Voor de harddenkende Rotterdammer

De wekelijkse opinierubriek ‘De Beste Stuurlui’ is terug op Vers Beton! Tara trekt van leer tegen de straatvervuiling in de Gouvernestraat, het meest rampzalige visitekaartje dat je als stad kunt afgeven aan IFFR bezoekers.

three-crowd-opinie-maus-bullhorst
Beeld door: beeld: Maus Bullhorst

Het Internationale Film Festival Rotterdam (IFFR) is de aanleiding voor zo’n honderdduizend bezoekers om naar Rotterdam te komen. Busladingen vol lopen kirrend van bewondering langs het station. Een stel: “Kijk, lieverd, dat is nog eens iets anders dan die bouwput bij ons in … (vul in).” Ze lopen over het Kruisplein, dat is getransformeerd tot een heuse boulevard, richting de West-Kruiskade. Hippe Aziatische restaurants en supermarkten links en rechts. “God, wat is dit toch een héérlijke multi-culti stad! Kijk, ‘ramen’, wat zouden dát nou weer zijn!” “Gewoon noodles, schat, maar wacht. Volgens mij moeten we hier links.”
Ze lopen door de Gouvernestraat naar hun bestemming, totdat: “GATVERREDAMME!” Vrouwlief is zojuist in een dikke, dampende hondendrol gaan staan en staart in shock naar haar geruïneerde suède pump. Haar man neemt de straat in zich op. Op de stoep, die bepaald niet breed is, staan aan weerszijden rijen plastic vuilcontainers van nabijgelegen restaurants. Een stukje verderop zijn twee gewone containers, propvol met meurende vuilniszakken. De straat lijkt een slagveld van lege KFC-buckets, afgekloven kippenbotten en hondenresidu in alle vormen, kleuren, geuren en maten. “Het lijkt hier verdomme wel een vuilnisbelt!”
Sinds dit jaar doet de geboorteplek van IFFR, de heilige grond waar vroeger LantarenVenster zat, weer mee met het festival: KINO! Een plek die prachtig is gerenoveerd en ondanks haar historische feel tintelfris ruikt. De stad heeft deze nieuwkomer omarmd en ook hun restaurant doet goede zaken. Toch kun je je afvragen of het de kreeftensoep is of de Scandinavische film noir, die deze dag de meeste indruk zal maken op de bezoekers. De Gouvernestraat in zijn huidige staat is het meest rampzalige visitekaartje dat je als stad kunt afgeven. Voor de ondernemers in deze straat, waar toevallig ook het kantoor van Vers Beton huist, is dat buitengewoon frustrerend en voor Rotterdam als stad een gemiste kans.
Mede-directeur van KINO, Jan de Vries, doet wat hij kan: “We vegen hier dagelijks zelf de stoep en sinds het begin ben ik hierover in gesprek met de gebiedscommissie. Het probleem is de bovengrondse vuilcontainers. Die zitten te vol. Er komen hele zwermen meeuwen en ongedierte op af. De gebiedscommissie doet haar best maar ondertussen verbetert er niets.” De Gaffelstraat is volgens hem een voorbeeld van hoe het wél kan: “Ondergrondse containers en nieuwe bestrating. Maar daar worden dan ook nieuwe huizen gebouwd. Het lijkt soms wel alsof deze straat niemand iets kan schelen, omdat het sociale woningbouw is. Maar als het daar kan, waarom hier dan niet?”
Vuil trekt vuil aan, betoogt de broken windows theory. Het schoonhouden van een straat, daarentegen, werkt preventief tegen vuil en vandalisme. Ons ‘Kendoe-college’ is bij deze uitgenodigd eens te komen kijken in de gore Gouvernestraat. Laat je suède schoenen thuis. Mochten jullie zelf geen tijd (of zin) hebben, stuur dan snel een veegteam en laat boetes uitdelen aan de asociale hufters die hun honden overal laten kakken. Regel die containers en maak het hier weer ‘leefbaar’. Alsjeblieft, doe iets!

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Tara

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

Profiel-pagina
Maus avatar 300x300

Maus Bullhorst

Maus Bullhorst (1988) is illustrator en eeuwig student. Dit jaar is hij van plan om af te studeren aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam, de school waar hij vroeger bijna in woonde en volgens sommigen zijn eigen ‘MausBaus Station’ had. Bullhorst illustreert regelmatig voor de Correspondent en Trouw en maakt met liefde werk over Rotterdam voor Vers Beton. Zijn werk is strak en kleurrijk maar vooral herkenbaar.

Profiel-pagina
Lees 4 reacties