De Rotterdamse Cliché ArenaVers Beton18 november 2016

De Rotterdamse Cliché Arena #2: Emancipatie vs. gentrificatie

Debat in Museum Rotterdam

Aan de vooravond van het Woonreferendum vindt op dinsdag 29 november de tweede editie plaats van de Rotterdamse Cliché Arena. Hierin vervolgen Vers Beton en Museum Rotterdam hun zoektocht naar nieuwe Rotterdamse clichés.

 

Beeld: Mark van Wijk

Vers Beton-redacteur Ferrie Weeda leidt een serie publieke gesprekken over identiteit in onze superdiverse stad. Zijn de dromen van de ene Rotterdammer meer waard dan van de andere? Gasten en publiek praten over wat hen verbindt in een stad die sneller verandert dan de vooroordelen kunnen bijhouden.

Gelijke kansen of uitsluiting?

Naar aanleiding van het referendum over de Woonvisie is de vraag: “Biedt Rotterdam genoeg kansen om je te ontwikkelen, of worden er mensen uitgesloten?” Goedkope woningen worden gesloopt, en er komen duurdere huizen voor terug. Tegenstanders van de Woonvisie zijn bang dat kansen minder eerlijk verdeeld worden. Armere stadgenoten worden buitenspel gezet of verdreven. Voorstanders vinden dat de negatieve spiraal in arme wijken doorbroken moet worden, en dat de Rotterdamse bevolking per saldo beter uit is met de vernieuwing van de stad.

Lees ookKunst & CultuurStedelijke ontwikkeling & architectuur“I Can’t Believe It’s Not Rotterdam!” of wat er te geloven valt van die hele stadsmarketing

Emancipatie vs. gentrificatie

Het oude cliché van Rotterdam is dat van een ‘emancipatiemotor’: honderdduizenden mensen trokken naar de ‘arbeidersstad’ om zich te ontwikkelen. Voor werk, voor een opleiding, of gewoon voor betere leefomstandigheden. Kregen ze het beter, dan verlieten ze de stad meestal weer. Een huisje in suburbia was toen nog het hoogste doel.

Inmiddels zijn steden wereldwijd aan een opmars bezig, en ook in Rotterdam merken we dat de stad weer populair is. Wijken worden plotseling hip. Woningen worden opgeknapt, maar de huren gaan ineens ook fors omhoog. Het zijn niet meer de welvarenden die de stad verlaten, maar arme mensen voor wie de stad niet meer betaalbaar is geworden. Dit proces van opwaardering resulteert wellicht in een nieuw cliché, namelijk Rotterdam als ‘gentrificatiemotor’.

Kan Rotterdam opgewaardeerd worden zonder mensen buiten te sluiten? Maakt het uit voor je ontwikkeling waar je woont? En hoe breng je eigenlijk een oude ‘volkswijk’ aan de man voor een kapitaalkrachtig publiek? Wie kan er nog dromen in Rotterdam? Hierover gaan we in gesprek met publiek en gasten van divers pluimage onder leiding van Vers Beton-redacteur Ferrie Weeda.

Het gastenpanel bestaat:

Freek de Haan – socioloog, gespecialiseerd in gentrification
Robin Clarijs – illustrator, verhuisde recent van Amsterdam naar Rotterdam
Deniz Terli – ontwerper van Footwear en creatief ondernemer in Rotterdam
Wiland Toelen – ondernemer op Katendrecht
Menno Jansen – actief bewoner van Nieuw Crooswijk en lid van de SP

Droomstad

Vers Beton-presentator Ferrie Weeda: “Bij de vorige editie, plaatsten we Rotterdam ‘hipsterstad’ tegenover Rotterdam ‘arbeidersstad’. De hipster en de arbeider worden verbonden door hun volkstuin en hun volkswagenbusje, dachten wij zo. Ondanks deze gemeenschappelijke hobby’s bleken de aanwezige volkstuinders en busjeseigenaren in totaal verschillende werelden te leven. Er kwam zelfs afkeur en conflict aan de oppervlakte. Toch was de positieve conclusie van de avond, dat Rotterdam een stad is waar iedereen zijn eigen kleine droomwereld kan creëren. Rotterdam als ‘droomstad’! De kernvraag van 29 november is of en hoe de woonvisie bijdraagt aan de dromen van alle stadgenoten.”
dinsdag 29 november
Inloop: 19:30
Start programma: 20:00

Locatie: Museum Rotterdam, Rodezand 26

entree gratis

Laat weten of je er ook bij bent via Facebook!

Reageer of deel op Social Media

Tags:de rotterdamse cliché arena, Gentrificatie en Museum Rotterdam

Secties: De Rotterdamse Cliché Arena en Vers Beton

kaart: Rodezand 26, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *