Advertentie

Pionect top banner_V2
Voor de harddenkende Rotterdammer

Naar aanleiding van het rapport ‘Islamofobie in Zicht’ van SPIOR, publiceerde Vers Beton een tweeluik over Islamofobie in Rotterdam. In deze column geeft Leefbaar Rotterdamraadslid Tanya Hoogwerf haar kijk op het SPIOR-rapport en de discussie over islamofobie.

Het werk van een politicus bestaat voor een groot deel uit vergaderen. Zo ook in Rotterdam. Veel vergaderingen zijn nuttig en belangrijk, al blijven ze te vaak beperkt tot procedureel gesteggel zonder enige maatschappelijke impact. Maar dat er wordt vergaderd over fenomenen die überhaupt niet bestaan, dat had ik nog niet meegemaakt. Tot deze week. De raad gaat namelijk in gesprek over islamofobie.

_MG_0476

Lees meer

Eerste onderzoek naar islamofobie in Rotterdam: "Dit is nog maar het topje van de ijsberg"

Op 25 mei presenteerde SPIOR het onderzoeksrapport Islamofobie in zicht, het eerste…

Dit voorjaar presenteerde de islamitische koepelorganisatie SPIOR het rapport ‘Islamofobie in Zicht’. Eerder heeft u op Vers Beton naar aanleiding van dit rapport een tweeluik over het vermeende probleem van islamofobie in onze stad kunnen lezen. Inderdaad, het vermeende probleem. Want hoe modieus het woord ook moge zijn in het progressieve lexicon, islamofobie bestaat niet.

SPIOR omschrijft islamofobie als “een wereldbeeld dat gebaseerd is op angst voor en afkeer van de islam en moslims, wat kan leiden tot uitsluitingspraktijken en discriminatie”. Vervolgens wordt de bodem onder diezelfde definitie vandaan geslagen met de (overigens geheel terechte) nuancering dat religiekritiek op zichzelf niet verkeerd is en dat een negatieve houding tegenover de islam geen vorm van discriminatie is. Uiteindelijk komt SPIOR tot het nogal gekunstelde onderzoeksonderwerp “concreet ervaren discriminatoire incidenten op grond van islamofobie”.

Islamofobie in Rotterdam

Lees meer

"Moslims moeten snel een nieuwe gemeenschap creëren waarbij men uitgaat van de Nederlandse identiteit"

De reacties op het artikel over islamofobie dat we vorige maand publiceerden waren niet…

De grens tussen feitelijke discriminatie en islamkritiek

Maar wat is islamofobie dan? SPIOR was toch zelf tot de conclusie gekomen dat kritiek op de islam moet kunnen? In wezen komt het erop neer dat islamofobie in de gedachtegang van SPIOR uit twee elementen bestaat: afkeer van de islam (waarvan men zelf aangeeft dat dit onder de vrijheid van meningsuiting valt) en feitelijke discriminatie, hetgeen bij wet verboden is, ongeacht de grond waarop dit plaatsvindt. Weinig reden om een onderzoek voor op te tuigen, toch?

Het doel van het rapport ligt er natuurlijk duimdik bovenop: het uitgummen van de grenzen tussen feitelijke discriminatie en islamkritiek. Dit om de maatschappelijke discussie over de islamisering van Nederland in een verdachte hoek te drukken en moslims als de verdrukten te portretteren. Niet zelden uit eigenbelang. Het tweeluik op Vers Beton, met SPIOR-directrice Marianne Vorthoren, NIDA-fractievoorzitter El Ouali en directeur Jacob van der Blom van de Essalammoskee in de hoofdrol, illustreerde dit feilloos. Of had iemand een ander geluid verwacht van organisaties die respectievelijk hun subsidie en electorale succes te danken hebben aan deze mythe? Ook voor Van der Blom is het zeer aantrekkelijk om zich in een slachtofferrol te wentelen. Dat leidt zo lekker de aandacht af van de dubieuze invloed vanuit de Golfstaten op zijn moskee.

Maatschappelijke tegenstellingen

Ook de oorzaak van de islamofobie in Rotterdam is hun ogen helder. Dat is uiteraard Leefbaar Rotterdam. Wij zouden immers baat hebben bij het ‘in stand houden van maatschappelijke tegenstellingen’. Maar over wat voor maatschappelijke tegenstellingen zou men het eigenlijk hebben? Zouden ze doelen op de uitzichtloze positie van verborgen vrouwen? Of op het militante hersenspoelen van jonge Turkse kinderen in moskee-internaten? De komst van haatimams die moslimjongeren ophitsen tegen het Westen misschien? Of op de Turkse stammenstrijd die de stad sinds deze zomer teistert? Of de homofobe uitspraken van de imam van de Essalammoskee? Of bedoelt men misschien het opkomende antisemitisme, waardoor Rotterdamse synagogen permanent bewaakt moeten worden?

Stuk voor stuk zaken waartegen Leefbaar Rotterdam zich fel verzet, juist omdat ze maatschappelijke tegenstellingen aanwakkeren. Wie we in die gevallen altijd lijnrecht tegenover ons weten? De El Ouali’s en Van der Bloms van deze wereld. Types die emancipatie prediken maar er in de praktijk louter op uit zijn om het ‘anders zijn’ en de slachtofferrol van moslims aan te wakkeren, waarbij het concept islamofobie een ideaal vehikel vormt.

Uitzonderingspositie voor de islam

En daarmee komen we tot de kern. Het agenderen van islamofobie heeft niet het ‘beschermen van mensen’ tot doel, zoals SPIOR stelt. Ieder individu wordt immers beschermd door de wet. Het doel is het creëren van een uitzonderingspositie voor de islam in het maatschappelijke debat als enige ideologie waarop geen kritiek is toegestaan. En links, dol op religiekritiek zolang het maar beperkt blijft tot het bashen van het Vaticaan en de Bilblebelt, huppelt er vrolijk achteraan.

Wij niet. Wij zullen nooit accepteren dat onze Westerse normen, waarden en vrijheden worden afgebroken en vervangen door een achterlijke cultuur. Daarom laten wij ons niet intimideren door rapporten die kritiek op de islam reduceren tot irreële angsten of discriminatie. Niet omdat wij iets tegen moslims hebben, maar omdat we, in de woorden van Pim Fortuyn, geen zin hebben om de emancipatie van vrouwen en homoseksuelen nog eens over te doen. Als dat ons tot islamofoben maakt, dan dragen wij die geuzennaam met trots.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

tmhv99sy

Tanya Hoogwerf

Tanya Hoogwerf is sinds maart 2014 raadslid voor Leefbaar Rotterdam. Portefeuille: economie en integratie.

Profiel-pagina
ProfielFoto-LouMuuse

Lou Muuse

Lou Muuse (Haarlem, 1992) heeft fotografie gestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en studeert momenteel af met de Master fotografie aan St. Joost in Breda. Ze specialiseert zich in interactieve beeldverhalen met onderwerpen als de asielprocedure, de Europese grenzen en de Islam.

Profiel-pagina
Lees 9 reacties
   1. Profielbeeld van Diego
    Diego

    tja als je je iets meer zou verdiepen in het onderwerp zou je wellicht in zien dat het juist wel ergens op slaat. Je kan simpelweg 1.500.000.000 (hoop nullen he?) mensen verspreid over de gehele wereld niet over 1 kam scheren omdat ze hetzelfde geloof aan hangen, ok het kan wel, maar het slaat werkelijk helemaal nergens op (om even dezelfde argumentatie te gebruiken).

 1. Profielbeeld van Hans Roodenburg
  Hans Roodenburg

  Ik weet niet of het haar kopsuggestie was, maar deze kop dekt de lading niet. Ik had er boven gezet: Hoogwerf geeft tegengas. Of iets dergelijks.

 2. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Mooi stuk van Tanya, had niet anders verwacht overigens.

  Ooit uitgenodigd bij de NMO (niet te verwarren met de NPO) heb ik direct bezwaar gemaakt tegen de term islamofobie, omdat een fobie een ziekelijke niet reëele angst is en de angst voor de islam reëel is en te beredeneren valt. Lees de kranten volg de andere media.

  De moslims over de hele wereld zijn met elkaar te vergelijken, omdat ze allen de vijf zuilen van de islam onderschrijven, allen Mohammed als de belangrijkste profeet zien en allen de Koran als Gods onherroepelijke woord beschouwen.
  Die laatste twee kenmerken geven mij nu juist die angst! Ik heb het leven van Mohammed bestudeerd en de Koran gelezen!
  Nu moet wel gezegd worden dat in b.v. Maleisië de soep niet zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend in Iran, maar het blijft wel dezelfde soep!

  1. Profielbeeld van Diego
   Diego

   maar ja omdat maar geen tomatensoep meer te eten omdat je allergisch bent voor de pinda’s in de pindasoep is vrij irrationeel.

 3. Profielbeeld van Diego
  Diego

  De voorbeelden die door LR worden aangehaald zijn inderdaad niet positief te noemen. Echter al deze voorbeelden zijn toe te schrijven aan bepaalde groepen mensen van een bepaalde afkomst. Dat sommigen van deze mensen moslim zijn, betekent nog niet dat dat de islam hiervoor ‘verantwoordelijk’ is.
  Je kan de moslims uit Indonesië onmogelijk linken aan de protesten door (islamitische) Turken, omwille het feit dat ze hetzelfde geloof aanhangen. Wanneer je deze voorbeelden wel aan elkaar linkt door het feit dat beide groeperingen hetzelfde geloof aan hangen, is het zelfde als alle Nederlanders (christelijk land dus we zijn allemaal christelijk(?)) linken aan Breivik (conservatief christen). Het laatste is natuurlijk absurd maar volgens mij even absurd als de islam misbruiken als bron van al het kwaad.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500