Politiek10 februari 2017

De Beste Stuurlui: Rotterdammers gaan PVV en DENK stemmen

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Deze week: tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 zette Rotterdam weer een record neer. Nergens in Nederland gingen er zo weinig kiesgerechtigden naar de stembus als in Rotterdam. Awais Hassan denkt dat dit jaar veel van zijn stadsgenoten wél gaan stemmen.

Beeld: Maus Bullhorst

Zoals een goede Rotterdammer dat betaamt bekijk ik de wereld met een gezonde dosis scepsis. Zo ook de politiek. Al die mannen in Den Haag die elkaar napraten, voor de verkiezingen beloftes maken die ze helemaal niet kunnen waarmaken en dat vervolgens inderdaad niet doen. En ook ik twijfel iedere keer weer: heeft het zin om te stemmen? En op welke partij nu dan?

Maar Rotterdammers kunnen het zich bij uitstek niet permitteren om verkiezingen over te slaan. Want in onze stad zijn de meest kwetsbare groepen – laaggeschoolden, jongeren, allochtonen, nieuwkomers – oververtegenwoordigd. En juist deze groepen worden keer op keer gepakt door partijen – van de PvdA tot eigenlijk alle rechtse partijen. Veel van mijn stadsgenoten worden uitgemaakt voor bloedzuigers, parasieten en testosteronbommen en moeten zo snel mogelijk het land uit.

Rotterdammers kijken daarom misschien te nuchter naar verkiezingen. Ronald Goedemondt gaf een prachtige impressie van deze nuchterheid in zijn cabaretshow ‘Spek’.

Misschien relativeren Rotterdammers al die verkiezingsbeloften helemaal kapot. Of erger, het hebben van stemrecht.

Jong en oud

Ja, onderzoeken naar opkomst bij verkiezingen tonen dat jongeren, allochtonen en stedelingen minder geneigd zijn om te gaan stemmen. En Rotterdam is een jonge kleurrijke stad.

Toch zijn er momenten waarop Rotterdammers zich laten horen. Als er politici zijn die er wél uitspringen. Die hen zien staan. Zoals Pim Fortuyn dat deed. Zoals NIDA dat afgelopen gemeenteraadsverkiezing heeft laten zien. Zoals DENK dat de komende Tweede Kamerverkiezingen gaat doen.

Mijn voorspelling is dat Rotterdammers de komende verkiezingen naar de stembus zullen gaan omdat het ene deel – wit en oud – de PVV gaat steunen om de grootste te worden. En het andere deel, de jongeren en de allochtonen, ervoor zullen zorgen dat de partij van de Rotterdammer Kuzu succesvol de Kamer inkomt.

Thuisbasis Rotterdam gaat voor DENK het verschil maken. Dit het politiek gevolg van een mondige generatie die in Nederland is geboren en getogen en nu volwassen wordt. Deze kleurrijke generatie heeft door dat de traditionele partijen niet thuisgeven wanneer het ertoe doet. Aan de ene kant is deze groep beter opgeleid dan ooit, daarnaast is er een groeiend zelfbewustzijn over hun toekomst in dit land. Een peiling op de Hogeschool Rotterdam toont dat DENK de populairste partij is onder haar studenten.

Nog een verschil met vier jaar geleden gaat misschien wel komen van de nieuwe groep van hoogopgeleide welgestelden die in de afgelopen vier jaar in de stad is komen wonen. Zij stemmen GroenLinks en D66.

Misschien lukt het ons niet om het laagterecord te prolongeren, maar onze stem zal in alle verscheidenheid gehoord worden.

Reageer of deel op Social Media

Tags:De Beste Stuurlui, DENK, nuchterheid, PVV en stemgedrag

Sectie: Politiek

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *