Advertentie

klein_botanical_topbanner
Voor de harddenkende Rotterdammer

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen bezoekt Vers Beton gevraagd en ongevraagd campagnebijeenkomsten in Rotterdam. We voelen lijsttrekkers aan de tand en spreken trouwe partijleden en zwevende kiezers. Caterine Baeten ging voor deze eerste reportage naar D66.

In de weken voor de verkiezingen organiseert D66 vijf partijbijeenkomsten in Rotterdam. De eerste gaat over ‘tweedeling in de maatschappij’ en heeft als hoofdgast Alexander Pechtold. Enkele Rotterdammers krijgen de gelegenheid om Pechtold tien minuten over dit thema te interviewen. Vers Beton is een van de genodigden. Het interviewteam bestaat verder uit Annet van Otterloo namens de Afrikaanderwijk Coöperatie, buurtwerker Frank/Janine en Samuel Schampers, fractievoorzitter van D66 in Rotterdam. 

Het Gemaal op Zuid, bij het Afrikaanderplein, staat vol met trouwe D66-stemmers, actieve en minder actieve leden, nieuwsgierige passanten en enkele bewoners uit de omgeving. Frank/Janine trapt de avond af. Die raakte vijf jaar geleden werkloos en werkt nu vrijwillig als buurtwerker in de Afrikaanderwijk. Frank/Janine is geen D66-stemmer. “Je hebt de mensen hier toch gezien? En kijk dan eens naar mij. Ik vind D66 gewoon VVD Light. Het zijn allemaal jonge optimistische mensen op weg naar succes. Zij verwachten dat niets hen zal overkomen.”

Participatie en basisinkomen

Van de gelegenheid maakt Frank/Janine gebruik om Pechtold te vragen naar zijn standpunten met betrekking tot het basisinkomen: “In Rotterdam-Zuid staan veel mensen langs de kant van de arbeidsmarkt. Veel van hen zijn wel actief in de participatiesamenleving, bijvoorbeeld als vrijwilliger in de zorg. Komt de Sociale Dienst, nu de werkgelegenheid weer aantrekt, alsnog in hun nek hijgen? Of komt er ruimte voor een basisinkomen?”

Pechtold is géén voorstander van een basisinkomen. Hij zegt: “Nederland is een land van regels en uitzonderingen, waardoor zaken soms lastig zijn. Als je een basisinkomen invoert, moet je ook zoiets als de huurtoeslag afschaffen. Op lokaal niveau wordt er geëxperimenteerd met een basisinkomen. De kennis die daarmee wordt opgedaan, moet worden doorgeschoven naar Den Haag zodat wij de regels kunnen aanpassen.”

Frank/Janine: Negen jaar geleden brak de crisis uit waardoor veel mensen op straat kwamen. Het kwam toen, met alle bezuinigingen, handig uit om de participatiesamenleving uit te roepen. Nu wordt heel veel werk gedaan door vrijwilligers. Maar wat als die mensen weer gaan werken? Wie gaat dat vrijwilligerswerk dan doen?”

Pechtold: “Er komen gewoon banen bij. We moeten ook nadenken of ‘geld verdienen’ alleen voor productief werk moet gelden, of dat we ook vrijwilligerswerk of mantelzorgers kunnen belonen.”

Frank/Janine wijst Pechtold op de mogelijke deelname van de PVV aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Gezien de goede verstandhouding tussen Leefbaar en de PVV, baart dat Frank/Janine zorgen. “Welke positie neemt D66 in met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 2018?” Pechtold stelt haar gerust. Ook in Rotterdam is het niet denkbaar dat D66 ooit een college vormt met de PVV. En we moeten ons realiseren dat Leefbaar “iets heel anders is dan de PVV”. Niettemin houdt hij de situatie goed in de gaten.

