Voor de harddenkende Rotterdammer

Tot 1 december biedt Vers Beton de Kieswijzer Woonreferendum aan, voor iedereen die nog twijfelt over wat te stemmen op 30 november bij het referendum over de Woonvisie. Graag leggen we uit hoe we te werk zijn gegaan, zodat jij met een gerust hart de Kieswijzer Woonreferendum kunt invullen.

De Kieswijzer Woonreferendum

Ga direct naar de Kieswijzer Woonreferendum

Waarom heeft Vers Beton deze kieswijzer ontwikkeld?
We merkten dat aan de ene kant het Woonreferendum een heel belangrijke (want de uitkomst heeft direct invloed op de levens van Rotterdammers) en unieke (want hiervoor was er slechts eenmaal eerder een Rotterdam-specifiek referendum) stemming is, terwijl er aan de andere kant bij Rotterdammers weinig kennis en animo voor is. We hopen dat de Kieswijzer Woonreferendum Rotterdammers helpt om zich te informeren over het onderwerp en om op 30 november een bewuste, individuele keuze te maken.

01_volledig-eens
Beeld door: beeld: Nina Fernande

Hoe hebben jullie ervoor gezorgd dat het geluid van voor- en tegenstanders gelijkwaardig aan bod komt in de Kieswijzer?
Onze procedure was stapsgewijs als volgt:

  1. we vroegen alle betrokkenen (waaronder alle politieke partijen, belangenorganisaties uit het hele spectrum van voor- en tegenstanders en onafhankelijke onderzoekers) om de belangrijkste vijf gevolgen van de Woonvisie door te geven.
  2. we vergeleken alle inzendingen met elkaar om te bepalen wat de cruciale onderdelen van de Woonvisie zijn, inclusief de vermeende voor- en nadelen hiervan.
  3. we zetten deze onderdelen om in stellingen, inclusief uitleg vanuit het perspectief van voor- en tegenstanders.
  4. we legden alle stellingen (inclusief uitleg) voor aan eerder benaderde betrokkenen om hen te controleren op feitelijke juistheid én juiste toonzetting.

Parallel hieraan volgden we vrijwel alle publieke debatten over dit onderwerp, spraken we inhoudelijk betrokkenen en schreven we dit achtergrondartikel over de Woonvisie. We hopen daarom redelijk zeker te weten waar de Woonvisie over gaat en wat haar gevolgen zijn.

De Woonvisie gaat toch over veel meer dan de vragen in de Kieswijzer?
Inderdaad, zoals het energiezuinig maken van huizen, het verbeteren van woningen, de plek voor ouderen en studenten en de grote ambities van de stad voor 2030. Dat zijn alleen geen punten waarover voor- en tegenstanders van de Woonvisie het met elkaar oneens zijn. Anders gezegd: ook zonder Woonvisie gebeurt dat wel. De stellingen uit de Kieswijzer Woonreferendum gaan daarom alleen over controversiële onderdelen waar wél discussie over is en die dus die dus bepalend zijn voor je keuze bij het referendum.

06_volledig-oneens
Beeld door: beeld: Nina Fernande

Sommige stellingen gaan over feiten en cijfers. Hoe kunnen die nou ooit onderdeel van het debat zijn? Cijfers zijn toch cijfers?
Lies, damned lies and statistics. Oftewel: ook cijfers zijn multi-interpretabel. Wat soms op feiten en cijfers lijkt, blijkt in het debat over de Woonvisie alsnog vaak te gaan over de interpretatie hiervan. Zijn de wachtlijsten lang of kort? Zijn er veel of weinig vrije kavels? Zijn er veel of weinig mensen met een laag inkomen? Voor- en tegenstanders kunnen met precies dezelfde feiten en cijfers tot compleet andere antwoorden op deze vragen komen. Dat betekent dat je hier ook zélf een mening over moet vormen, aangezien er geen sprake is van één waarheid.

Hoezo vragen jullie voor- en achteraf wat ik ga stemmen én mijn postcode?
We willen twee dingen weten:

  1. maakt het invullen van onze Kieswijzer een verschil bij het stemgedrag van mensen?
  2. zit er een relatie tussen de woonlocatie van mensen en hun mening over de stellingen?

We gebruiken deze gegevens na afloop van het Woonreferendum in een artikel op Vers Beton. Het invullen van de Kieswijzer Woonreferendum gebeurt volledig anoniem en het rapporteren hierover doen we alleen in de grote, anonieme groepen.

Ik heb een andere vraag of opmerking over de Kieswijzer Woonreferendum. Waar kan ik terecht?
Alle vragen, opmerkingen en andere feedback horen we graag van je via info@versbeton.nl of in de reacties bij dit artikel. We geven graag tekst en uitleg als er zaken onduidelijk zijn!
UPDATE:

  • Vanwege feedback over moeilijk taalgebruik, is stelling 8 gewijzigd.
  • Vanwege feedback over verwarrende ontkennende stellingen zijn de stellingen 4, 6 en 7 herschreven.

Vul de Kieswijzer Woonreferendum direct in

Ga naar de Kieswijzer Woonreferendum

In aanloop naar het Woonreferendum op 30 november 2016 besteedt Vers Beton aandacht aan de Woonvisie. De Kieswijzer Woonreferendum (en bijbehorende artikelen) zijn mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Gemeente Rotterdam voor de campagne (categorie ‘neutraal’) rondom het referendum.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Inge

Inge Janse

Inge Janse (1981) is geboren en getogen in Nieuw-Lekkerland, studeerde Nederlands & taalwetenschap en woont in Delfshaven. Hij werkt als freelance journalist, redacteur en presentator.

Profiel-pagina
Eeva Liukku

Eeva Liukku

hoofdredacteur

Eeva Liukku (1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
eeva@versbeton.nl

Profiel-pagina
05_Nina Fernande_integratie

Nina Fernande

Illustrator

Nina Fernande (1987) is een illustrator. Ze woont en werkt in Rotterdam. Als ze niet aan Franstalige chansons werkt, kleurt, faxt en streept ze simpele maar krachtige platen. Ze typeert haar werk als cartoonesk zonder het grafische element te verliezen.

Profiel-pagina
Lees 6 reacties