Kunst & Cultuur22 december 2016

Drs. P verdient zijn eigen ollekebollekeplein in Rotterdam

Onlangs nam de gemeenteraad een motie van de Partij voor de Dieren aan, die pleit voor een Drs. P-straat in Rotterdam. Daarmee doen we de overleden taalvirtuoos tekort.

Beeld: Karida van Bochove

In 1964 maakt Heinz Hermann Polzer zijn debuut op de Nederlandse televisie. Te gast bij Willem Duys brengt hij het nummer De Commensaal ten gehore, over een seriemoordenaar.
In de documentaire Niet van talent gespeend verklaart Drs. P, zoals hij sinds het optreden bij Duys zal heten, ruim vijftig jaar later: “Ik moet voor de statistiek melden dat ik dat nummer bedacht heb in Rotterdam-Zuid. Ik dwaalde door die tamelijk vreugdeloze straten en ik dacht: ja, hier moet je eigenlijk aan iets denken dat de buurt in opschudding brengt.”
Polzer woont dan al ruim zestig jaar niet meer in Rotterdam. Hij komt in 1939 aan als economiestudent en vertrekt als doctorandus elf jaar later definitief.

Sinds dit optreden bij Willem Duys (“U zingt met een afschuwelijke stem, mag ik dat zeggen?”) heet Heinz Hermann Polzer Drs. P.

Het bombardement maakt grote indruk op hem: “Ik had de opdracht gekregen om op het laatste intact zijnde huis van de Witte de Withstraat mij op te stellen met een slang waaruit water kwam en ik moest de belendende panden nathouden, zodat de brand daarop geen verwoesting kon aanrichten. Ik had dus een bijzonder mooi uitzicht over het verloren gegane gedeelte van de stad. Maar je bent je tegelijkertijd bewust van alle ellende, alle dood, alle angst die [het bombardement] teweeg heeft gebracht.”
Tijdens de oorlog raakt hij als lid van de Rotterdamse studentensociëteit Hermes in de problemen, wanneer hij als redacteur van het sociëteitsblad onder het pseudoniem Tante Polly de korte satire Voor de klei-ne-ren schrijft. Een niemendalletje, quasi bedoeld voor kinderen, over de bengels Dolf en Ben die op hun donder krijgen van Oom Sam. Het satirische stukje bevalt de Duitse bezetters allerminst. Hermes wordt verboden en de hoofdredacteur en hijzelf belanden in de gevangenis van Scheveningen, waar hij zes maanden vastzit.

Zelf spreekt hij tamelijk laconiek over zijn tijd in Scheveningen: “Toen ik eenmaal vaststelde dat er geen sprake was van ranselingen of martelingen, dacht ik: dit is best uit te houden. […] In het begin van de bezetting ging het allemaal vrij gemoedelijk toe. Er was in mijn cel nooit sprake van mishandeling of onbeschaafd geschreeuw.”
In de gevangenis schrijft hij zijn eerste liedje. Dijklied, over de vooroorlogse Schiedamsedijk, die beroemd was onder zeelieden en berucht vanwege de barre staat van het onroerend goed en vooral de bloeiende prostitutie.

1989, Roets in Rotterdam met Drs. P.

Zijn carrière als schrijver, dichter, componist en fenomeen begint eigenlijk pas echt nadat hij als afgestudeerd econoom de Maasstad achter zich laat. Na omzwervingen langs onder andere Parijs, Zuid-Amerika en Indonesië vestigt hij zich uiteindelijk in Amsterdam. Hij werkt kort als reclamemaker en schrijft en speelt in de decennia die volgen talloze boeken en elpees vol. Zijn werk wordt bekroond met de Kees Stipprijs, de Tollensprijs, een Edison en de Gouden Harp. Hij inspireert talloze dichters, muzikanten, rappers en kleinkunstenaars.

In Amsterdam hebben bewonderaars inmiddels officieus een Drs. P-plein(tje) geclaimd. Een sympathiek maar ietwat armoedig initiatief. Drs. P verdient een echt plein, in de stad waar het allemaal voor hem begon. Niet het Drs. P-plein, maar het Heinz Hermann Polzerplein, passend in het dubbeledactylusmetrum dat hem zo dierbaar was en waarin hij boeken vol ollekebollekes schreef. Met op dat plein een groot bronzen standbeeld.

Reageer of deel op Social Media

Tags:Drs. P, dubbeledactylusmetrum en Heinz Hermann Polzer

Sectie: Kunst & Cultuur

kaart: Schiedamsedijk, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *