Voor de harddenkende Rotterdammer

Het IFFR is een mooi podium voor Rotterdamse filmmakers om zich te tonen aan de verzamelde internationale filmpers en industrie. We zochten naar het Rotterdamse smaldeel in het programma. De oogst is dit jaar wat mager, maar niet minder interessant.

Azadaar - Ayamus

c7dfbedc-40c4-4264-b294-0f89f753abe1
still uit Azadaar

Azadaar is geen traditionele film, maar een videoinstallatie, die iedere filmfestivaldag van elf uur ’s ochtends tot half negen ’s avonds gratis in Kino te zien is. De Rotterdamse maker Ayamus werkt ook veel als fotograaf, waarvoor hij veel reist door Europa, het Midden-Oosten en Zuid-Azië. In Azadaar toont hij een groep mannen die het shi’itische ritueel Ashura uitvoeren. Zelfkastijding is daar een onderdeel van. Met de videoinstallatie wil Ayamus nadrukkelijk wegblijven van de stereotiepe beelden die in het Westen vaak te zien zijn van dergelijke gebruiken, en er de schoonheid en betekenis van laten zien.

De Filmwerkplaats van WORM

c9c09fd3-e47e-4cbe-a1bc-e0bb9963ae7d
still uit The Captured Light of an Instant

De Filmwerkplaats is een collectief, gevestigd in de kelder van WORM. De werkplaats is volledig ingericht op werken met analoge film. Een unieke plek, waar apparatuur beschikbaar is die vanwege verregaande digitalisering van de filmwereld steeds zeldzamer wordt. Een do-it-yourself mentaliteit en experiment staan centraal. Dat zie je terug in de twee films die op het IFFR draaien en uit de werkplaats afkomstig zijn. Makkelijk? Nee. Maar wel verdomd interessant.
Deletion is een film van Esther Urlus, die al lange tijd aan de Filmwerkplaats verbonden is. De film is gemaakt met zelfgemaakte filmemulsie (DIY!) en laat iets zien dat op een kleurige wolk confetti lijkt. Onderdeel van het verzamelprogramma Tiger Competition for Short Films 2.
The Captured Light of an Instant is onderdeel van verzamelprogramma Panta Rhei, wat helemaal draait om de tastbaarheid van het filmmateriaal. Imperfecties in de film zijn daarbij essentieel onderdeel van het proces én het eindresultaat. Filmmaker Lichun Tseng heeft een achtergrond in de schilderkunst en maakte met The Captured Light of an Instant een experimentele korte film rondom de thema’s rusteloosheid en concentratie.

Rotterdam Classics: João Silva

Rotterdam Classics is een terugkerend onderdeel van het festival, geprogrammeerd door Stadsarchief Rotterdam. Dit jaar staat een nieuwe aanwinst centraal: de muziekcollectie van de Kaapverdiaanse muzikant João Silva, die in de jaren vijftig naar Rotterdam kwam en een rol speelde in de onafhankelijkheidsstrijd van Kaapverdië. Deze avond wordt een documentaire vertoond over het Kaapverdiaanse platenlabel Morabeza Records, dat Silva heeft opgericht. Zo hield hij vanuit Rotterdam de Kaapverdiaanse cultuur levend.

Studeren als rite de passage – Marina Meeuwisse

FOTOMD_ritedepassage
Still uit de film. Mazlum Dogan: ”In de toekomst is geen enkele groep nog in de meerderheid in Rotterdam.”

Stadspsycholoog Marina Meeuwisse is docent op de Hogeschool Rotterdam en erg geïnteresseerd in de leefwereld van haar studenten. Hier zit de hele wereld in de collegebanken: veel studenten hebben wortels elders in de wereld. In veel gevallen zijn ze de eersten in hun familie die studeren, maar de schooluitval onder studenten met een niet-Westerse achtergrond is hoog. Tel daarbij de zogenaamde ‘integratieparadox’ op: onderzoek van het SCP toonde aan dat veel hoger opgeleiden met niet-Nederlandse achtergrond een grotere afstand tot de Nederlandse samenleving ervaren.
Meeuwisse zette daarom 31 van haar eigen studenten voor de camera om hen zélf hun verhaal te laten vertellen. Wat betekent hun studie voor hen? Ervaren ze een verandering in sociale status – als rite de passage – en hoe gaan ze daarmee om? Hoe kijken ze aan tegen diversiteit, Nederland en integratie? Volgens Meeuwisse laat de documentaire zien dat de polarisatie die vandaag de dag het maatschappelijke debat bepaalt, geen rol van betekenis speelt in de collegebanken. Ze noemt haar documentaire een ‘hoopvol document’ over de huidige generatie studenten.
De documentaire staat niet in het publieksprogramma, de vertoning is alleen op uitnodiging te bezoeken, op woensdag 1 februari om 19:00 uur in KINO. Meer informatie via Marina Meeuwisse.

De wereld van Wubbe - Jan Louter

5d1a4191-f62c-47f2-bb4c-583b55f4d13a
still uit De wereld van Wubbe

Als er iemand is die Rotterdam internationaal op de danskaart heeft gezet, dan is het wel choreograaf Ed Wubbe, al meer dan 25 jaar artistiek directeur van het Scapino Ballet. Vorig jaar maakte Scapino Ballet de grootse voorstelling Ting in de Ferro Dome ter gelegenheid van voor het zeventigjarig bestaan van het dansgezelschap. De documentairemaker Jan Louter volgt Ed Wubbe een jaar lang tijdens de voorbereidingen van deze voorstelling, waarin gewerkt werd met circusartiesten en de Nederlandse band Nits. Een portret van een toonaangevende en gepassioneerde maker uit de Rotterdamse kunstwereld.
Op dinsdag 31 jan om 20:00 uur is er een speciale vertoning van de documentaire. Voorafgaand danst het Scapino Ballet een voor de gelegenheid gemaakte choreografie van Ed Wubbe. Na afloop van de film een optreden van de Nits.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

versbeton 1111

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina
Eeva Liukku

Eeva Liukku

Hoofdredacteur

Eeva Liukku (1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
eeva@versbeton.nl

Profiel-pagina
Lees één reactie

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.