Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Ons boek is er! Help! 17 november werd het gepresenteerd in De Dépendance. Een avond van debatten, scherpe oneliners en het in eigen boezem steken van de hand. Lindy Kuit doet verslag.

boeklancering-groepsportret
Het boek is gemaakt door bijna 50 mensen Beeld door: beeld: Victor Wollaert

Gisteravond werd het eerste exemplaar van Help, we zijn populair! uitgereikt in De Dépendance op de achttiende verdieping van het oude Shellgebouw. Tegen een decor van stadslichtjes, een wirwar van gebouwen en dikke regendruppels bespraken verschillende gasten de grote aantrekkingskracht van Rotterdam, maar ook de keerzijde van de medaille. De altijd scherpe presentator Geert Maarse leidde de avond in goede banen.

Niet achterover leunen

Het was een avond van metaforen: “Als het vliegwiel draait, blijft het draaien”, sprak Ron Voskuilen, directeur van Rotterdam Partners weloverwogen. Als ‘stadsetaleur’ heeft hij het voorrecht de rest van de wereld te laten zien wat er nu precies leuk is aan de stad. En hij zorgt er persoonlijk voor dat Rotterdam op de veelbesproken lijstjes belandt. Of dit succes onze eindhalte is? “We moeten doorzetten, blijven werken aan een betere stad en het wiel een zet geven. We mogen nu niet achterover leunen”, aldus Voskuilen.

Relativeren hoort erbij

Het was ook een avond van grote woorden. Gyz La Rivière, kunstenaar en alleskunner over de gewonnen populariteit van zijn stad: “Het werd godverdomme eens tijd.” Nuchter deelt hij zijn Rotterdam met yuppen, bakfietsmoeders en expats. Maar er is ook een keerzijde aan het verhaal: “Iedereen kent plekken in de stad die verdwijnen of veranderen. Mijn stiefdochter moet niks van de Markthal weten omdat haar schoolplein er vroeger stond. Dat hoort erbij in deze stad. Je moet de ontwikkelingen kunnen relativeren en nieuwe bezoekers kunnen accepteren. Ik roep al jaren dat Rotterdam fantastisch is. Dan komen buitenstaanders eindelijk eens kijken en dan moet ik het zeker niet goed vinden? Nee, de stad moet groeien.”

Het was tot slot ook een avond van tegenstellingen; kritische noten werden meer dan eens gekraakt. Marco Pastors (directeur Nationaal Programma Rotterdam Zuid), Marguerite van den Berg (universitair docent sociologie, Universiteit van Amsterdam) en Brian Doucet (Senior Lecturer Urban Studies, Erasmus University College) bogen zich over gentrificatie, de tragiek van de overkant en de omstreden Woonvisie. Het veelbesproken succes geldt maar voor een deel van Rotterdam, daar waren ze het alle drie over eens. “De tweedeling is groter geworden; de overkant wordt nog steeds minder bezocht”, zegt woonvisievoorstander Pastors. Maar ook hij ziet veranderingen op Zuid: “Op de maandagmorgen zie ik tegenwoordig andere mensen het Art Hotel uitrollen. Mensen in windjacks en een tweedehands Volvo die ik normaal gesproken alleen op Terschelling aantref. Ja, dat is even wennen.”

Help?

Tegen het einde van het inhoudelijke programma mocht Wim Pijbes het eerste exemplaar in ontvangst nemen. De kunsthistoricus, Rotterdammer en in het verleden directeur van de Kunsthal en het Rijksmuseum, sprak zich in het verleden kritisch uit over het toeristisch beleid van Amsterdam. “Bij het uitdragen van de liefde voor je stad hoort geen bescheidenheid”, liet hij het publiek vastberaden weten. “Het is een wonder dat we nu pas populair zijn. Daarom lees ik het boek graag zonder het woordje ‘help’ ervoor.”

Help, we zijn populair! ligt vanaf maandag 21 november in de boekhandels. Online bestellen kan alvast.

Bestel het boek bij de uitgever nai010

Het boek is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, de Gemeente Rotterdam, het Prins Bernhard Cultuurfonds en CBK Rotterdam.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

LMK

Lindy Kuit

schrijver/eindredacteur

Lindy Kuit (1992) studeerde kunst- en architectuurgeschiedenis. In Amsterdam, dat wel. Schrijft niet alleen voor Vers Beton, maar ook voor Metropolis M, ArchiNed en voor verschillende culturele instellingen in en om Rotterdam.

Profiel-pagina
portret foto VW site Syndesmokopie

Victor Wollaert

Fotograaf

Victor Wollaert (1978) is Limburger van geboorte maar al meer dan 10 jaar trotse inwoner van Rotterdam. In journalistieke en commerciële reportages over bedrijfskundige en economische onderwerpen ligt zijn kracht. Hij fotografeert o.a. voor NRCQ.nl, Soigneur en Vers Beton en deed mee aan de 2014 editie van De Kracht van Rotterdam.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.