Kunst & Cultuur17 januari 2017

Column: Zelfreflecterende kroegtijger

Vers Beton schrijft iedere maand een column voor de Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine. In de dubbele editie van januari en februari heeft Tara een onverwacht voornemen voor 2017.

Beeld: IkRotterdam

Het nieuwe jaar begint in huize Lewis steevast met een kater, opgelopen in een van de vele etablissementen die deze stad rijk is. Op die ochtend neem ik me elk jaar weer voor dat ik het he-le-maal anders ga doen. Minder geld verspillen in het café, meer tijd voor hard werken, gezond eten en sporten.

Dat deze voornemens een recept voor teleurstelling en zelfhaat zijn, behoeft nauwelijks uitleg. Daarom doe ik het dit jaar anders. Ik neem me niet voor om minder naar het café te gaan. Sterker nog, ik zou iedereen willen oproepen om in 2017 méér naar het café te gaan.

Natuurlijk maakt alcohol (vaak letterlijk) meer kapot dan je lief is. Alleen al in het afgelopen jaar kreeg ik een glas op mijn hoofd kapot gegooid, een rondslingerende scherf in mijn arm en deelde ik zelf een ouderwetse oorvijg uit aan een opdringerige vent. Tel daarbij de katers en de lege portemonnee op en er zijn redenen genoeg om mijn kroegtijgerschap aan de wilgen te hangen.

Laat je telefoon lekker in je zak zitten, maak een praatje met een onbekende en kom thuis met ten minste één goede anekdote

Maar het café is ook een vrijplaats waar vogels van diverse pluimage samenkomen. Een plek waar het botst tussen denkwerelden, generaties en politieke opvattingen, zonder dat het meteen zwaar is. De onverwachtse ontmoetingen, interessante discussies en momenten van zelfreflectie die daardoor ontstaan zou ik voor geen goud willen missen.

Natuurlijk moeten we allemaal ook meer naar concerten, dansvoorstellingen, ingewikkelde films en obscure performances. Maar maak het ook een keer veel te laat in een etablissement naar keuze. Neem je dan niet voor om op tijd naar huis te gaan omdat je ‘dan nog wat aan je zaterdag hebt’. Ga met gestrekt been en open gemoed de avond in. Laat je telefoon lekker in je zak zitten, maak een praatje met een onbekende en kom thuis met ten minste één goede anekdote. Ik zeg alvast: proost!

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:goede voornemens, kroegtijger, uitagenda en Uitagenda Rotterdam

Sectie: Kunst & Cultuur

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *