Advertentie

klein_botanical_topbanner
Voor de harddenkende Rotterdammer

Onze ambitie moet zijn om een Europese stad van betekenis te worden met een miljoen inwoners, niet een soort Amersfoort aan de Maas. Als we de Woonvisie volgen zakt Rotterdam weg in het moeras van nietszeggende steden, betoogt Awais Hassan.

versbeton_241116_tegen02jpg-04
Beeld door: beeld: Michael van Kekem

Plaats 73. Dat is waar Rotterdam staat op de lijst van grote steden in Europa op basis van het aantal inwoners. En als het gaat om lijsten met de beste steden gemeten op basis van welvaart en welzijn, is Rotterdam zelfs onvindbaar. Natuurlijk. We hadden hier en daar een pr-succesje. De Markthal was een nieuw gezichtje en CS een blikvanger. Maar inmiddels heeft de Lonely Planet een nieuwe top 5. The New York Times een nieuwe darling. En wat houdt Rotterdam eraan over?
Op 30 november gaan we stemmen over de Woonvisie Rotterdam 2030, ontwikkeld door het herenverbond van Leefbaar, D66 en CDA. Ik ben er ingedoken: het is 75 pagina’s aan oeverloos ambtelijk geblaat. En het plan is zeer behoudend. Het komt erop neer dat wethouder Schneider van Rotterdam een soort Amersfoort aan de Maas wil maken. Een minder diverse en burgerlijke stad.
De coalitie sprak al eerder in het coalitieakkoord uit dat de ‘oorspronkelijke’ bewoner zich niet meer herkent in de wijk. Met ‘oorspronkelijk’ bedoelden ze niet jongens met een kleurtje zoals ik, die sinds hun geboorte al in diezelfde wijk wonen; Ze maken de assumptie dat mijn witte buren mij onherkenbaar vinden.

Kantelpunt

In hetzelfde akkoord klonk de ambitie voor meer bakfietswijken. Deze woonvisie is geheel in lijn daarmee: 15.000 huizen slopen in redelijk gekleurde buurten om er burgerlijke woningen voor in de plaats te zetten. Maar het gebrek aan ambitie in dit plan is tekenend. Het voorziet in een toename van slechts 16.000 woningen. Dit zijn 306 woningen die er netto per kwartaal bijkomen. Om een voorbeeld te geven: in Utrecht zijn er afgelopen afgelopen kwartaal 1.963 woningen bijgebouwd. In Amsterdam: 1.372.
Rotterdam bevindt zich op een kantelpunt. Voorheen stonden wij bekend als die arme grauwe havenstad waar geen reet te beleven was. De laatste paar jaren gaat het flink beter met Rotterdam. Niet alleen qua reclamepraat in internationale kranten en reisblogs, maar ook in de toegenomen levendigheid. Van nieuwe blikvangers tot meer gezelligheid door horeca en evenementen. Er komen ineens mensen van buitenaf onze stad bezoeken. Mensen die hier voorheen niet dood gevonden wilden worden. De kanteling is overal voelbaar.

Daarom is nu hét moment om door te pakken. Het is je vast opgevallen dat alle steden in Europa waar je op stedentrip gaat één ding met elkaar gemeen hebben: ze hebben meer inwoners dan Rotterdam. Onze ambitie moet zijn om een Europese stad van betekenis te worden. Hiervoor zal de stad in inwonersaantal stevig moeten groeien. Het liefst richting de miljoen inwoners. Die concentratie van mensen met een verschillende achtergrond op een plek is nodig om gave dingen te laten gebeuren.
Stel je voor dat je een bar wilt openen. Dit durf je eerder aan als er binnen een straal van een kilometer 10.000 mensen wonen, dan wanneer het er slechts 6.000 zijn zoals nu. Als er meer mensen dicht bij elkaar wonen, ontstaan er nieuwe nichemarkten voor voorzieningen die wij nu niet hebben. De gekke, leuke ideeën die grote steden zo eigen en bijzonder maken. Meer restaurants met een specialiteit waar nu de markt te klein voor is. Of horecazaken, koffietentjes, bakkers, slagers, visboeren, evenementen, muziekpodia, musea etc.
Al deze nieuwe activiteiten leveren banen op. Banen hier in Rotterdam. Niet 20 kilometer hier vandaan in een haven die over haar toppunt heen is. Voor het versterken van de lokale economie en het creëren van duurzame banen is deze groei dus ook noodzakelijk.

De hoogte in

Rotterdam moet zich de ambitie stellen geen 16.000, maar 100.000 duurzame woningen bij te bouwen. Daarvoor moeten wij de hoogte in. Niet per sé door meer woontorens, maar met mooie woonblokken. Een appartementencomplex van acht lagen kan al vijf keer zoveel mensen herbergen dan een blok aan rijtjeshuizen. Hierdoor kan de bevolking sterk groeien. En door de hoogte in te gaan blijft er juist meer ruimte over in de stad voor parken en speeltuinen. Daarnaast zullen door verdichting minder auto’s nodig zijn: voor een grotere groep mensen komen voorzieningen op loop, fiets of ov-afstand. Hierdoor kan de kwaliteit van het ov sterk verbeteren. Zo kan het lonen om bijvoorbeeld een nachtmetro te openen.

Deze bouw voor het midden- en hoger segment hoeft zeker niet ten koste te gaan van het goedkopere segment. Sterker nog, de stad kan dankzij verdichting goedkope woningen betaalbaar houden. Meer woningen kunnen ook een einde maken aan de verschraling van alle sociale voorzieningen in Rotterdam. Woningen leveren de gemeente tenslotte belastinggeld op. Wij hebben deze inkomsten hard nodig om verder te investeren in de emancipatiemachine die de stad is door meer geld te besteden aan scholen en het heropleiden van werkzoekenden.

05_Nina Fernande_integratie

Lees meer

De Kieswijzer Woonreferendum

Ben jij vóór of tegen de Woonvisie Rotterdam? Vers Beton helpt je kiezen.

In plaats hiervan wil dit college dat Rotterdam terugkantelt. De woonvisie is niet ambitieus en stelt een zeer beperkte groei aan inwoners voor (slecht 32.000). Met dit voorstel zakken wij weg in het moeras van nietszeggende steden. We missen door deze beperkte groei kansen om onze lokale economie te versterken en de stad structureel te verduurzamen. Rotterdam als de grootste vinex-wijk van Nederland? Nee dank je.
Met dit referendum kun je je uitspreken tegen het terugkantelen van Rotterdam. Een stem voor Rotterdam is daarom een stem tegen deze woonvisie.

DOSSIER Woonreferendum
In aanloop naar het Woonreferendum op 30 november 2016 besteedt Vers Beton aandacht aan de Woonvisie. Deze artikelen zijn mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Gemeente Rotterdam voor de campagne (categorie ‘neutraal’) rondom het referendum.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Awais

Awais Hassan

Awais Hassan (1984) is geboren, getogen en gewoon gebleven op Zuid. Leest graag de open gezichten van de stad. Hij is econoom en werkt als consultant bij een groot Nederlands bedrijf.

Profiel-pagina
michael van kekem portret

Michael van Kekem

Illustrator

Michael van Kekem (1985) werkt als illustratief ontwerper en printmaker. Zijn werk bestaat uit het maken en creëren van redactionele illustraties, boeken, huisstijlen, artwork voor animaties, prints en producten zoals Very Manly Pins. Zeefdruk, digitale en handgetekende elementen zijn belangrijke aspecten in zijn werk.

Profiel-pagina
Lees 17 reacties
 1. Profielbeeld van Josse de Voogd
  Josse de Voogd

  Grappig deze discussie nu te zien en de verwijzingen naar ‘Bakfietsen en Rolluiken’. Inmiddels wel wat meer begrip voor PVV-stemmers gekregen dan in die GL tijd. Maar die PVV-stijl, die blijft opvallen na inmiddels weer duizenden nieuwe afgelegde kilometers door Nederland. Kijk vooral eens rond in Sint Willebrord, daar zie je alles in het extreme bij elkaar. Maar natuurlijk, ook PVV-ers zijn er in allerlei soorten en maten. http://www.socialevraagstukken.nl/volendam-tot-vinkeveen-de-electorale-geografie-van-de-pvv/

 2. Profielbeeld van Ladronda
  Ladronda

  Hoe ik een PVV stemmer denkt te herkennen?naar mijn mening dan
  Nou oke dan hier komt ie..
  Boze kwade blikken zeker als allochtonen voorbijlopen
  Zijn altijd humeurig en vloeken veel tijdens het altijd uit laten van honden.
  De kledij die ze hebben zijn van mindere kwaliteit en ze lopen meestal met plastic tassen van de aldi of lidl met goedkope hamburgers en frikadellen erin en blikken voor de hond.
  Op de eiken taf.el een smyrna kleed met sigarettenautomaatje en een flinke asbak en een aantal goedkope decoraties van de action.
  Voor het raam kanten gordijnen vak te kort of bruin van het roken soms ook wel sluiergordijnen uit 1975 want die zie je niet meer in de winkels.
  Ook zie je de man des huizes vaak een trainingspak en piercings in en tatouages en natuurlijk een hond aan de riem uitlatend op de stoepen van de buren,kratje bier in de andere hand en een peukie in zijn mond.
  De vrouw heeft vaak een legging of een merkloze spijkerbroek aan en driekwart jasje met riem van wibra aan,haren zelf gekruld met plastic krulspelden of een coupe geknipt door de kappers academie,geen dure make up maar gewoon zwart oogpotloodje en witte of oranje lipgloss op,kijkt boos en ziet er ordinair vaak uit.
  In de straten waar zij wonen vaak Spijkenisse of het lage land,ook prinsenland is in trek wonen er vaak veel van,veel laven van de blokker voor het raam en allerlei action decoraties in het voortuintje,met voetbal overal vlaggetjes en voetbal decoraties van de blokker of het kruitvat aan de gevels en geblaf van honden uit de ramen en natuurlijk op elke hoek van de straat twee of drie dikke vrouwen die met de honden staan te kletsen…over buitenlanders en andere volkse bezigheden.
  Veelal hebben de vrouwen ooit de huishoudschool gehad en de mannen de technische school..vaak de poort aan de laanslootseweg.
  De kinderen vaak Jordy of Kellie genoemd gaan dan gabberen of ze gaan hakken of housen op partys die je vind bij Partyflock,daar zie je enorm veel bovenstaande voorbeelden van profielen.
  En ja hebben bijna altijd kritiek op allochtonen vooral moslims en vinden moslima,s niet geemancipeerd..omdat men vind dat emancipatie gelijk ligt aan kort rokje met lange benen,een flinke uitpuilende borstenpartij en hoge naaldhakken en vooral niks meer met je geloof doen afzweren dus..tja dat gaat niet natuurlijk,dat is geen emancipatie.
  maar voor deze soort mensen, ze mogen straks heerlijk flaneren op de Coolsingel en genietend uitkijkend naar het grote saaie afstandelijke stadhuis en haar gementeraadsleden die totaal geen benul hebben wat buiten flaneert,die zitten heerlijk binnen in de antiek aangeklede kamers hoog en droog met dure wijn en hun eigen vrienden.Ze moeten wel zorgen voor 20 euro op hun chipkaart en dankbaar zijn dat leefbaar zoveel voor hen heeft gedaan

 3. Profielbeeld van Hans Posthumus
  Hans Posthumus

  In het Erasmus Magazine heeft een sociaal geograaf zich ook over de problematiek van Rotterdam gebogen en komt tot andere oplossingen en bekritiseert de schijnoplossingen van het gemeentebestuur. https://www.erasmusmagazine.nl/2016/11/24/jaagt-rotterdam-de-armen-weg/

  En er zijn zoveel oplossingen. Om dicht bij mezelf te blijven, ik woon in een toren waarvoor een kantoortoren is afgebroken.

  En dan is nog iets waar het gemeentebestuur zeker van gruwt, de schoonheid van het verval. http://wilwesterweelfotografie.nl/

 4. Profielbeeld van Hans Posthumus
  Hans Posthumus

  In het rapport van de Voogd wordt ook een artikel van Vers Beton genoemd http://versbeton.nl/2014/02/woondilemmas-van-een-nieuwe-rotterdammer/
  Hier wordt nog geschreven dat in de Rotterdamse stadsvisie 2030 31 keer het woord gentrificatie wordt genoemd. In de huidige versie Woonvisie komt dat woord niet meer voor. Bravo voor Vers Beton.
  Maar de betekenis van het woord is niet verdwenen uit de woonvisie. De sloop van 15.000 woningen staat nog steeds in de Woonvisie. Wellicht verandert dat na woensdag.
  In het rumoer op internet met fakenieuws heeft het oude vertrouwde NOS-journaal vandaag ook aandacht besteed aan het referendum. Woonvisie Rotterdam 27-11-2015 20:00 u op 4:30 http://nos.nl/uitzending/20447-nos-journaal.html

 5. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Je vergeet nog de pittbulls, BMW’s, tuinkabouters en gemetselde bbq’s die de PVV wijken kenmerken. Ook schijnen er veel rood-wit-blauwe meeuwen te vliegen.
  Naast palmen zijn er ook veel coniferen.
  Bij ons om de hoek is een D66 wijk. Veel bakfietsen, Volvo’s, bezorgers van Vrij Nederland, extra clico’s, veel discussierende burgers in hun met alternatieve groenten gevulde voortuinen.

  In de Groen Links wijk verderop zie je opvallend veel vrij ongezond uitziende mensen en kinderen die alleen houten speelgoed hebben. Door het hergebruik van water zie je vaak zwermen muggen onder de lantaarnpalen dansen. Die trekken weer veel vleermuizen aan.
  Deze wijk kan worden verward met de PvdD wijk, maar data staat een kerk van de Zevende dag Adventisten !

  De PvdA wijk is gelukkig vrijwel helemaal verlaten.

  1. Profielbeeld van Pieter Schol
   Pieter Schol

   Mr Sörensen, uw reacties op reacties herbergen zoveel wrok en foute generalisaties dat het weer komisch wordt. Mijn compliment daarvoor. U bent de lichte noot in een taaie discussie. Maar het zou u sieren om meer the elderly statesman te zijn dan de dorpsgek. Want een goede, voor iedereen begrijpelijke analyse van u zou iedereen in stad verder helpen. Het verhaal waar het over gaat, legt de vinger op de zere plek. Een groep Nederlanders in het Nederlandse Middelland waarvoor de veranderingen te snel gaan en die er terecht op wijzen dat de politiek ze in de steek laat die verliezen alle vertrouwen in de overheid. Die ontwikkeling moeten we juist beantwoorden door met de mensen te praten en er op te wijzen dat de problemen misschien niet bestaan. En als ze wel bestaan, die op te lossen. En verder klopt het algemene verhaal natuurlijk helemaal. De Woonvisie is een achterhaald idee. Het dorp in de stad. Al die jubelverhalen in de NY Times gaan juist over de swingende stad die we zijn. En echt niet over de zoveelste slaapwijk. Helaas is er nu weer een nieuwe ‘flavor of the month’ stad op de lijstjes. Zo vluchtig zijn de media nu eenmaal. Al denkt Rotterdam Partners dat kinderlijk te kunnen beheersen. Wat blijft, mr Sörensen, is de ontzettend relaxte, vrolijke, sympathieke, ondernemende bevolking van elke kleur en afkomst die allen een plek verdienen in deze stad. Ook betaalbaar. Daar moeten we het gelukkig nog lang mee doen.

  2. Profielbeeld van Hans Posthumus
   Hans Posthumus

   De reactie van de heer Sörensen op toch niet de minste academicus, Josse de Voogd valt me tegen. Zeker als ik op Vers Beton een jaar terug nog in een interview met de heer Sörensen lees:

   “Hoe gaat het eigenlijk bij de PVV?
   Ik heb het er ontzettend naar mijn zin. Het is een ontzettende leuke club. Fred de Graaf, namens de VVD voorzitter van de Eerste Kamer, had het in de NRC over een opmerkelijk hoog academisch gehalte bij onze PVV-fractie. Toen ben ik naar hem toegegaan en vroeg: “Wat had je eigenlijk verwacht?” (Sørensen stopt zijn vuisten onder zijn oksels alsof hij een aap is en maakt geluiden van een holbewoner.)”

   Het rapport van de Voogd heeft Groen links zelf beter samengevat: “Wordt het straatbeeld gedomineerd door bakfietsen, ja-neestickers op brievenbussen en gevelplanten aan negentiende-eeuwse woningen? grote kans dat GroenLinks hier de grootste partij is. Zie je veel rolluiken, protserige witte hekwerken, bordjes met ‘hier waak ik’, opgepimpte VW-golfjes en, als je naar binnen kijken, SBS6 op de buis? Dan is de kans groot dat de PVV hier goed scoort.” https://bureaudehelling.nl/publicatie/bakfietsen-en-rolluiken

   En het is een detail, maar de schoolmeester in de heer Sörensen zal het herkennen, het is geen clico, maar Kliko, een merknaam die staat voor alle vuilcontainers, net als Omo voor wasmiddelen, ‘wast nog witter.’

   Maar om terug te keren naar waar het werkelijk over moet gaan kan ik de meelezers dit stuk van Josse de Voogd uit juli 2015 aanraden:

   Het ongelijkheidsdebat in land en stad
   Een analyse van de maatschappelijke discussie over toenemende verschillen in Nederland
   Josse de Voogd

   Inleiding
   Het thema ongelijkheid staat volop in de belangstelling. Verschillen tussen bevolkingsgroepen, op zowel sociaal-economisch als sociaal-cultureel gebied, lijken toe te nemen en zijn herkenbaar in een specifieke ruimtelijke spreiding. Het afgelopen jaar kreeg het debat over ongelijkheid extra aandacht door het verschijnen van diverse studies waarin de verschillen tussen groepen mensen centraal staan. Mede naar aanleiding van deze rapporten verscheen er een veelheid aan artikelen en werd een groot aantal debatten georganiseerd waarin het thema ongelijkheid centraal stond. Het debat valt samen met een toenemende interesse in groeiende sociaal-ruimtelijke verschillen in Nederland. Deze analyse geeft een overzicht van de maatschappelijke discussie over verschillen in de samenleving en over de uitwerking van deze verschillen in de stedelijke context. De analyse beschrijft de debatten die plaats vinden en de posities die daarbij worden ingenomen.
   https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2015/07/17/het-ongelijkheidsdebat-in-land-en-stad

   Mijn conclusie is dat in de woonvisie weinig van dat debat terug te vinden is. Zeker als daar de uitleg van Leefbaar Rotterdam naast gelegd wordt.

   1. Profielbeeld van R.Sörensen
    R.Sörensen

    Het verwijzen naar de website van GL maakt al meer duidelijk.
    Groot respect voor GL, die er na 1989 toch in zijn geslaagd binnen een jaar van DDR adepten, milieuactivisten te worden! Helemaal weg zijn die communistische trekjes nooit gegaan; nog steeds menen ze anderen hun mening op te moeten leggen.

    Op die voorpagina staat één belangrijk bijvoegelijk naamwoord “potserige” Als ik zo’n volstrek overbodige en diskwalificerende toevoeging zie, dan weet ik al genoeg.
    Ik heb vier jaar in PVV kringen verkeerd en de kwalificaties van die wetenschapper nog nimmer aangetroffen. Nou is dat natuurlijk ook geen wetenschappelijke opmerking, omdat senatoren, statenleden en leden van de 2e Kamer niet representatief zijn. Aan mijn huis valt niet te zien dat ik PVV ér c.q. populist ben.
    Bij mijn buren misschien wel, maar die stemmen helemaal niet.
    Hoe kan je dat trouwens zien? Niet stemmers: een heel grote groep!
    Tweede hands Japannertje voor de deur? Regelmatig slaande ruzie of een oldtimer en een leven in harmonie?
    Ik heb geen zin om me er verder in te verdiepen, maar de naam van een oud hoogleraar aan de universiteit van Tilburg komt bij me op.

  3. Profielbeeld van Hans Posthumus
   Hans Posthumus

   Groen Links dus. Ik ben in het voorjaar in Berlijn geweest en ontdekte achter een heel populaire straat met dure huurappartementen uit de DDR-tijd een mooie verlaten fabriek in verval. Slechts op de begane grond hadden zich wat ondernemers gevestigd. Een pareltje. Heeft veel mensen in de maakindustrie aan werk geholpen tot de chinezen zich er mee gingen bemoeien.
   Dit terzijde.
   Een wetenschapsjournalist die zich tot aanhanger van Groen Links heeft bekend heeft een mooi artikel geschreven met een voor het referendum onverwachte conclusie. Die conclusie daar ben ik het niet mee eens omdat een woonvisie waar geen ambitie uit blijkt ten minste herschreven moet worden. Het saldo te slopen woningen is 15.000. Volgens de journalist onhaalbaar met de instrumenten die de gemeente ten dienste staan en politieke partijen die er niet toe doen, links of rechts de gemeente gaat haar gang.
   Maar als de wethouder projectontwikkelaars met open armen ontvangt bekruipt mij toch de twijfel. In die gesprekken ligt de woonvisie niet op tafel, maar wordt het onderhandelen tussen ongelijke partijen.

   Christian Jongeneel: Woonvisie of niet: er worden geen 20.000 woningen gesloopt in Rotterdam.
   http://www.christianjongeneel.nl/2016/11/woonvisie-er-worden-geen-20-000-woningen-gesloopt-rotterdam/

 6. Profielbeeld van Hans Posthumus
  Hans Posthumus

  Volgens Wikipedia kent Rotterdam inmiddels al 4 Vinexwijken: Nesselande, Kop van Zuid, Lloydkwartier en Katendrecht.
  D.w.z. Vinex is de afkorting voor Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra, een nota ruimtelijke ordening van het Nederlandse ministerie van VROM uit 1991. Deze notitie, een vervolg op de Vierde nota ruimtelijke ordening uit 1988, bevat uitgangspunten voor de bouw van nieuwe woningbouwlocaties voor de periode tussen 1 januari 1995 en 1 januari 2005. Voor een aantal steden werd daarbij de richting aangegeven waar de nieuwe uitbreiding zou kunnen plaatsvinden; formeel gesproken was het echter aan provincies en samenwerkende gemeenten om de locaties te bepalen. Deze locaties aan de rand van grote steden voor massale nieuwbouw worden vaak Vinex-locaties of Vinex-wijken genoemd.

  Wat de woonvisie probeert te verkopen zijn meer Nesselanden i.p.v. de andere drie. De term burgerlijk past wel bij Nesselande. Inmiddels blijkt dat een vergelijkbare wijk van Den Haag Ypenburg niet de oplossing is die de woonvisie pretendeert. In een artikel van de Correspondent wordt dat duidelijk:
  “Dus vroeg ik hem waar ik de doorsnee Nederlander dan wel moest zoeken. Hij legde uit: ongeveer dertig procent van de Nederlanders woont in de grote stad. Nog eens twintig procent woont in dorpjes. Maar liefst de helft, ruim acht miljoen Nederlanders dus, woont in buitenwijken of kleine steden. Hij liet dit kaartje zien: oranje = stad, groen = platteland, geel = ‘Middenland.’ ”
  Op die kaart is Rotterdam nog oranje, maar als het aan B&W ligt dan wordt het geel op de uitzonderingen na.

  Niet onbelangrijk om op te merken: “Hij heeft zowel verstand van data als van de straat. De Voogd had als een van de weinigen de winst van Donald Trump wél zien aankomen. En hij kent de biotopen van verschillende kiezers: hij weet bijvoorbeeld dat je PVV-wijken vaak kunt herkennen aan hun rolluiken, aan hun tuinen met grind en tegels. ‘Weinig groen in de tuinen. Soms een palmboompje.’ ”
  De hem en hij in de citaten is “Josse de Voogd. De Voogd is ‘electoraal cartograaf,’ hij tekent kaarten.”
  https://decorrespondent.nl/5671/heel-veel-nederlanders-hebben-het-als-dit-zo-doorgaat-gevoel-kijk-maar-in-ypenburg/139315799205-356a8b00

 7. Profielbeeld van Mark
  Mark

  Best eens met het stuk.

