian Schaap, Jules Schoonman, Wouter Vanstiphout, Fay van der Wall, Ferrie Weeda, Daan Zandbelt, Joke van der Zwaard.
Beeldmakers: Maus Bullhorst, Ossip van Duivenbode, Nina Fernande, Femke van Geffen, Xenia Gottenkieny, Frank Hanswijk, Willem de Kam, Peter de Krom, Geisje van der Linden, Rachel Sender, Alexandra Smorenberg, Anniek Tijmes, Catinca Tilea, Mark van Wijk, Hielke Zevenbergen.

7730-willem-de-kam
beeld uit het foto-essay van Willem de Kam in Help, we zijn populair! Beeld door: beeld: Willem de Kam

With a little help from our friends

Je kunt Help, we zijn populair! dus met recht een Vers Beton-productie noemen. Maar we hebben het niet alleen gedaan. Het boek wordt uitgegeven bij nai010 uitgevers, een Rotterdamse uitgever die wereldwijd een goede naam heeft op het gebied van architectuur en stedelijke ontwikkeling. De grafische vormgeving is gedaan door Team Thursday, een ontwerpbureau dat binnen én buiten Rotterdam flink aan de weg timmert.
Het boek is daarnaast mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, de Gemeente Rotterdam, het Prins Bernhard Cultuurfonds en CBK Rotterdam.

Kom naar de boekpresentatie op 17 november!

Deze mijlpaal laten we natuurlijk niet stilletjes aan ons voorbij gaan. Het boek wordt op donderdag 17 november feestelijk gepresenteerd in de Hofpoort (Spaces, Hofplein). In een talkshow onder leiding van Geert Maarse gaan verschillende gasten in gesprek met auteurs over de zin en onzin van toeristische lijstjes, of we in Rotterdam moeten vrezen voor verregaande gentrificatie en hoe de stad vooruit kan zonder zijn ziel te verkopen. Zorg dat je erbij bent!
Donderdag 17 november om 19:30 in de Hofpoort (Spaces, Hofplein), 5 euro entree.

Kom naar de boekpresentatie

Koop hier tickets

Bestel nu de speciale editie!

Wil je Help, we zijn populair! in je boekenkast hebben? Dat kan! Het boek komt uit in een oplage van 1500 exemplaren en is vanaf vandaag te bestellen in de voorverkoop. Bestel je het boek vóór 17 november, dan betaal je geen verzendkosten én krijg je er 6 postkaarten van beelden uit het boek gratis bij. Vanaf maandag 21 november ligt het boek in de boekhandels.

Bestel voor 17 november: je betaalt dan geen verzendkosten en krijgt zes postkaarten er gratis bij

Bestel hier het boek

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Eeva Liukku

Eeva Liukku

Hoofdredacteur

Eeva Liukku (Rotterdam, 1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
[email protected]

Profiel-pagina
_MG_4702_Willem de Kam

Peter de Krom

Peter de Krom (35) is fotograaf en meervoudig Zilveren Camerawinnaar, publiceert regelmatig in NRC, NRC.next en Vrij Nederland. Voor Grenzeloze Rotterdammers gaat hij in eigen stijl met de thema’s en locaties van de afleveringen op pad en maakt een serie foto’s voor publicatie en expositie.

Profiel-pagina
willem_profielfoto

Willem de Kam

Fotograaf

Willem de Kam (1988) studeerde grafisch ontwerp aan de Willem de Kooning Academie. Hij fotografeert nu full-time alles van schreeuwende voetbalsupporters tot kruiswoordpuzzelende bejaarden. Hij doet dit voor diverse media en opdrachtgevers uit de culturele en commerciële sector.

Profiel-pagina
Lees 4 reacties
  1. Profielbeeld van R.Sörensen
   R.Sörensen

   Iets anders, want ik zie nogal veel schrijvers genoemd.

   Is het jou wel eens gelukt om met een ongeschonden stukje voorbij de redactie te komen Hans?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.