Voor de harddenkende Rotterdammer

In het debat ‘Farewell to Fossil’ op het Stadmakerscongres werd bediscussieerd hoe stadmakers moeten sturen in de klimaatopgaven voor Rotterdam. Theatermaker Freek Vielen schreef live tijdens het debat deze oproep. Over strijdvaardigheid, kiezen voor de toekomst, en dat het uitmaakt wat je doet.

twee-wereldbeelden
Beeld door: beeld: Cyanne van den Houten

Leonard Cohen zong vanochtend in mijn wekker –
give me back the Berlin wall
give me Stalin and st. Paul
I’ve seen the future
it is murder
Ik werd wakker met de gedachte dat dat misschien wel de keuze is: kiezen we voor het verleden inclusief zijn onrecht, inclusief zijn verschrikking, maar een verleden dat we ten minste kennen, waarvan we ten minste weten dat we het overleefd hebben?
Of kiezen we voor de toekomst, hoe onbekend die ook is, hoe onzeker die ook is? Kiezen we ervoor om voor een toekomst te vechten? Een toekomst die beter is dan het verleden, beter dan het heden.
Voelen jullie het? De strijdvaardigheid, de energie, de adrenaline die door je aderen stroomt. Omdat je beseft dat er iets op het spel staat, dat er een wereld te verliezen is, en een toekomst te winnen?
Werden jullie woensdag wakker met het gevoel dat het niet langer avond is in het Westen? Dat we niet meer kunnen slapen in Europa, omdat het ochtend is geworden en we ons opnieuw afvragen: wat gaat de dag ons brengen?
Wat gaan we doen om de wereld te creëren waarin ik mijn kinderen zonder aarzelen zal durven aan te raden kinderen te nemen? Wat gaan we doen?

Er is een strijd aan de gang tussen hen die bang zijn dat ze hun rijkdom zullen kwijt raken en mensen die bang zijn hun planeet kwijt te raken.
Tussen hen die bang zijn hun pensioen te verliezen, hun hypotheekrenteaftrek, hun zwarte piet, en tussen hen die bang zijn dat we diersoorten aan het verliezen zijn, hele stukken land, een vruchtbaar klimaat voor de boeren rond de evenaar, en zelfs – de mogelijkheid tot leven in een land zonder links hogere dijken en rechts hogere muren.
Tussen die twee groepen gaat volgens mij de strijd. En dinsdagnacht heeft de eerste gewonnen. Hoe zorgen we ervoor dat we in maart niet weer verliezen? Hoe zorgen we ervoor dat we richting 2020, richting 2050, 2100 niet weer verliezen?
Ik geloof dat het nog geen tijd is voor evaluaties en rustig omkijken. Het is tijd voor strijd. Niet tussen ons, niet tussen Klaver of Thieme, Samsom of Asscher, niet tussen de mensen hier aan tafel en zij in het publiek. Niet voor plan A, tegen plan B. Maar tussen die twee wereldbeelden. Tussen de zekerheid van de verschrikkingen van het verleden en de sprong naar een betere toekomst.
En volgens mij valt die strijd te winnen als we durven enthousiast te zijn, als we durven te hopen. Als we durven te geloven dat het uitmaakt wat je denkt, wat je zegt, wat je doet.
Wees enthousiast over de veranderingen die mogelijk zijn.

Waarom enthousiast zijn? Misschien wel vanwege dit onderzoek:
Er was ooit een professor die voor zijn college te horen kreeg dat een aantal van zijn studenten superstudenten zouden zijn. Die studenten waren random gekozen, maar na afloop van dat college bleek dat die studenten beter gepresteerd hadden dan dat ze ooit hadden gedaan. Ook toen hun papers door onafhankelijke tweede correctoren werd nagekeken was dit effect duidelijk te zien.
Een kortere samenvatting van mijn politieke overtuiging is er niet. Niet dat ik geloof dat we van alle studenten superstudenten kunnen maken (of zouden moeten willen maken zelfs), maar wat ik geloof is dat we veranderen. Dat we dat constant en continu doen. En ik vind het van een poëtische kracht getuigen dat zelfs zoiets kleins en zachts als een blik invloed kan hebben op zoiets groots en hards als een eindexamencijfer.
We veranderen. We veroorzaken elkaar.  Elke blik is een begin.

ochtend-in-europa
Beeld door: beeld: Cyanne van den Houten

Het is ochtend in Europa, ochtend in het Westen.
Wees wakker. Wees alert. Wees enthousiast over de toekomst.
En dat hoeft nog niet perse over het plan dat je hebt voor die toekomst, maar strijd voor de waarden die je wilt verdedigen – de waarden waarop we die toekomst bouwen.
Voer voortdurend campagne, voer voortdurend het gesprek.
Weet dat elke vegaburger niet alleen een hamburger minder is, maar ook een advertentie voor een leven zonder hamburgers.
Weet dat elke vlucht die je niet neemt niet alleen een vlucht minder is, maar ook een blik op een wereld waarin vliegen minder vanzelfsprekend is.
Weet dat elk duurzaam gekocht kledingstuk gewicht in de schaal legt, totdat de balans op den duur door zal slaan.
En als ze het vragen – leg het uit. Juist aan je vader, je moeder, je liefste leraar of collega, juist aan hen die aan je kant staan, maar niet echt willen zien, of geloven zelfs, dat ons gedrag en onze consumpties gevolgen hebben voor het leven van een ander.
Weet dat je stem telt en weet dat het belangrijk is wat je stemt, dat je stemt. We mogen niet vergeten dat er niet meer mensen op de Republikeinen hebben gestemd dan vier jaar geleden: die groep is niet gegroeid! Er hebben slechts minder mensen op de democraat gestemd dan vier jaar geleden.
Zorg dat er gestemd wordt op partijen, die de strijd voor de toekomst waarin je wilt wonen steunen.
Steun de initiatieven die strijden voor onze toekomst, steun de partijen die de strijd steunen. Strijd voor onze toekomst. Wees enthousiast, isoleer je spouwmuur, zorg voor zonnepanelen in je buurt, werk samen, sluit je aan.

Aanleiding voor dit debat was het Rotterdams Klimaat Initiatief dat actie voert voor het sluiten van kolencentrales. Meer verslagen, verhalen en beelden van het Stadmakerscongres van 11 november 2016? Die vind je hier. 

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

_mg_5581bw

Freek Vielen

Freek Vielen (1985) is regisseur. Hij studeerde Woordkunst in Antwerpen en maakt theatervoorstellingen met het Antwerpse huis De Nwe Tijd. Op de Correspondent maakt hij met anderen de reeks ‘Een Afhankelijkheidsverklaring’.

Profiel-pagina
schermafbeelding-2016-11-21-om-11-37-36

Cyanne van den Houten

Cyanne van den Houten (1994) is opgeleid tot Grafisch Ontwerper. Studeert momenteel (af) aan het Sandberg Instituut tot “Master of Design”. Opzoek naar nieuwe avantgardistische connecties tussen mens en technologie. Als visuele vertaler betrokken bij het Rotterdams Klimaat Initiatief.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500