Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Deze week stelt de gemeenteraad het Cultuurplan vast. Jacob van der Goot wil dat de cultuursector meesurft op de Rotterdamse renaissance. De RRKC-voorzitter wil dat de cultuursector diverser, vernieuwender en financieel gezonder wordt.   

djemaa-zondag-17
Djemaa el Fna: zondag Beeld door: beeld: Fleur Beerthuis

Op 24 november stelt de gemeenteraad het Cultuurplan vast. Een kansrijke periode voor vernieuwing breekt aan. Overal in de stad ontstaan nieuwe initiatieven. En er is meer dan ooit een gevoel van eensgezindheid en bereidheid tot samenwerking bij de culturele instellingen. Nu de economie weer op gang komt en Rotterdam steeds meer toeristen trekt, lijkt het alsof we op de top van de golf zitten. De culturele sector, de gemeente, het bedrijfsleven en de inwoners van Rotterdam zijn samen verantwoordelijk voor een bloeiend cultureel leven in de stad.  Wanneer we gebruik maken van het momentum en de energie die er nu leeft, kan Rotterdam als cultuurstad echt een stuk verder komen.

Meer vernieuwing

Om te zorgen dat kunst en cultuur zich blijft ontwikkelen in Rotterdam is er meer ruimte nodig voor vernieuwing. Artistieke vernieuwing in het aanbod: cross-overs, maar ook nieuwe manieren van produceren, maken en presenteren. Daarnaast zijn er culturele initiatieven in de wijken op het gebied van educatie en talentontwikkeling die de potentie hebben zich verder te ontwikkelen. De gevestigde instellingen kunnen hier een rol in spelen. Laat nieuwe initiatieven wortel schieten in de stad, zo ontstaan nieuwe hotspots. Bestaande culturele instellingen gaan inspelen op nieuwe vragen. Zoals nu gebeurt in Theater Zuidplein, waar het publiek mede het programma samenstelt. Geef jonge kunstenaars en makers, die hier afstuderen, de kans om zich aan de stad verbinden en hun beroepspraktijk op te bouwen. Daarvoor is geschikte en betaalbare woon- en werkruimte nodig.

Meer diversiteit

Een ander belangrijk aandachtspunt voor de komende jaren is meer diversiteit in de sector. Het gaat hierbij niet alleen om het bereiken van een diverser publiek. Maar ook om meer diversiteit in de artistieke leiding, het bestuur en het personeelsbestand van culturele instellingen. Veel initiatiefrijke culturele ondernemers hebben moeite om te voldoen aan de voorwaarden die subsidiegevers stellen, zoals Renee Trijselaar eerder al betoogde.

Meer verbinding

De komende jaren wil de RRKC in samenspraak met de sector werken aan een betere verbinding tussen cultuur en de private sector. In eerste plaats gaat het om de ontmoeting tussen bedrijfsleven en de culturele sector te stimuleren en de zichtbaarheid van de culturele sector vergroten. Het bedrijfsleven kan van betekenis zijn bij onder andere het ontwikkelen van bedrijfsvoering in de culturele sector. Op zijn beurt kan het bedrijfsleven leren van de innovatie die uit de culturele sector voortkomt.
Het is zaak om te onderzoeken welke nieuwe manieren voor financiering mogelijk zijn, daarbij is het belangrijk om subsidies te verbinden met andere financieringsbronnen en -vormen. Het huidige subsidiestelsel stimuleert vernieuwing en doorstroming onvoldoende. Er mist een functioneel onderscheid tussen de gevestigde instellingen, de starters en het middenveld. Het Rijk gaat subsidies anders inrichten: stedelijke regio’s worden naar verwachting belangrijker. Dat kan voor Rotterdam een interessante ontwikkeling zijn.

Meer sterke merken

Rotterdam heeft sterke culturele merken, die internationaal aansprekend zijn, en een dynamisch aanbod van kunst en cultuur in de stad. Sterke culturele merken en een ruim cultureel aanbod maken de stad aantrekkelijk voor buitenlandse toeristen. De RRKC is enthousiast over Rotterdam Xpanded, het veelbelovende initiatief van Kunsthal Rotterdam, International Film Festival Rotterdam (IFFR) en Museum Boijmans Van Beuningen. Ook het IABx-traject, een samenwerking van Rotterdam Partners, Rotterdam Festivals, Gemeente Rotterdam en de culturele sector richt zich op het versterken van de internationale positie van Rotterdamse kunst en cultuur.

Meer input

De RRKC ziet voor zichzelf een rol om samen met de gemeente en de culturele sector deze vraagstukken te onderzoeken en op basis daarvan advies uit te brengen. Daarnaast kunnen vragen van het bedrijfsleven en inwoners van de stad ook leiden tot adviezen. Ieder advies gaat gepaard met een openbaar debat over het onderwerp. De RRKC stelt nu de adviesagenda voor 2017 samen en presenteert deze binnenkort. U bent van harte welkom om bij deze debatten aanwezig te zijn en mee te denken over een cultureel diverser, vernieuwend en financieel gezond cultuuraanbod in de stad.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

jacob-vd-groot

Jacob van der Goot

Jacob van der Goot (1952) is voorzitter van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. Van 2004 tot 2014 was hij voorzitter van de Bank Rotterdam, van de ABN AMRO Bank. Zijn streven was de bank te verbinden met de stad, het bedrijfsleven en de culturele sector. Van der Goot is ervaren als bestuurder en toezichthouder, onder andere van verschillende Rotterdamse culturele organisaties.

Profiel-pagina
Fleur.2

Fleur Beerthuis

Fotograaf

Fleur Beerthuis studeerde aan de Willem de Kooning Academie en werkt nu als fotograaf. Ze vindt Rotterdammers geweldig. Door mensen te portretteren ziet zij een glimp van hun werelden. Ze is nieuwsgierig naar hoe andere mensen leven en denken. Met beelden probeert zij hun verhalen zo goed mogelijk over te brengen.

Profiel-pagina
Lees 4 reacties
 1. Profielbeeld van Nienke Binnendijk
  Nienke Binnendijk

  “De culturele sector, de gemeente, het bedrijfsleven en de inwoners van Rotterdam zijn samen verantwoordelijk voor een bloeiend cultureel leven in de stad. Wanneer we gebruik maken van het momentum en de energie die er nu leeft, kan Rotterdam als cultuurstad echt een stuk verder komen.”

  Goed punt! Ik zou daaraan willen toevoegen: Wanneer de culturele sector, de gemeente, het bedrijfsleven en de inwoners weten hoe zij kunnen bijdragen aan een bloeiend cultureel leven in de stad, ieder vanuit hun eigen rol, dan wordt die verantwoordelijk eerder omgezet in een daadwerkelijke bijdrage.

  Hoe ziet het RRKC haar rol daarin? Wil zij ook een concreet handelingsperspectief schetsen voor die partijen?
  Een paar voorzetten: advies over het vormen van een onafhankelijk Rotterdams Fonds voor de Kunsten, gematcht met geld uit bedrijfsleven. Of advies over hoe festivals in de binnenstad en wooncomfort van haar bewoners beter afgestemd kan worden.

  Ik zie uit naar de debatten, veel succes!

 2. Profielbeeld van Jacob van der Goot
  Jacob van der Goot

  Beste Ronald,

  Dank je voor je steunbetuiging en je belangstelling. Volg ons via http://www.rrkc.nl en social media om op de hoogte te blijven van de debatten en bijeenkomsten die de RRKC organiseert. Graag ontmoeten we je bij één van deze gelegenheden. Op de website vind je ook de samenstelling van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur en de adviescommissies. We streven er naar om de RRKC even divers te laten zijn als Rotterdam zelf.

  Vriendelijke groeten

  Jacob van der Goot

  1. Profielbeeld van ronald motta
   ronald motta

   Jacob, dank voor je reactie en de uitnodiging (waarvan ik na het lezen van introductie reeds van op de hoogte was).
   Ik voel mij echter geenszins geroepen om naar dit soort vrijblijvende bijeenkomsten te komen en gratis adviezen te verstrekken. Uiteraard kijk ik wel uit naar je eerste ongevraagde RRKC advies en mogelijk gaat dit over het beleid gericht op de poppodia. Zover ik weet is dit nog een erfenis die je als opvolger hebt meegekregen uit het recente verleden. Zoals je weet is er ongemerkt 8 mln aan Waterfront fraude weggelekt dus een soortgelijk bedrag moet toch ook aangesproken kunnen worden voor nieuw progressief poppodia beleid in Rotterdam. Ik hoop dat je het college kunt overtuigen van je eerste advies en wens je er succes mee,

   Ronald Motta.

 3. Profielbeeld van ronald motta
  ronald motta

  Jacob stelt zich voor en wil de sector divers en financieel gezond maken. De vraag is uiteraard waar komt Jacob zelf vandaan ….en hoe divers is hij met zijn eigen board om hem heen?
  Zijn oud gediende en hijzelf komen met een correct (politiek) verhaal maar is weinig zeggend. Het wordt dus weer RRKC volgen op hun aankomende wapenfeiten. De kop, met de titel “toekomstbestendig maken” is evenmin richting gevend. Hoe slecht het ook gaat met het toekomstige beleid Ars Longa vita Brevis blijft altijd overeind staan. Desalniettemin wens ik hem veel succes toe want heeft hij het succes dan heeft ook Rotterdam daar mogelijk profijt van .

  Ronald Motta

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.