Kunst & Cultuur2 november 2016

Column: De M in MTV

 

 

Vers Beton schrijft iedere maand een column voor de Uitagenda Rotterdam. Fay baalt ervan dat er op MTV nauwelijks nog muziek te zien is, vooral nu de EMA’s in Rotterdam plaatsvinden. Maar is dat eigenlijk wel terecht?

Beeld: ikRotterdam - Marc Kolle

Ik zal een jaar of tien geweest zijn toen ik besloot dat het belangrijk was om veel van popmuziek te weten. Ik wilde op de hoogte zijn van hits en artiesten, en besloot dat te bereiken door veel MTV te kijken. Dat voornemen stuitte op wat weerstand van mijn zusje, die op dat moment de voorkeur gaf aan Cartoon Network. We zullen tot een compromis gekomen zijn, want ik herinner me uit die tijd naast veel Powerpuff Girls en Dexter’s Laboratory ook veel MTV.

Jaren later heb ik mijn eigen fifteen minutes of fame nog eens gehad op de zender. Op Lowlands en rond het middaguur al aangeschoten zagen een vriend en ik Johnny de Mol over het terrein lopen met een cameraploeg. We gingen er obstinaat bij in de buurt staan en voor we het wisten mochten we de aankondiging van het optreden van Dimmu Borgir opleuken met een praatje met Johnny.

"Eigenlijk is het heel logisch dat MTV tegenwoordig meer reallifesoaps dan videoclips laat zien"

Leuke anekdotes hoor, maar ik vertel ze vooral omdat ik denk dat veel mensen van mijn generatie een dergelijke band met het culturele fenomeen MTV hebben. Eén waarbij het vooral om muziek, en het ontdekken van nieuwe bands ging. Samen met andere dertigers kan ik dan ook af en toe flink zeiken op het huidige MTV. ‘Geen muziek meer op te zien!’ ‘Alleen maar slechte reality-tv!’ ‘Die letter M kunnen ze wel schrappen!’ Helemaal nu de EMA’s deze maand in Rotterdam plaatsvinden, met alle bombarie eromheen.

Maar eigenlijk is het heel logisch dat MTV tegenwoordig meer reallifesoaps dan videoclips laat zien. Als je in 2016 een jaar of tien bent en muziek wilt ontdekken, ga je het internet op en kan je zoeken in oneindig veel genres en niches. Het aanbod dat ik ooit zag werd bepaald door een zendermanager, de kids van nu zoeken zelf wel uit wat hun smaak is. Dat lijkt me een hele goede zaak, en daarom zal ik voortaan proberen wat minder nostalgisch te doen over het MTV van vroeger. En natuurlijk af en toe stiekem Geordie Shore blijven kijken.

Reageer of deel op Social Media

Tags:column, EMA's, MTV en Uitagenda Rotterdam

Sectie: Kunst & Cultuur

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *