voor de harddenkende Rotterdammer

Onze ambitie moet zijn om een Europese stad van betekenis te worden met een miljoen inwoners, niet een soort Amersfoort aan de Maas. Als we de Woonvisie volgen zakt Rotterdam weg in het moeras van nietszeggende steden, betoogt Awais Hassan.

versbeton_241116_tegen02jpg-04
Beeld door: beeld: Michael van Kekem

Plaats 73. Dat is waar Rotterdam staat op de lijst van grote steden in Europa op basis van het aantal inwoners. En als het gaat om lijsten met de beste steden gemeten op basis van welvaart en welzijn, is Rotterdam zelfs onvindbaar. Natuurlijk. We hadden hier en daar een pr-succesje. De Markthal was een nieuw gezichtje en CS een blikvanger. Maar inmiddels heeft de Lonely Planet een nieuwe top 5. The New York Times een nieuwe darling. En wat houdt Rotterdam eraan over?
Op 30 november gaan we stemmen over de Woonvisie Rotterdam 2030, ontwikkeld door het herenverbond van Leefbaar, D66 en CDA. Ik ben er ingedoken: het is 75 pagina’s aan oeverloos ambtelijk geblaat. En het plan is zeer behoudend. Het komt erop neer dat wethouder Schneider van Rotterdam een soort Amersfoort aan de Maas wil maken. Een minder diverse en burgerlijke stad.
De coalitie sprak al eerder in het coalitieakkoord uit dat de ‘oorspronkelijke’ bewoner zich niet meer herkent in de wijk. Met ‘oorspronkelijk’ bedoelden ze niet jongens met een kleurtje zoals ik, die sinds hun geboorte al in diezelfde wijk wonen; Ze maken de assumptie dat mijn witte buren mij onherkenbaar vinden.

Kantelpunt

In hetzelfde akkoord klonk de ambitie voor meer bakfietswijken. Deze woonvisie is geheel in lijn daarmee: 15.000 huizen slopen in redelijk gekleurde buurten om er burgerlijke woningen voor in de plaats te zetten. Maar het gebrek aan ambitie in dit plan is tekenend. Het voorziet in een toename van slechts 16.000 woningen. Dit zijn 306 woningen die er netto per kwartaal bijkomen. Om een voorbeeld te geven: in Utrecht zijn er afgelopen afgelopen kwartaal 1.963 woningen bijgebouwd. In Amsterdam: 1.372.
Rotterdam bevindt zich op een kantelpunt. Voorheen stonden wij bekend als die arme grauwe havenstad waar geen reet te beleven was. De laatste paar jaren gaat het flink beter met Rotterdam. Niet alleen qua reclamepraat in internationale kranten en reisblogs, maar ook in de toegenomen levendigheid. Van nieuwe blikvangers tot meer gezelligheid door horeca en evenementen. Er komen ineens mensen van buitenaf onze stad bezoeken. Mensen die hier voorheen niet dood gevonden wilden worden. De kanteling is overal voelbaar.

Daarom is nu hét moment om door te pakken. Het is je vast opgevallen dat alle steden in Europa waar je op stedentrip gaat één ding met elkaar gemeen hebben: ze hebben meer inwoners dan Rotterdam. Onze ambitie moet zijn om een Europese stad van betekenis te worden. Hiervoor zal de stad in inwonersaantal stevig moeten groeien. Het liefst richting de miljoen inwoners. Die concentratie van mensen met een verschillende achtergrond op een plek is nodig om gave dingen te laten gebeuren.
Stel je voor dat je een bar wilt openen. Dit durf je eerder aan als er binnen een straal van een kilometer 10.000 mensen wonen, dan wanneer het er slechts 6.000 zijn zoals nu. Als er meer mensen dicht bij elkaar wonen, ontstaan er nieuwe nichemarkten voor voorzieningen die wij nu niet hebben. De gekke, leuke ideeën die grote steden zo eigen en bijzonder maken. Meer restaurants met een specialiteit waar nu de markt te klein voor is. Of horecazaken, koffietentjes, bakkers, slagers, visboeren, evenementen, muziekpodia, musea etc.
Al deze nieuwe activiteiten leveren banen op. Banen hier in Rotterdam. Niet 20 kilometer hier vandaan in een haven die over haar toppunt heen is. Voor het versterken van de lokale economie en het creëren van duurzame banen is deze groei dus ook noodzakelijk.

De hoogte in

Rotterdam moet zich de ambitie stellen geen 16.000, maar 100.000 duurzame woningen bij te bouwen. Daarvoor moeten wij de hoogte in. Niet per sé door meer woontorens, maar met mooie woonblokken. Een appartementencomplex van acht lagen kan al vijf keer zoveel mensen herbergen dan een blok aan rijtjeshuizen. Hierdoor kan de bevolking sterk groeien. En door de hoogte in te gaan blijft er juist meer ruimte over in de stad voor parken en speeltuinen. Daarnaast zullen door verdichting minder auto’s nodig zijn: voor een grotere groep mensen komen voorzieningen op loop, fiets of ov-afstand. Hierdoor kan de kwaliteit van het ov sterk verbeteren. Zo kan het lonen om bijvoorbeeld een nachtmetro te openen.

Deze bouw voor het midden- en hoger segment hoeft zeker niet ten koste te gaan van het goedkopere segment. Sterker nog, de stad kan dankzij verdichting goedkope woningen betaalbaar houden. Meer woningen kunnen ook een einde maken aan de verschraling van alle sociale voorzieningen in Rotterdam. Woningen leveren de gemeente tenslotte belastinggeld op. Wij hebben deze inkomsten hard nodig om verder te investeren in de emancipatiemachine die de stad is door meer geld te besteden aan scholen en het heropleiden van werkzoekenden.

05_Nina Fernande_integratie

Lees meer

De Kieswijzer Woonreferendum

Ben jij vóór of tegen de Woonvisie Rotterdam? Vers Beton helpt je kiezen.

In plaats hiervan wil dit college dat Rotterdam terugkantelt. De woonvisie is niet ambitieus en stelt een zeer beperkte groei aan inwoners voor (slecht 32.000). Met dit voorstel zakken wij weg in het moeras van nietszeggende steden. We missen door deze beperkte groei kansen om onze lokale economie te versterken en de stad structureel te verduurzamen. Rotterdam als de grootste vinex-wijk van Nederland? Nee dank je.
Met dit referendum kun je je uitspreken tegen het terugkantelen van Rotterdam. Een stem voor Rotterdam is daarom een stem tegen deze woonvisie.

DOSSIER Woonreferendum
In aanloop naar het Woonreferendum op 30 november 2016 besteedt Vers Beton aandacht aan de Woonvisie. Deze artikelen zijn mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Gemeente Rotterdam voor de campagne (categorie ‘neutraal’) rondom het referendum.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Awais

Awais Hassan

Awais Hassan (1984) is geboren, getogen en gewoon gebleven op Zuid. Leest graag de open gezichten van de stad. Hij is econoom en werkt als consultant bij een groot Nederlands bedrijf.

Profiel-pagina
michael van kekem portret

Michael van Kekem

Michael van Kekem (1985) werkt als illustratief ontwerper en printmaker. Zijn werk bestaat uit het maken en creëren van redactionele illustraties, boeken, huisstijlen, artwork voor animaties, prints en producten zoals Very Manly Pins. Zeefdruk, digitale en handgetekende elementen zijn belangrijke aspecten in zijn werk.

Profiel-pagina
Lees 17 reacties