Voor de harddenkende Rotterdammer

Bij Young UP weten ze: alleen wie zaait, zal oogsten. Jongeren en starters hebben kennis, maar geen ervaring. Of ze hebben misschien geen kennis, maar wel passie. Dwight Krolis helpt hen met talentontwikkeling en arbeidsbemiddeling, en dwingt ze streng maar rechtvaardig de echte wereld in. 

Young-Up-4
Beeld door: beeld: Fleur Beerthuis

Young UP-oprichter Dwight Krolis verspilt liever geen tijd. Twee dagen voor onze afspraak is hij vader geworden, maar de dag erna ging hij weer aan de bak. Terwijl we op de fotograaf wachten, werkt hij snel wat mailtjes weg achter zijn bureau. “Ik doe het deze week wel wat rustiger aan, hoor. Normaal hou ik daar niet zo van, maar hier moet ik wel even van genieten. Volgende week begint het hele circus weer.”
Als we hem vragen naar zijn grootste frustratie hoeft hij niet lang na te denken: “Van die partijen die willen samenwerken, maar geen daad bij het woord voegen. Begrijp me niet verkeerd: ik vind het heel leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Maar tijdens een kennismaking van drie koppen koffie had ik ook een subsidieaanvraag kunnen schrijven.”
Met Young UP doet Dwight al negen jaar talentontwikkeling voor jongeren. Sinds 2014 doet hij ook arbeidsbemiddeling. Niet alleen om studenten, starters en jongeren zonder startkwalificatie betere kansen te bieden: “Jongeren zijn het kapitaal van de toekomst. Hoe hoger hun niveau, hoe hoger het niveau van de stad en uiteindelijk zelfs het land wordt.”

Je speelt al jaren amateurvoetbal op hoog niveau. Pas je dat toe in de bedrijfsvoering bij Young UP?

“Indirect is er wel een connectie. Ik heb tijdens mijn hbo-opleiding facility management constant gezocht naar manieren om de lesstof praktisch in te zetten. Toen ik les kreeg over project management, begon ik samen met vrienden een projectje bij mij in de wijk. Onze verbindende factor was voetbal, dus besloten we met een groep jongens mee te doen aan een internationaal toernooi in Haarlem. Daar kwam van alles bij kijken: de groep aansturen, fondsen werven, met de gemeente praten, en vervoer, maaltijden en tenues regelen. We hadden daar geen ervaring mee, maar we pikten alles heel snel op.”
“Het is niet een hele unieke formule, maar tijdens dat project zag ik dat je je ontwikkelt als je dingen in de praktijk brengt. Vanuit dat idee is Young UP ontstaan: ontwikkelen door te doen.”

Werkervaring vinden jullie niet belangrijk?

“Nee, helemaal niet. Aan de ene kant krijgen starters vaak van bedrijven te horen dat ze niet genoeg ervaring hebben, aan de andere kant geloven ze daar zelf in. Er kwam laatst een meisje binnen voor een functie waarbij werken met moeilijke cliënten een vereiste was. Ze dacht dat ze daar geen ervaring mee had. Dan zeg ik: je hebt zes jaar in de horeca gewerkt, je gaat mij niet vertellen dat je nooit met lastige klanten te maken had! Jongeren hebben vaak wel wat ervaring, maar herkennen dat zelf niet. En dan kun je het ook niet aantonen en uitleggen aan een werkgever.”
“Ook binnen de organisatie van Young UP is ervaring niet belangrijk. Kom je net van je studie communicatie? Prima, dan mag je meteen onze communicatiecampagnes en socialmediabeleid opzetten. Natuurlijk krijg je tegengas van me, en dat verwacht ik ook van je terug.”
“Ten slotte is het vinden van goede match erg belangrijk. Dinsdag en donderdag zijn hier daarom altijd beldagen. We nodigen bedrijven niet zomaar uit voor onze netwerkevenementen, maar proberen eerst te achterhalen waar ze naar op zoek zijn. Als ze dan op komen dagen, hebben jongeren daar veel meer aan.”

Wat was je slimste zet?

“De boel een half jaar dichtgooien in 2012. Daardoor hadden we eindelijk de rust om terug te blikken: wat is onze impact tot nu toe geweest en welke kant willen we op? We doen op dit moment niet meer zo veel losse projecten, maar richten ons op langlopende trajecten op het gebied van arbeidsmarktbemiddeling en talentontwikkeling.”
“Dat heeft zichtbaar effect: 79 procent van de jongeren die hier binnenkomen, voorzien we van werk. Inmiddels kunnen we met een andere attitude bij gemeente aankloppen. In plaats van te strijden voor een subsidie, hebben we nu veel meer een samenwerkingsrelatie. Ze zien onze meerwaarde.”

Young-Up-6
Beeld door: beeld: Fleur Beerthuis

Zie je een toekomst waarin Young UP niet meer afhankelijk is van subsidie?

“Dat moet nog blijken. We doen wel steeds meer commerciële projecten, zoals ontwikkelingstrajecten voor de ICT-branche. Zo proberen we eigen vermogen te creëren, want dat hebben we nu niet. Volgend jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen, en als daarna besloten wordt dat jeugdwerkloosheid geen prioriteit meer is, dan trekken we geen cent meer uit de gemeente. Dat vang je niet zomaar op met een potje fondsaanvragen. Het zou kunnen dat we in de toekomst een uitzendbureau worden. Zolang we maar mensen blijven helpen.”

Ben je zo’n idealist?

“Nou ja, als ik moet kiezen tussen geld verdienen en iemand helpen, zal ik niet altijd dat laatste kiezen. Een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd, is dat je vaak je eigen belang voorop moet zetten. Dat klinkt egoïstisch, maar dat is het niet. Want als ik mezelf niet kan helpen en geen brood op de plank heb, kan ik ook niks voor een ander betekenen.”

Je bent zelf opgegroeid op Zuid. Was het vanzelfsprekend om Young UP in de Creative Factory te vestigen?

“Natuurlijk is het praktisch, omdat het kantoor vijf minuten van huis is. We krijgen veel jongeren uit de buurt over de vloer, maar ze komen bijvoorbeeld ook uit Ommoord, Delfshaven en Capelle.”
“Sommigen vinden een wijkgerichte aanpak het beste, maar wij willen er voor heel Rotterdam zijn. In 2012 hebben we een subsidie gekregen van de deelgemeente Feijenoord en dat vond ik het irritantste project ooit. Dan kon je opeens twintig jongeren uit West niet helpen, omdat ze uit de ‘verkeerde’ wijk komen.”

Je startte Young UP toen je zelf heel jong was. Vind je het moeilijker om jongeren te bereiken nu je wat ouder wordt?

“Haha, ja! Ik schrijf heel veel in subsidie- en fondsenaanvraagtaal. Dan heb ik het bijvoorbeeld over een ‘afspraak arrangeren’, terwijl ik ook gewoon ‘regelen’ kan zeggen. Stiekem vind ik dat gewoon leuk. Ik kom langzaamaan steeds meer van de jongeren af te staan, maar dat is niet erg. Op een gegeven moment wil ik de operationele zaken hier helemaal loslaten. Het moet niet zo zijn dat ik over een paar jaar nog zelf jongeren aan het coachen ben. Ik haal daar heel veel voldoening uit, maar als directeur moet je ook meegroeien met je organisatie.”

Wat is de grootste fout die je hebt gemaakt?

“Samenwerken met mensen die niet dezelfde arbeidsethiek hebben. Naast het runnen van Young UP ging ik vier keer per week voetballen in Leiden. Ik kwam dan heel laat thuis, en dan sliep ik soms de hele nacht niet om alle zaken af te krijgen. Ik zeg niet dat dat de beste manier is, maar ik was altijd bereid om een stap extra te zetten.”
“Een succesvolle organisatie bouw je niet op vier uur werk per dag. Je moet er iets voor over hebben. Sommige mensen waar ik mee werkte hadden die instelling niet. Ik ging daarin mee, maar het ging het project heel snel in de weg zitten. Nu weet ik: we hoeven niet allemaal hetzelfde karakter te hebben – voor mijn part vliegen we elkaar constant in de haren − zolang we allemaal bereid zijn evenveel gas te geven.”

Deze interviewreeks met jonge beeldbepalende ondernemers in Rotterdam is tot stand gekomen in samenwerking met Rotterdamse Nieuwe. (Wat betekent dit?) R’damse Nieuwe is een community van ondernemende Rotterdammers tussen de 18 en 35 jaar die zich inzetten om de stad bruisend en aantrekkelijk te maken. Ken jij iemand die in deze serie zou passen? Mail Marjolein.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profielfoto

Jelena Barisic

Jelena Barisic (1990) kan het heus wel over iets anders dan hiphop hebben, maar alleen als het moet. Ze groeide op onder de rook van Rotterdam en werkt nu als freelance journalist, (eind)redacteur en programmamaker.

Profiel-pagina
Fleur.2

Fleur Beerthuis

Fotograaf

Fleur Beerthuis studeerde aan de Willem de Kooning Academie en werkt nu als fotograaf. Ze vindt Rotterdammers geweldig. Door mensen te portretteren ziet zij een glimp van hun werelden. Ze is nieuwsgierig naar hoe andere mensen leven en denken. Met beelden probeert zij hun verhalen zo goed mogelijk over te brengen.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500