D66-avond-28
Alexander Pechtold spreekt de aanwezigen toe Beeld door: beeld: Fleur Beerthuis

Ongelijkheid

Annet van Otterloo, van de Afrikaanderwijk Coöperatie, zet kritische kanttekeningen bij D66 en hun plannen om ongelijkheid tegen te gaan. De partij is er volgens haar vooral voor mensen die al succesvol en zelfredzaam zijn. Zij vraagt Pechtold dan ook concrete voorbeelden te noemen uit het verleden, waaruit blijkt de partij zich specifiek ingezet heeft voor minder zelfredzame groepen.

Wat volgt is het bekende verhaal over vaste banen en onderwijs. Allerminst bevredigend, vindt Annet: “Zijn antwoorden zijn niet overtuigend. Dat onderwijsverhaal geloof ik wel. Maar ik vraag me af in hoeverre de arbeidsmarkt toegankelijk is voor mensen uit een wijk als deze. Niet iedereen heeft dezelfde kansen gehad of beschikt over een sterk netwerk. Pechtold geeft geen concrete oplossingen.”

Omdat D66 zich profileert zich als de onderwijspartij en we ons bevinden op Rotterdam-Zuid, kan een onderwijsgerelateerde vraag niet ontbreken. Werkloosheid en schooluitval zijn hier ten slotte serieuze problemen.
Caterine: “Het aantal studenten met een niet-westerse achtergrond dat het hoger onderwijs verlaat zonder diploma, is op Rotterdam-Zuid hoger dan elders in de stad. Onderzoek van het SCP wijst uit dat de kans dat jongeren uit gezinnen met hoogopgeleide ouders hun studies niet afronden, veel kleiner is. Kortom, onderwijs staat als middel voor sociale stijging voor iedere leerling onder druk. Wat zou u voorstellen om deze vorm van ongelijkheid tegen te gaan?”

Pechtold: “We moeten vooral zorgen dat kinderen geen achterstand kunnen oplopen en dat achterstanden snel worden weggewerkt. Daarom moeten we ingrijpen in het basisonderwijs en in de kinderopvang.  Daarbij hamert D66 voortdurend op taalles voor nieuwkomers.”
Caterine: “Dat gaat over nieuwkomers. Maar hoe kan het probleem worden aangepakt voor mensen die hier al zijn?

Pechtold: “Het gaat vaak om schaamte, die moeten we voorbij. In de Schilderswijk bezoek ik cursussen waar volwassenen basaal Nederlands leren, ongeacht hun leeftijd. We moeten mensen die kansen bieden. Voor werknemers en werkgevers zijn er financiële en fiscaal aantrekkelijke mogelijkheden om dit soort achterstanden weg te werken.”

D66-avond-9
Frank/Janine legt Alexander Pechtold het vuur aan de schenen Beeld door: beeld: Fleur Beerthuis

Discriminatie

Caterine: “Onlangs publiceerde het Parool een artikel waarin duidelijk werd dat uitzendbureaus eenvoudig bijdragen aan racisme op de arbeidsmarkt. Partijen als NIDA, DENK of Artikel 1 maken zich hard tegen dit soort problemen. Wat zegt u tegen Rotterdammers die daarom liever op deze partijen stemmen dan op D66?”

Pechtold: “Iedereen mag zich politiek verenigen. Dat is vaak een signaal dat gevestigde partijen bepaalde problemen laten liggen. De vraag is wel of je daarmee je doel bereikt. De Partij van de Dieren bijvoorbeeld, is in dit opzicht wel een soort van aanjager. DENK vind ik helemaal niets bijdragen aan het integratiedebat. Bij D66 voelen veel mensen zich thuis omdat we inzetten op gelijke kansen en gelijkheid.”

Caterine: “Maar wat zou u concreet voorstellen om arbeidsdiscriminatie tegen te gaan?”
Pechtold: “Anoniem solliciteren moet toegestaan worden, maar wel tijdelijk. Het is ècht een noodmaatregel. En met uitzendbureaus die aantoonbaar discrimineren moeten we hetzelfde omgaan als met horecabedrijven die zich niet houden aan de regels van de NVWA. Dat betekent: sluiten! Maar ik kan mij werkelijk niet voorstellen dat, anno 2017, een bedrijf dat wil voortbestaan, geen afspiegeling wil zijn van de maatschappij. Het is heel onverstandig om bepaalde groepen links te laten liggen.”

D66-avond-5
V.l.n.r.: Samuel Schampers, Caterine Baeten, Frank/Janine en Annet van Otterloo Beeld door: beeld: Fleur Beerthuis

Niet overtuigd

De interviewers zijn het met elkaar eens: het was een interessante avond met een diverser publiek dan vooraf gedacht (zij het ook weer niet heel divers). Annet van Otterloo is positief gestemd: “Ik vind het goed dat ze dit in de Afrikaanderwijk deden en dat enkele mensen uit de wijk aanwezig waren. Toch ben ik niet echt overtuigd.”

Frank /Janine is nog steeds niet van plan om op D66 te gaan stemmen: “Mijn beeld van D66, dat de partij voornamelijk hoogopgeleide, nette blanke heren en dames aantrekt, is hier bevestigd. Het is dezelfde groep mensen die je op Katendrecht bij de Fenix Food Factory tegenkomt. Postmodernistisch kan ik het volkje steeds beter plaatsen maar ik ben een rooie (PvdA) en blijf trouw aan mijn cluppie.”

Volgende week publiceert Vers Beton een verslag van de campagnebijeenkomst van de nieuwe partij Artikel 1, met Sylvana Simons.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

18209064_10154713209543195_6162322301411381250_o

Caterine Baeten

Programmamaker Vers Beton LIVE

Caterine Baeten combineert mediavraagstukken met politiek. Voorheen op de Coolsingel nu in de Tweede Kamer. Houdt zich ook bezig met het gebrek aan diversiteit in, onder andere, de cultuursector.

Profiel-pagina
Fleur.2

Fleur Beerthuis

Fotograaf

Fleur Beerthuis studeerde aan de Willem de Kooning Academie en werkt nu als fotograaf. Ze vindt Rotterdammers geweldig. Door mensen te portretteren ziet zij een glimp van hun werelden. Ze is nieuwsgierig naar hoe andere mensen leven en denken. Met beelden probeert zij hun verhalen zo goed mogelijk over te brengen.

Profiel-pagina
Lees 15 reacties
 1. Profielbeeld van Marcel Ramaker
  Marcel Ramaker

  Wat jammer dat nog steeds de indruk bestaat dat D66 een partij is voor mensen die het bereikt hebben en hoog opgeleid zijn.

  Ik kan dit ten stelligste ontkennen! Na anderhalf jaar op het HEAO had ik wel gezien en wilde geld verdienen. Enthousiast begon ik aan mijn carrière in de hoop een soort Steve Jobs te worden maar ontdekte nooit het gat in de markt wat hij vond. Toch met een hoop boeren slimheid en negen jaar ervaring bij Elektrorama startte ik mijn eigen automatiseringsbedrijf. Na vele jaren wilde ik graag mijn opgedane kennis delen met anderen en wilde gaan opleiden. Dat was in 2008!

  Ik denk dat niemand het aan verbeelding ontbreekt waar dit op uit is gelopen. Aan het einde van 2012 raakte ik alles kwijt en kwam in de bijstand. Ruim een jaar later werd ik lid van D66 en werd actief binnen de afdeling Rotterdam.

  Zo actief dat ik overweeg mij kandidaat te stellen voor de GR2018. Dat zou toch wat zijn, ‘van de bijstand naar de raad’ … is dat niet het echt gestalte geven aan: ‘Gelijke kansen voor iedereen’?

  Daar komt bij dat ‘Rotterdam politiek’ verheven is boven elke partijpolitiek want het accent ligt hierbij op de Rotterdammer, want daar doe ik het voor! En bij dit standpunt is ook van belang in gesprek te gaan met een ieder die wat wil veranderen in onze stad. Er zijn veel geluiden (leden die behoren tot het radicale midden) binnen de partij dat we dit willen gaan doen in de huizen van de wijk. Bij voldoende aanwijzingen brengen we de zorgen en wensen van onze bewoners dan gelijk naar de raad. Het echte verbinden dus.

  En als het aan mij licht gaan we dit echt zo doen! En daarmee is D66 Rotterdam er echt een voor elke Rotterdammer, van hoog tot laag en van geel tot groen! Want dat is pas echt verbinden!

  1. Profielbeeld van Marcel Ramaker
   Marcel Ramaker

   In de laatste alinea staat ‘licht’, dat ben ik zeker niet want er had ‘ligt’ moeten staan :)

 2. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Prima, dat Caterine eerlijk is over haar politieke keuze. Je moet je natuurlijk wel afvragen of de politieke tak van VB nu echt voor alle weldenkenden Rotterdammers is, zoals in “Wat is Vers Beton?” staat. De politieke sectie met Caterine en Van Heemst lijkt me nogal eenzijdig, maar PvdA ‘ers hebben veel de neiging om hun mening als algemeen geldend te verklaren. Lijkt, want in de praktijk heeft de PvdA heel veel van ons programma overgenomen (André Crouwel)

  Veel interessanter is dus de vraag, waarom er in VB geen enkele representant van LR te vinden is. Die had bovenstaande stuk ook heel anders geschreven. Citaat. D66 is wel erg negatief en een echte anti partij. Ze hebben het meer over Wilders, dan over hun eigen programma, hoorde ik een bezoeker zeggen (niet echt hoor, ik verzin het want het is toch niet te verifiëren)

  Wat ik ook mis in bovenstaande stukje. Is nu geen enkele bezoeker op het idee gekomen om te vragen waarom in onze stad de partij van Pechtold zo vruchtbaar samenwerkt met LR, voor velen PVV light (klopt chronologisch natuurlijk niet) ?

  Over chronologie gesproken 2002 !

  http://www.leefbaarrotterdam.nl/index.php/lr/comments/andere_tijden_de_opkomst_van_leefbaar_rotterdam/

  1. Profielbeeld van Caterine Baeten
   Caterine Baeten

   Dag Sorensen,
   De politieke sectie bestaat uit mijzelf en 2 heren die beiden lid zijn van D66. Van Heemst is columnist. Verder is iedereen welkom hoor, ongeacht zijn/haar politieke voorkeur. Er zijn helaas niet zoveel mensen die over politieke zaken willen schrijven. En die zullen zich nu zeker niet aangemoedigd voelen met alle reacties hier:) We gaan er tevens vanuit dat mensen professioneel zijn en niet door hun eigen politieke bril kijken bij het schrijven van stukken. Geloof me, daar wordt goed op gelet!

 3. Profielbeeld van Frank Fabian van Keeren
  Frank Fabian van Keeren

  Jammer dat de hele discussie alleen maar gaat over of een journalist lid mag zijn van een partij (en daaropvoortbordurend) en niet inhoudelijk over het artikel. Je kunt gewoon inhoudelijk reageren, zonder de integriteit van de schrijver in twijfel te trekken.

 4. Profielbeeld van Caterine Baeten
  Caterine Baeten

  Sjors,
  Wij zijn gevraagd om als ‘buitenstaander’ aanwezig te zijn op die avond. Juist voor een kritische blik. Ik heb er daarom ook voor gekozen om de nadruk te leggen op de belevingen van mensen van buiten de partij. Natuurlijk, was het vast een ander verhaal geworden als ik D66-leden had geïnterviewd. Maar voor die insteek is nu niet gekozen.
  De uitspraken van de andere interviewers hadden we sowieso geciteerd, ongeacht of die positief of negatief waren.

 5. Profielbeeld van Sjors van Wickeren
  Sjors van Wickeren

  Er mag op zich best wel duidelijker worden aangegeven dat dit een verkapt opiniestuk is. Versbeton kan zich op deze manier nier meer als objectieve onafhankelijke media beschouwen. Gaat wel lekker met de trend mee..

  1. Profielbeeld van Sjors van Wickeren
   Sjors van Wickeren

   Overigens een partij beoordelen als ‘VVD light’ enkel op de indruk die je krijgt van de mensen die op zo’n bijeenkomst komen, zonder verder enkele inhoudelijke onderbouwing, is ook een gotspe. PVDA is een D66 light, omdat de mensen daar ook weer een iets meer linkse uitstraling hebben? Scherpe analyses!

   1. Profielbeeld van Caterine Baeten
    Caterine Baeten

    Dag Sjors.

    Het is een algemeen verslag van de avond. Politiek inhoudelijk geef ik nergens kritiek. De andere interviewers kende ik vooraf niet, hun vragen/opmerkingen zijn letterlijk geciteerd (en gebruikt ná goedkeuring). Ook bij de organisatoren van de avond was mijn PVDA lidmaatschap bekend. Dat vond men geen probleem. “D66 is VVD light” is een mening van een van de andere interviewers (die geen journalisten zijn).

   2. Profielbeeld van Sjors van Wickeren
    Sjors van Wickeren

    ‘Politiek inhoudelijk geef ik nergens kritiek’. Misschien niet in de meest directe zin, maar een bepaald (selectief) beeld schetsen lijkt mij toch echt een vorm van kritiek. Getuige de titel van het stuk en bijvoorbeeld de afsluitende alinea zijn er toch wel de meest negatieve en inhoudsloze uitspraken van de avond geciteerd. Waar is bijvoorbeeld het gesprek met Samuel?

   3. Profielbeeld van O'ten tic Tim
    O'ten tic Tim

    Sjors, jij lijkt te vergeten, dat het stuk wel is geschreven door een journalist. Als jij stelt “‘Politiek inhoudelijk geef ik nergens kritiek’. Misschien niet in de meest directe zin, maar een bepaald (selectief) beeld schetsen lijkt mij toch echt een vorm van kritiek. Getuige de titel van het stuk en bijvoorbeeld de afsluitende alinea zijn er toch wel de meest negatieve en inhoudsloze uitspraken van de avond geciteerd.” verlies je daarbij uit het oog, dat de uitspraak van Janine gewoon een heel uitdagende is, die een fantastische, pakkende kop oplevert. Je kunt daarvan zeggen, dat die negatief is, maar ik zou het eerder als een wat ruwe analyse bestempelen. Immers: de VVD claimt een liberale partij te zijn, wat D’66 feitelijk is. In die zin is de liberale partij best te bestempelen als light-versie van de vroeger liberale, tegenwoordig strikt conservatieve VVD. Of je dat als positief of negatief beoordeelt is afhankelijk van hoe je daar zelf tegenover staat.

 6. Profielbeeld van Gerard
  Gerard

  Hulde dat de schrijfster openlijk haar politieke lidmaatschap uit (bio, lid van PvdA). Maar een deugdelijk journalist is natuurlijk lid van geen enkele partij. Mag hopen dat Vers Beton hier wel op let. Dit zijn immers geen opiniërende stukken, maar informatieve politieke stukken.

  1. Profielbeeld van Frank Fabian van Keeren
   Frank Fabian van Keeren

   Een deugdelijk journalist heeft ook recht op een politieke voorkeur. Vrijwel iedere journalist heeft die. Veel (ook grote, serieuze) media hebben die ook. Daar is niets mis mee. Zeker niet als je er open over bent.

  2. Profielbeeld van Eeva Liukku
   Eeva Liukku

   Ik deel niet de mening dat journalisten geen lid mogen zijn. Ik denk dat iedereen bij Vers Beton wel op de één of andere manier maatschappelijk actief is en met een zekere blik naar de wereld kijkt. Transparantie is bij ons daarom het leidende principe (in plaats van te streven naar een vorm van geveinsde neutraliteit). Vanzelfsprekend letten we hierop: zodra iemands activiteiten (of dat nu een actief lid is van een politieke partij, een maatschappelijk initiatief of betaalde werkzaamheden) relevant zijn voor een verhaal, dan moeten niet alleen wij als redactie dat weten (zodat we bijv. kunnen beoordelen of iemand dat verhaal kan schrijven) maar ook de lezers.

  3. Profielbeeld van leo
   leo

   Nou, ik vind de titel wel zeker misleidend. Ach ja vers beton ontkomt ook niet aan stemmingmakerij.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.