voor de harddenkende Rotterdammer

Tijdens de Debatnacht staan we in een talkshow onder leiding van Geert Maarse stil bij de steeds sneller veranderende stad.

Op vrijdag 9 december zijn wij ook van de partij op de Debatnacht in Arminius. Samen met CBK Rotterdam, Het Nieuwe Instituut, en Chabot Museum organiseren we een talkshow naar aanleiding van ons boek ‘Help, we zijn populair!’
Rotterdam kent een typische stadscultuur die we terugzien in de kunst, cultuur en architectuur die de stad heeft voortgebracht: avant-garde, DIY, modernistisch, ruimtelijk en experimenteel. Maar Rotterdam is niet meer enkel die rauwe, kale, robuuste en onherbergzame stad uit de wederopbouw. Is die stad nu van tafel geveegd of is er sprake van valse romantiek naar vroeger? Waar zien we de stad veranderen en hoe moeten we ons hiertoe verhouden?
Dit staat er op het programma:

De stad door de lens van de fotograaf

Hoe is de stad veranderd voor fotografen nu het hier meer gelikt en volgebouwd is? Of valt dat nog wel mee? Wat doet de Rotterdamse straatfotograaf hiermee en is er zoiets als een Rotterdamse straatfotografie? Met fotografen Stacii Samidin en Frank Hanswijk.
In samenwerking met CBK Rotterdam

Het Forum Rotterdam

Het zuidelijke deel van de Lijnbaan wordt gesloopt voor de bouw van Forum, een herontwikkeling van het ABN AMRO complex. Hier komt een shoppingmall met een Primark. Geven we ons typische erfgoed van de Lijnbaan op voor de komst van een internationale, karakterloze keten? Of zal het een nieuw icoon van de stad worden? Hoe zal Forum impact hebben op stedelijk landschap en hoe verhoudt het zich tot de Lijnbaan? Met o.a. Historicus en columnist Ferrie Weeda en directeur van de ondernemersfederatie City Rotterdam Dominique van Elsacker.
In samenwerking met Het Nieuwe Instituut

Is de stad nog wel van iedereen?

Rotterdam was voor de oorlog al een broedplaats voor vernieuwende en experimentele architectuur, mede dankzij het Nieuwe Bouwen. Gedreven door technische vooruitgang, stond het bouwen van passende woon- en werkruimte voor alle lagen van de bevolking centraal. Waar zien we deze idealen vandaag nog terug in de architectuur en het gemeentelijk beleid? Een gesprek met drie architectuurprofessionals: professor-ingenieur Wessel de Jonge (TU Delft) over het Nieuwe Bouwen, architect Reimar von Meding over sociale woningbouw en architect Elsbeth Ronner over haar alternatieve Woonvisie ‘de inclusieve stad’.
In samenwerking met het Chabot Museum

Er is nog veel meer!

De debatnacht kent een bomvol programma voor harddenkende Rotterdammers. Sunny Bergman en Elma Drayer gaan in debat over white privilege, Hugo Borst spreekt over ouderenzorg en Jelmer Mommers over de ontkenning van klimaatverandering. Ook zijn de te gast: filosoof Henk Oosterling (lees hier ons interview met hem), Denker des Vaderlands Marli Huijer en Europees kampioen debatteren Menno Schellekens. Je kunt ook onderdelen verwachten als: het kattendebat, het anti-debat, the future of politics, fashionactiviste Janice Deul, theater en muziek.

Debatnacht vrijdag 9 december

vanaf 20:00 (inloop met muziek vanaf 19:30)
entree: 15 euro en 10 euro voor studenten en Rotterdampas
Meer informatie: http://debatnacht.nl/
Tickets: https://arminius.stager.nl/web/tickets/100927

web-debatnacht-2016

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Eeva Liukku

Eeva Liukku

hoofdredacteur

Eeva Liukku (1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
eeva@versbeton.nl

Profiel-pagina
Nog geen reacties