Voor de harddenkende Rotterdammer

Aan de vooravond van het Woonreferendum vindt op dinsdag 29 november de tweede editie plaats van de Rotterdamse Cliché Arena. Hierin vervolgen Vers Beton en Museum Rotterdam hun zoektocht naar nieuwe Rotterdamse clichés.
 

Emancipatie vs. Gentrificatie
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Vers Beton-redacteur Ferrie Weeda leidt een serie publieke gesprekken over identiteit in onze superdiverse stad. Zijn de dromen van de ene Rotterdammer meer waard dan van de andere? Gasten en publiek praten over wat hen verbindt in een stad die sneller verandert dan de vooroordelen kunnen bijhouden.

Gelijke kansen of uitsluiting?

Naar aanleiding van het referendum over de Woonvisie is de vraag: “Biedt Rotterdam genoeg kansen om je te ontwikkelen, of worden er mensen uitgesloten?” Goedkope woningen worden gesloopt, en er komen duurdere huizen voor terug. Tegenstanders van de Woonvisie zijn bang dat kansen minder eerlijk verdeeld worden. Armere stadgenoten worden buitenspel gezet of verdreven. Voorstanders vinden dat de negatieve spiraal in arme wijken doorbroken moet worden, en dat de Rotterdamse bevolking per saldo beter uit is met de vernieuwing van de stad.

markvanwijk-clichearena2-gentrification-vs-emancipatie

Lees meer

“I Can’t Believe It’s Not Rotterdam!” of wat er te geloven valt van die hele stadsmarketing

Rotterdam, dat is nou een echt superauthentieke stad, ja toch? Wie verzint dit cliché,…

Emancipatie vs. gentrificatie

Het oude cliché van Rotterdam is dat van een ‘emancipatiemotor’: honderdduizenden mensen trokken naar de ‘arbeidersstad’ om zich te ontwikkelen. Voor werk, voor een opleiding, of gewoon voor betere leefomstandigheden. Kregen ze het beter, dan verlieten ze de stad meestal weer. Een huisje in suburbia was toen nog het hoogste doel.
Inmiddels zijn steden wereldwijd aan een opmars bezig, en ook in Rotterdam merken we dat de stad weer populair is. Wijken worden plotseling hip. Woningen worden opgeknapt, maar de huren gaan ineens ook fors omhoog. Het zijn niet meer de welvarenden die de stad verlaten, maar arme mensen voor wie de stad niet meer betaalbaar is geworden. Dit proces van opwaardering resulteert wellicht in een nieuw cliché, namelijk Rotterdam als ‘gentrificatiemotor’.
Kan Rotterdam opgewaardeerd worden zonder mensen buiten te sluiten? Maakt het uit voor je ontwikkeling waar je woont? En hoe breng je eigenlijk een oude ‘volkswijk’ aan de man voor een kapitaalkrachtig publiek? Wie kan er nog dromen in Rotterdam? Hierover gaan we in gesprek met publiek en gasten van divers pluimage onder leiding van Vers Beton-redacteur Ferrie Weeda.
Het gastenpanel bestaat:
Freek de Haan – socioloog, gespecialiseerd in gentrification
Robin Clarijs – illustrator, verhuisde recent van Amsterdam naar Rotterdam
Deniz Terli – ontwerper van Footwear en creatief ondernemer in Rotterdam
Wiland Toelen – ondernemer op Katendrecht
Menno Jansen – actief bewoner van Nieuw Crooswijk en lid van de SP

Droomstad

Vers Beton-presentator Ferrie Weeda: “Bij de vorige editie, plaatsten we Rotterdam ‘hipsterstad’ tegenover Rotterdam ‘arbeidersstad’. De hipster en de arbeider worden verbonden door hun volkstuin en hun volkswagenbusje, dachten wij zo. Ondanks deze gemeenschappelijke hobby’s bleken de aanwezige volkstuinders en busjeseigenaren in totaal verschillende werelden te leven. Er kwam zelfs afkeur en conflict aan de oppervlakte. Toch was de positieve conclusie van de avond, dat Rotterdam een stad is waar iedereen zijn eigen kleine droomwereld kan creëren. Rotterdam als ‘droomstad’! De kernvraag van 29 november is of en hoe de woonvisie bijdraagt aan de dromen van alle stadgenoten.”
dinsdag 29 november
Inloop: 19:30
Start programma: 20:00
Locatie: Museum Rotterdam, Rodezand 26
entree gratis
Laat weten of je er ook bij bent via Facebook!

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

versbeton 1111

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina
Ferrie

Ferrie Weeda

Ferrie Weeda (1977) studeerde geschiedenis en Nederlands. Zijn wieg stond aan de Coolhaven – nog steeds zijn domein. Ferrie houdt van publiek en van de stad. Hij is voorzitter van BuurtBestuurt Coolhaveneiland. Als stadsgids en schrijver deelt hij zijn betrokken en bevlogen verhalen over geschiedenis, samenleving en cultuur. Gerrit, Ferries jack-russell uit Tiel, is vernoemd naar Erasmus.

✉ ferrie@versbeton.nl

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Illustrator

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees één reactie
 1. Profielbeeld van Ninotchka
  Ninotchka

  wijken worden niet hip,maar lijken hip voor de schijn.
  een aantal lege winkels vol zetten met “kunst”en twintig koffiezaakjes met houten klapstoeltjes voor de deur en woningen en ruimten goedkoop bijna omniet verhuren aan studenten en andere mensen van buiten de stad is niet hip.
  Je bent niet hip je bent niet knap je drinkt alleen geen bier maar tomatensap.
  De gemeente beinvloed dwangmatig door een bepaalde partij en hun koers,laten met opzet bepaalde wijken leegkomen zen zetten er met enorme Rotterdamse gemeente subsidie studenten en hierheen gelokte beginnende artistieke hip lijkende mensen in.
  Het LIJKT dan hip en zo goed te gaan maar is het niet allemaal schone schijn.
  Echte Rotterdammers hardwerkende in de fabrieken en winkels en schoonmaak wachten wel 8 jaar op een betaalbare huurwoning,deze worden gegeven aan nieuwkomers die de stad hip moeten doen lijken.voor de buhne die de gemente wil showen met leefbaar erin!
  De pus die in deze gemaakte puist zit te borrelen staat op springen,de gemeente heeft deze hippe puist gecreeerd over de ruggen van de Rotterdammers die met leed deze verschrikking moeten aanzien hoe nieuwe bewoners die totaal geen affiniteit met rotterdam of de mentaliteit hebben hier yup zitten te spelen en dan ook nog zich niet inmengen met de burgers maar eigen wijken met subsidie verlangen…hoe lang kan rotterdam dit trekken?
  En hoelang duurt het dat de yup of gesubsidieerde hippie inziet dat ie toch niet thuis is in deze bruisende stad.
  Als je rotterdam zo leuk vind en de stad trekt je aan..wat trekt je aan?
  De straten,de uitgaansplekken,de allochtonen en autochtonen,de winkels,de pleintjes?
  Ja? waarom verdwijnen deze dan massaal omwille van jullie?
  We worden overspoeld met eetzaakjes en terrasjes en totaal onzinnige nietsnuttende artistieke winkelpanden waar geen hond binnenloopt.
  Rotterdammers willen boodschappen doen,gaan naar de markt,gaan naar Action,wibra,hema,pathe,feijenoord,gamma,praxis,marskramer,kruidvat,bijenkorf,zara,h&m etc.En hier werken echte Rotterdammers die IN rotterdam een huurhuis willen huren!
  Rotterdammers zijn te nuchter om hun naar een gesubsidieerde galerie te gaan die in hun wijk gedropt is,daar heeft men niets aan.De nuchtere Rotterdammer heeft geen boodschap aan deze artistieke onzin!

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.