  Er mag van mij best gesloopt worden of anderszins gesneden worden in het aantal sociale woningen. Maar ik ben er niet van overtuigd dat er dan iets stadswaardigs voor terugkomt (blokken van 6-8 lagen bijvoorbeeld).

  Oplossing om “stedelijke problemen” op zuid op te lossen kan niet zijn om er een dorp met rijtjeswoningen van te maken, wat mij betreft. Dat is wel de indruk die ik krijg van de woonvisie.

 8. Profielbeeld van Bart Toorenaar
  Bart Toorenaar

  De woningvisie van dit college is al jaren compleet achterhaald en gedateerd. De woningvisie is gebaseerd is op de meest sombere prognoses die halverwege vorig decennium werden geprojecteerd door CBS, toen Rotterdam nog een krimpende stad was. Nu, met de afgelopen vijf jaar een ontwikkeling van reurbanisatie loopt Rotterdam hopeloos achter op andere steden.

  Als je ziet welke druk er nu in bepaalde stadswijken er op de markt zit is het ongelooflijk dat dit college niet bijstuurt en een stuk meer ambitie gaat tonen om mensen in de stad te houden. Want de marktvraag is er.

  1. Profielbeeld van R.Sörensen
   R.Sörensen

   Als je ziet welke druk er nu in bepaalde stadswijken er op de markt zit is het ongelooflijk dat dit college niet bijstuurt en een stuk meer ambitie gaat tonen om mensen in de stad te houden. Want de marktvraag is er.
   Heb je woonvisie gelezen? Zou het toch even doen.

   Nog iets. Als de woonvisie nu al gedateerd is en stamt uit het verleden, waarom zou de PvdA, die toen in het bestuur zat, nu dan tegen zijn? (ik weet het antwoord hoor)

   1. Profielbeeld van Bart Toorenaar
    Bart Toorenaar

    Ik heb het over de woonvisie die in mei j.l. door het college van B&W is vastgesteld, hebben wij het over een ander?

    Zowel de groei die daarin geprognotiseerd van midden- en dure voorraad (+36.000 tot 2030) en het saldo van de totale voorraad (16.000) valt in het niet met wat een Amsterdam doet (ook relatief gezien), om nog maar niet van een Utrecht te spreken.

    Dit college heeft gewoon veel te laat geanticipeerd op de reurbanisatie golf die al weer een jaar of 8 aan de gang is. Niks mis mee om dat toe te geven, maar gezien jouw Leefbaar achtergrond begrijp ik waarom je er voor past.

   2. Profielbeeld van R.Sörensen
    R.Sörensen

    Dus Bart je wilt huizen gaan bouwen voor de hogere inkomens (bakfietsen) en je komt een jaar nadat je begonnen ben met een visie, maar je bent toch te laat, want de reurbanisatie (die overigens nog helemaal niet zo op gang is gekomen; sterker nog gestimuleerd moet worden) schijnt al 8 jaar geleden te zijn begonnen.
    Wie heft dat die eerste zes jaar alles op zijn beloop gelaten c.q. slecht op de winkel gepast?
    In de buurgemeenten is trouwens enige onrust ontstaan, omdat ze bang zijn sociale woningbouw te moeten stimuleren.
    Op naar een evenwichtiger stad!

    Nog iets mijn achtergrond is bekend en die van de andere deelnemers?
    De woordvoerders van de huurdersverenigingen en woningbouwverenigingen zijn ook allemaal piolitiek georganiseerd, maar die schijnen zich er voor te schamen, want ze noemen het nooit!

   3. Profielbeeld van Bart Toorenaar
    Bart Toorenaar

    Ja, excuses, maar tegen zoveel drogredeneringen (die gewoon aantoonbaar onjuist zijn) ga ik niet tegenop posten.

    Meneer Sorensen, u bent het stereotype moderne fact-free politicus. Hoe makkelijk is het om je mening al klaar te hebben liggen zodat je je niet meer echt hoeft te verdiepen?

 9. Profielbeeld van Rozanne
  Rozanne

  Nu weet ik wat ik moet stemmen! Goed stuk, ik ben ook voor Rotterdam als wereldstad met veel meer inwoners, meer bedrijvigheid en een veelvoud aan leuke initiatieven!

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.