Stedelijke ontwikkeling & architectuur27 januari 2017

Welkom in de goorste straat van Rotterdam: de Gouvernestraat

De wekelijkse opinierubriek ‘De Beste Stuurlui’ is terug op Vers Beton! Tara trekt van leer tegen de straatvervuiling in de Gouvernestraat, het meest rampzalige visitekaartje dat je als stad kunt afgeven aan IFFR bezoekers.

Beeld: Maus Bullhorst

Het Internationale Film Festival Rotterdam (IFFR) is de aanleiding voor zo’n honderdduizend bezoekers om naar Rotterdam te komen. Busladingen vol lopen kirrend van bewondering langs het station. Een stel: “Kijk, lieverd, dat is nog eens iets anders dan die bouwput bij ons in … (vul in).” Ze lopen over het Kruisplein, dat is getransformeerd tot een heuse boulevard, richting de West-Kruiskade. Hippe Aziatische restaurants en supermarkten links en rechts. “God, wat is dit toch een héérlijke multi-culti stad! Kijk, ‘ramen’, wat zouden dát nou weer zijn!” “Gewoon noodles, schat, maar wacht. Volgens mij moeten we hier links.”

Ze lopen door de Gouvernestraat naar hun bestemming, totdat: “GATVERREDAMME!” Vrouwlief is zojuist in een dikke, dampende hondendrol gaan staan en staart in shock naar haar geruïneerde suède pump. Haar man neemt de straat in zich op. Op de stoep, die bepaald niet breed is, staan aan weerszijden rijen plastic vuilcontainers van nabijgelegen restaurants. Een stukje verderop zijn twee gewone containers, propvol met meurende vuilniszakken. De straat lijkt een slagveld van lege KFC-buckets, afgekloven kippenbotten en hondenresidu in alle vormen, kleuren, geuren en maten. “Het lijkt hier verdomme wel een vuilnisbelt!”

Sinds dit jaar doet de geboorteplek van IFFR, de heilige grond waar vroeger LantarenVenster zat, weer mee met het festival: KINO! Een plek die prachtig is gerenoveerd en ondanks haar historische feel tintelfris ruikt. De stad heeft deze nieuwkomer omarmd en ook hun restaurant doet goede zaken. Toch kun je je afvragen of het de kreeftensoep is of de Scandinavische film noir, die deze dag de meeste indruk zal maken op de bezoekers. De Gouvernestraat in zijn huidige staat is het meest rampzalige visitekaartje dat je als stad kunt afgeven. Voor de ondernemers in deze straat, waar toevallig ook het kantoor van Vers Beton huist, is dat buitengewoon frustrerend en voor Rotterdam als stad een gemiste kans.

Mede-directeur van KINO, Jan de Vries, doet wat hij kan: “We vegen hier dagelijks zelf de stoep en sinds het begin ben ik hierover in gesprek met de gebiedscommissie. Het probleem is de bovengrondse vuilcontainers. Die zitten te vol. Er komen hele zwermen meeuwen en ongedierte op af. De gebiedscommissie doet haar best maar ondertussen verbetert er niets.” De Gaffelstraat is volgens hem een voorbeeld van hoe het wél kan: “Ondergrondse containers en nieuwe bestrating. Maar daar worden dan ook nieuwe huizen gebouwd. Het lijkt soms wel alsof deze straat niemand iets kan schelen, omdat het sociale woningbouw is. Maar als het daar kan, waarom hier dan niet?”

Vuil trekt vuil aan, betoogt de broken windows theory. Het schoonhouden van een straat, daarentegen, werkt preventief tegen vuil en vandalisme. Ons ‘Kendoe-college’ is bij deze uitgenodigd eens te komen kijken in de gore Gouvernestraat. Laat je suède schoenen thuis. Mochten jullie zelf geen tijd (of zin) hebben, stuur dan snel een veegteam en laat boetes uitdelen aan de asociale hufters die hun honden overal laten kakken. Regel die containers en maak het hier weer ‘leefbaar’. Alsjeblieft, doe iets!

Reageer of deel op Social Media

Tags:Buitenruimte, gouvernestraat, hondenpoep, IFFR en straatvervuiling

Sectie: Stedelijke ontwikkeling & architectuur

kaart: Gouvernestraat 4-10, 3014 PN Rotterdam, Nederland
Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *