Voor de harddenkende Rotterdammer

Aan meer klantenbinding hoeven de zussen Marjanne en Karin ’t Hart niet te doen. Zij rijden zelf nog de Engelse antiekmarkten af, om nét dat ontbrekende kopje mee terug naar Rotterdam te nemen voor een klant.

Het is een klein beetje zoeken met de herinrichting van de achterkant van Centraal. Maar gelukkig hebben de twee zussen die de oude serviezenwinkel Two of a Kind bestieren, een bord mogen ophangen aan één van de bouwhekken. In plaats van rechtdoor moet je rechtsaf, de Kerkbrug over en je komt uit bij een monumentaal hoekpand uit 1897 aan de Provenierssingel.

DSC-8649lores
Beeld door: beeld: Paul van der Blom

Marjanne en Karin ’t Hart staan achter de toonbank van het voormalige antiquariaat, achterin de zaak. “In 2004 hebben we de winkel overgenomen van de vorige eigenaar. We werkten hier eerst al een tijdje toen hij ook nog actief was. Toen zag het er heel anders uit.” De eigenaar leefde in de winkel, achter een enorme kastwand. “Dit was zijn bedstee”, leggen de zussen uit, wijzend op een kleine ruimte die nu als kantoor gebruikt wordt. We krijgen foto’s te zien van hoe het er vroeger uit zag. Ook toen stond de ruimte helemaal vol met spullen, destijds niet alleen serviesgoed.
Toen Marjanne en Karin de zaak uiteindelijk over konden nemen zijn ze hard aan de slag gegaan. De vloer hebben ze met een machine helemaal geschuurd, laten ze zien. De lege ruimte op de foto’s is een enorm contrast met nu. Overal waar je kijkt staat inmiddels serviesgoed. Ook een smal gangetje op links staat met spullen. En toch, er is over nagedacht. Je kunt je prima bewegen, het is meer het idee van al dat breekbare spul om je heen. Ineens valt er heel wat voor te stellen bij het gezegde over de olifant in een porseleinkast.

DSC-8593lores
Beeld door: beeld: Paul van der Blom

“We hebben best een grote omloopsnelheid qua spullen. Er komen constant nieuwe dingen bij en we raken elke dag wel wat kwijt. Met Kerst merkte je dat mensen voor het kerstdiner inkopen doen. Ze hebben bijvoorbeeld vorig jaar iets laten vallen, of zelfs een complete set messen zo van het bord in de prullenbak geschoven. Dan bellen ze ons of wij het ontbrekende deel hebben.
De dames van Two of A Kind doelen op de zoekservice. Als je een complete set hebt maar net dat ene kopje of lepeltje ontbreekt, kun je op de website een formulier invullen of bellen. Als Marjanne en Karin het dan ergens tegenkomen wordt er contact met je opgenomen. Het is niet eens verplicht het gevonden voorwerp dan ook te kopen. “Dat is geen probleem voor ons, er is vast wel iemand anders die we er blij mee kunnen maken.”

“Maar we verkopen niet alleen servies hoor. Soms vragen klanten van een stuk kerstversiering hoeveel het kost, terwijl we daar helemaal niet over nagedacht hebben. Dat hangt daar gewoon voor de sier, en dat willen de mensen dan ook meenemen. We moeten deze dagen wel een stuk vaker het zilver poetsen met al die kaarsjes in de winkel”.
Wat voor klanten komen er eigenlijk in de winkel? “We verkopen heel veel via Marktplaats. Mensen komen soms helemaal uit Groningen om iets op te halen.” Aan klantenbinding hoeven Marjanne en Karin niet echt te werken, dat gaat vanzelf. “Er zijn een hoop klanten die elk jaar wel terugkomen. En mensen zeggen vaak dat ze ons aan zullen bevelen bij al hun kennissen. Er was ooit een dame die zo blij was dat we iets voor haar hadden gevonden dat ze bij haar volgende bezoek langskwam met een doos Bossche Bollen!” Ook langslopende mensen komen vaak genoeg even naar binnen om te kijken. Hoewel dat nu met die herinrichting wel iets minder is. “Dat merk je wel.”

DSC-8541lores
Beeld door: beeld: Paul van der Blom

De zussen ’t Hart kochten en verkochten voor ze dit pand betrokken al veel op antiekmarkten en op internet, en daar zijn ze gewoon mee doorgegaan. “In de zomer gaan we met de auto op de boot naar Engeland, inkopen doen. Dat is hartstikke leuk! Zoals het eruit ziet op televisie, bij Antiques Roadshow bijvoorbeeld, zo gaat het daar echt. Bij die Britten zit het echt in het bloed, die antiekhandel. Het is nog altijd een heel avontuur, twee dames in een auto met allemaal dozen servies achterin.” Karin rijdt, en Marjanne roept bij de eerste rotonde altijd nog even ‘links!’, voor de zekerheid.

Hoe is dat eigenlijk, om als zussen samen te werken? “Mensen denken nog weleens dat we een stel zijn. Misschien komt het ook wel door ons logo op de winkelruit: twee theekannen met een roze strik erdoorheen”. Ruzie hebben ze nooit.  “Als er een kleine irritatie is dan maken we er meteen een werkoverleg van en spreken we het uit. Maar ook dat komt maar heel zelden voor. Ook onderweg, in Engeland of Frankrijk als we langs de antiekmarkten gaan hebben we nooit echt onenigheid.”

Paraddy 2016 01 18 foto Joke Schot 2 (7) (Large)

Lees meer

Addy Seuren: "Die winkel is mijn huiskamer"

Vers Beton werkt Samen met Anders Nog Iets?, een project over Rotterdamse ondernemers die…

Niet zo heel lang geleden vierde Two of A Kind haar tienjarig bestaan. Wie goed kijkt kan er nog een poster van zien hangen. “De hele winkel stond vol met mensen, maar er is helemaal niets gesneuveld.” Hoe is het mogelijk. Voorheen werden er nog weleens lezingen gehouden in de winkel, maar ‘daar staat het tegenwoordig echt te vol voor’. Je kunt het je voorstellen.
Bij het weggaan laten we nog een cadeautje inpakken, met een dieprood papier dat de zussen vonden tijdens één van hun vele rondgangen. Voorzichtig trekken we de deur achter ons dicht. Ons servies is nog compleet, maar we weten nu waar we moeten zijn als er weer eens wat sneuvelt.

Vers Beton werkt samen met Anders nog iets?, een project van Annemarie Mosterd over ondernemers die de stad verrijken met hun passie en hun ambacht. Als consument betuigen wij vaak de liefde voor de buurtwinkel of ondernemer, maar met de voeten óf de wielen kiezen we vaak anders.
Op www.andersnogiets010.nl worden de markante, sociaal betrokken ondernemers die er nog zijn, in het daglicht gezet. Volg ze ook via Facebook.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Mick Arnoldus

Mick Arnoldus

Is van kinds af aan nooit uit de waarom-fase gekomen. Wiskunde werd dus al snel een probleem, want ‘omdat het nu eenmaal zo is’ was nooit een bevredigend antwoord. Raakte al vroeg geïnteresseerd in geschiedenis, taal, politiek, en cultuur. Zo flexibel dat het soms doorslaat naar gemakzucht. Daar wordt nog aan gewerkt.

Profiel-pagina
paul-van-der-blom

Paul van der Blom

Paul van der Blom woont en werkt in Rotterdam. De ontwikkeling van de stad en de inwoners is een van de constante onderwerpen. Onverwachte ontmoetingen vormen de basis voor fotoseries zoals bv. de jubilerende stadsgenoten, wederopbouw huwelijken, 100 jarigen of bijvoorbeeld de Rotterdamse oliebollenbakkers. Ook maakte hij het boek de kampioenen van Excelsior over de f’ tjes van de voetbalclub.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.