PolitiekStedelijke ontwikkeling & architectuur25 november 2016

Waarom ik voor de Woonvisie stem

Opinie

Waar veel Rotterdammers nog geen flauw idee hebben wat ze 30 november gaan stemmen, heeft Tom Wolbrink zijn mening rond. Hij stemt vóór. Omdat hij houdt van Rotterdam, en nog meer van de Afrikaanderwijk.

Beeld: Michael van Kekem

Ik stem voor. Zo, dat hoge woord is eruit.

Eigenlijk heb ik helemaal niets met referenda. Daarnaast erger ik me kapot aan het promofilmpje van Leefbaar Rotterdam vóór de woonvisie en frons ik mijn wenkbrauwen als een wethouder bij voorbaat op een lage opkomst rekent zodat er blijkbaar niets met de uitkomst van het referendum gedaan hoeft te worden. De vraag voor of tegen de Woonvisie is sowieso een simplificering van een buitengewoon veelzijdig vraagstuk.

Maar we mogen nou eenmaal stemmen. En aangezien de luidsprekerauto’s in mijn straat brullen dat er 20.000 woningen gesloopt worden, je een leuke prijs kan winnen als je een ‘tegen’-poster voor het raam hangt en de SP mijn brievenbus vult met een flyer op A3-formaat waarin staat te lezen dat “de wethouder liegt dat hij barst”, is er blijkbaar iets groots op komst.

Op de Facebookpagina Woonreferendum lees ik zelfs dat 40.000 mensen moeten verhuizen en duizenden mensen niet meer kunnen terugkeren naar hun eigen stad. Dit allemaal door de Woonvisie. Daarnaast schijnt Rotterdam een enorme groeipotentie te hebben. Deze wordt door de woonvisie geknakt voordat we de vruchten kunnen plukken omdat er tot 2030 slechts 16.000 woningen bijkomen.

Lees ookDe Kieswijzer WoonreferendumNog geen idee wat je op 30 november moet stemmen bij het Woonreferendum? Of wil je checken of je huidige mening klopt? Geef je mening over 9 stellingen en je krijgt een persoonlijk advies.

Wijzer kiezen

Tijd, dus, om die Woonvisie eens te gaan lezen. 75 pagina’s beleidsjargon doorploeteren ― zelfs Vers Beton lijkt van mening dat dit te veel gevraagd is van zijn (toch in dit soort onderwerpen bovengemiddeld geïnteresseerde) lezers. Daarom is de visie maar voor ons samengevat en een Kieswijzer gemaakt. De uitkomst: ik ben vóór de Woonvisie.

Maar waarom eigenlijk?

Allereerst omdat ik van mijn stad hou, en speciaal van Rotterdam Zuid. Ik woon er, ik werk er, ik leef er. Ik heb me bewust in de Afrikaanderwijk gevestigd, juist omdat ik kies voor de diversiteit en veelzijdigheid van deze ― volgens de Woonvisie ― creatief gemengde stadswijk. Maar ik zie ook dat mijn wijk en mijn stadsdeel veel problemen kennen. Dat de woningen de tand des tijds niet glansrijk hebben doorstaan. Dat als je een sprong op de sociale lader maakt en je de stap naar een betere woning wilt en kunt maken, je meestal noodgedwongen je wijk moet verlaten omdat er gewoon nauwelijks opties zijn.

Slopen is logisch

Dat er iets moet gebeuren aan de huidige woningvoorraad in grote delen van Rotterdam Zuid (in de Woonvisie ‘de wijken van het NPRZ’ genoemd) lijkt mij niet echt een punt van discussie. Dat er in de Woonvisie gekozen wordt om deze woningen óf op te knappen (en eventueel samen te voegen) óf te slopen is iets wat ik als een logisch en noodzakelijk doel zie voor de komende jaren.

Waar de discussie zich naar mijn mening op zou moeten richten, is wat er vervolgens teruggebouwd wordt op deze plekken. In de Woonvisie kiest het stadsbestuur voor woningen in een ander segment dan het segment van goedkope woningen en dat vind ik een logische keuze.

Een wijk met een gevarieerd woningaanbod maakt doorstromen naar een betere woning in je eigen buurt mogelijk, creëert draagvlak voor betere voorzieningen in de wijk en dat komt iedereen in de wijk ten goede. En misschien nog wel het meeste in het voordeel van hen met de minste financiële mogelijkheden, omdat zij anders niet in de mogelijkheid waren geweest te verhuizen naar een plek waar deze voorzieningen wel zijn.

Dat nieuwkomers noodgedwongen voor de periferie moeten kiezen, zie ik niet als een negatieve ontwikkeling

Het  gegoochel met de cijfers over het aantal goedkope woningen ten opzichte van het aantal Rotterdammers dat afhankelijk is van deze woningen, vind ik een stuk lastiger. Dat vraag en aanbod in balans worden gebracht, lijkt mij logisch. En dat het heel lastig is om direct een goedkope woning te vinden in je gewenste wijk als je net begint aan je wooncarrière of van buiten de stad komt ― misschien moet je noodgedwongen voor de periferie kiezen. Maar dat zie ik niet als een negatieve ontwikkeling.

Ook voor mensen in het midden en hogere segment is het bepaald niet vanzelfsprekend om direct hun droomwoning te bereiken. Integendeel zelfs. Er is vaak tien of veel meer jaren werken, carrière maken en sparen voor nodig om uiteindelijk dat mooie appartement in die woontoren aan de Maas te bemachtigen.

De discussie is breder dan slopen

De uitgesproken ambitie in de Woonvisie om de binnenstad te verdichten en een levendig centrum op beide rivieroevers na te streven, een gevarieerd woonaanbod langs de rivier te creëren, de  ambitie om de woningvoorraad duurzamer en energiezuiniger te maken, de wens om rond het centrum te investeren in vitale stadswijken met een gevarieerd woningaanbod, de investeringen in voorzieningen in de wijken van wat wordt omschreven als het groenstedelijk woonmilieu en de ambitie om meer dan de nu voorziene nettogroei van 16.000 woningen te bereiken:  ze sneeuwen onder bij de felle discussies over de afname in de woningvoorraad in het goedkope segment.

Dat is jammer. Want de Woonvisie is véél breder dan de discussie over hoeveel woningen in het goedkope segment aan de markt onttrokken moeten worden.  Het verdient een betere discussie dan deze noodgedwongen versimplificering naar een ‘voor of tegen’-vraag.

 

DOSSIER Woonreferendum

In aanloop naar het Woonreferendum op 30 november 2016 besteedt Vers Beton aandacht aan de Woonvisie. Deze artikelen zijn mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Gemeente Rotterdam voor de campagne (categorie ‘neutraal’) rondom het referendum.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Kieswijzer Woonreferendum, Nationaal Plan Rotterdam Zuid, referendum, Rotterdam Zuid, woonreferendum en woonvisie

Secties: Politiek en Stedelijke ontwikkeling & architectuur

kaart: Afrikaanderwijk, Rotterdam, Nederland
Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *