Kunst & Cultuur10 februari 2017

Art Rotterdam Week 2017: Must Sees

Evenementen en tentoonstellingen die een bezoek absoluut waard zijn

Van 9 tot 12 februari vindt de achttiende editie van Art Rotterdam plaats in de Van Nelle Fabriek. Gedurende de week kun je in de hele stad veel andere evenementen en tentoonstellingen bezoeken. Lisa Schmidt zet voor Vers Beton haar favorieten op een rij.

Dolf Henkes Prijs, TENT, Rotterdam Art Week 2017 Beeld: Fleur Beerthuis

Rotterdam Contemporary Art Fair

Voorgaande edities van Rotterdam Contemporary Art Fair vonden plaats in de Cruise Terminal op de Kop van Zuid. Dit jaar is de hedendaagse kunstbeurs verhuisd naar het World Trade Center (WTC) in het centrum van Rotterdam en is de beurs groter en internationaler dan voorgaande edities.

Vooral het werk van Philine van den Hul, vertegenwoordigd door de Rotterdamse galerie Assembled by Root, is de moeite waard. Van den Hul staat bekend om haar strakke lijnwerk op vloeren en presenteert tijdens de beurs ruimtelijke muurobjecten gemaakt van flinterdunne draadjes.

Ook leuk aan deze editie van RC Art Fair: op de bovenste verdieping van het WTC is de tentoonstelling Art with a View te zien, kunst in combinatie met een uitzicht over de hele stad. Hiernaast zijn er verschillende projectruimten waar kunstenaars en galeriehouders enorme sculpturen en installaties kunnen laten zien die niet in een stand passen.

Open Studio's Borgerstraat

Op ongeveer vijf minuten lopen van Art Rotterdam bevindt zich het ateliergebouw van het SKAR (Stichting KunstAccommodatie Rotterdam). Van 10 tot 12 februari stellen 23 kunstenaars, fotografen en ontwerpers hun atelier open voor het publiek. Open Studio’s Borgerstraat biedt de kans om een keer ongegeneerd rond te neuzen in de ateliers van deze kunstenaars en hun werk te bekijken.

Een kans om ongegeneerd rond te neuzen in de ateliers van kunstenaars

Loes van Duijvendijk, onder andere fotografe voor Vers Beton, heeft een studio in het ateliergebouw en maakt met haar analoog camera waanzinnige foto’s van het dagelijks leven. Ook Michael van Kekem, onder andere illustrator voor Vers Beton, stelt zijn studio open voor bezoekers en laat je kennis maken met zijn kleurrijke illustraties en prints.

Minisymposium Start Collecting

Tijdens het bezoeken van een kunstbeurs laat een kunstwerk me soms niet meer los. Het liefst zou ik het werk kopen en mee naar huis nemen. Maar waar moet je op letten bij het aanschaffen van een kunstwerk? Het minisymposium Start Collecting, georganiseerd door @Boijmans, geeft antwoord op deze vragen.

Tijdens het minisymposium geven kunstverzamelaar Reyn van de Lugt, galeriehoudster Rianne Groen en het Mondriaan Fonds tips over het verzamelen van kunst. Na het symposium is er de mogelijkheid om je kennis in de praktijk te brengen en misschien wel een kunstaankoop te doen op Art Rotterdam.

Rotterdam Photo Festival

Rotterdam Photo Festival plaatst dit jaar 32 zeecontainers gevuld met fotografie op het Deliplein, naar mijn mening het gezelligste plein van Rotterdam. Het festival biedt onafhankelijke fotografen een podium om hun werk te laten zien aan een groot publiek.

Een interessante zeecontainer is die van CBK Rotterdam. Daar is het werk van Sophie de Vos en Stacii Samidin te zien. Beide fotografen zijn jong, Rotterdams en veelbelovend. Sophie de Vos is geïnteresseerd in het menselijk lichaam, herinneringen en de psyche en Stacii Samidin laat met zijn werk zien hoe groepsidentiteiten leven binnen een maatschappij.

Lees ookErasmus in RotterdamLeve de zotheid!Vers Beton exposeert Leve de zotheid!Bezoek de expositie op het Deliplein van 9-12 februari

Masters of Rotterdam

De tentoonstelling Masters of Rotterdam in de WTC Art Gallery is een ode aan Rotterdamse meesters en laat het werk van twintig prominente hedendaagse Rotterdamse schilders zien. Het werk is geselecteerd door Hugo Bongers (voormalig hoofd van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur), Anton Hoeksema (Art Office coördinator van CBK Rotterdam) en Hans Walgenbach (voormalig directeur van Museum Rotterdam).

Geselecteerde kunstenaars zijn onder andere Co Westerik, Eveline Visser, Lisette Schumacher en Inge Aanstoot. Mijn persoonlijke favoriet is de kunstenaar Ton van Os. Van Os heeft decennia ervaring en maakt betoverend werk. Hij schildert al bijna zijn hele carrière bolvormige figuren, groot en klein, die doen denken aan planeten en onwijs intrigeren.

Dolf Henkes Prijs, TENT, Rotterdam Art Week 2017 Beeld: Fleur Beerthuis

Object Rotterdam

Object Rotterdam is met hun focus op design het tegengeluid op de grote Rotterdamse kunstbeurzen tijdens Rotterdam Art Week. De beurs brengt design, architectuur, kunst en mode bij elkaar, maar focust zich vooral op design van zowel jonge als gerenommeerde ontwerpers.

Het bijzondere aan Object Rotterdam is de locatie. De beurs vindt plaats op de SS Rotterdam en elke ruimte van het schip wordt benut. De eetzalen, hotelkamers en het binnen- en buitendek worden allemaal gebruikt als tentoonstellingsruimte. Ook bijzonder is dat het historische binnenzwembad en de machinekamers, die speciaal voor Object Rotterdam geopend zijn voor publiek.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Art Rotterdam Week, Rotterdam Contemporary Art Fair en Rotterdam Photo Festival

Sectie: Kunst & Cultuur

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *