Voor de harddenkende Rotterdammer

In navolging op Kevin van Eikeren en Robbert de Vrieze bericht deze keer gebiedscommissielid Marjan Gonsalvez uit ‘haar’ IJsselmonde. Na een periode vol tumult werd de gebiedscommissie vorig jaar op non actief gezet. Samen met Gonsalves blikken we terug op de situatie.

Begin januari 2016 werd gebiedscommissie IJsselmonde door het Rotterdamse stadsbestuur op non actief gezet. Dit besluit kwam na enkele weken vol spanningen en conflicten. De situatie was ontstaan ná de aankondiging van het asielzoekerscentrum in Beverwaard. Leefbaar Rotterdam verzette zich, tot ongenoegen van de andere partijen, hevig tegen de plannen. De helft van de gebiedscommissieleden, veelal van Leefbaar, weigerde vervolgens om mee te werken aan een onderzoek over het functioneren van de gebiedscommissie. Vooral (voormalig) voorzitter Norbert Swaneveld en vicevoorzitter Marjan Gonsalves werden bekritiseerd vanwege hun houding in het debat. Zij zouden zich te veel hebben laten leiden door partijbelangen.

FLBIMG-1389-2014-04-08

Lees meer

Iedere wijk een burgerbegroting

In deze columnreeks  houdt maandelijks steeds een ander gebiedscommissielid ons op de ho…

Hoe zou jij het gebied IJsselmonde en de bewoners willen beschrijven?

“Van origine bestond IJsselmonde alleen uit de wijk Oud-IJsselmonde en de omliggende dijken, inclusief kastelen met een historisch verleden. Om deze kern zijn in de loop der jaren andere wijken gebouwd met als meest recente wijk Beverwaard. Oud-IJsselmonde, de omliggende dijken en ‘de rest’ vormen direct het onderscheid tussen geboren en getogen IJsselmondenaren en de ‘nieuwelingen’. In deze wijken zijn naast nieuwe bewoners ook andere opvattingen en problematieken gekomen, waardoor de wijken onderling erg verschillen. Waar men zich in Oud-IJsselmonde druk maakt om zaken zoals luchtkwaliteit en de kwaliteit van de wegen, maakt men zich in Beverwaard zorgen over jongerenoverlast en het asielzoekerscentrum.”

Hoe gaan jullie als gebiedscommissie om met die verschillen?

“Wij hebben ons opgedeeld in groepjes met ieder hun eigen wijk en dus problematiek. In een eerder stadium gaf ‘de Coolsingel’ iedere buurt een gebiedsmanager en gebiedsnetwerker. Zij pakten de problemen samen met ambtenaren op. Dit liep prima totdat zij door ‘nieuwe uitdagingen’ moesten worden vervangen.”
“Maar IJsselmonderaren verschillen niet uitsluitend, er zijn ook veel overeenkomsten. Als men daar een evaluatie van maakt dan kan men stellen dat zij erg ‘wijk-betrokken’ zijn. Zo trekken de schoonmaakacties, geïnitieerd door de bewonersorganisaties, erg veel animo. De bewoners van IJsselmonde zijn rustige en redelijke mensen, maar kunnen zich aardig roeren als zij het gevoel krijgen buitengesloten te worden. De discussie rondom het AZC in Beverwaard is daar een goed voorbeeld van.”
 

Keizerswaard-40
Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

Daarover gesproken, voormalig voorzitter Swaneveld werd gezien als bron van ellende in het AZC debat omdat hij “niet kon wennen aan zijn rol als voorzitter van een tandeloze gebiedscommissie.” Wat is jouw reactie op deze stelling?

Dat is absoluut onjuist. Het is de rol van de gebiedscommissie je bewoners te steunen. De Coolsingel zou dit ook moeten vinden, ongeacht het onderwerp. Dat Swaneveld de bewoners steunde, was een doorn in het oog van de gevestigde orde. Dit is een schande en een van de redenen dat het contact tussen ons en het stadhuis op losse schroeven staat. Het AZC is de bewoners van de Beverwaard door de strot geduwd. De ernstige rellen ontstonden omdat men zich buitengesloten voelde.”

Swaneveld heeft zelfreflectie getoond door te stellen dat hij die tweet ‘Bewoners, kom in verzet!’ van Leefbaar niet had moeten retweeten én dat hij zich heeft laten leiden door emotie. Hoe kijk jij terug op jouw eigen rol? Ook met zelfreflectie of zou je het precies hetzelfde aanpakken?

“Ik zal wel weer kritiek krijgen, maar dat boeit me niet. Ik ben er supertrots op dat ik mijn nek voor de bewoners heb uitgestoken. Tijdens demonstraties liep ik met hen voorop. Ik had schijt aan de wereld toen men dreigde mij uit mijn functie te ontheffen.”
“Het is de taak van ieder gebiedscommissielid om één te zijn met de bewoners. Wij hebben immers beloofd de oren en ogen van de wijk te zijn. Maar toen het met betrekking tot het AZC voor mijn collega’s te heet onder de voeten werd, staken ze hun hoofd in het zand. De helden!”

Van de wijkadviesraad kreeg je de opdracht om in het reine te komen met enkele ambtenaren, die jij onder druk zou hebben gezet. Hoe gaat het hiermee?

“Het is een leugen dat ik medewerkers onder druk heb gezet. Vragen van bewoners worden doorgezet via de gebiedsdirecteur naar clusters. Gebiedscommissieleden krijgen daardoor vaak niet op tijd, of helemaal niet, een antwoord voor bewoners. Als iets niet wordt opgepakt, dan is het toch logisch dat ik daar iets van zeg. Dit werd vertaald naar ‘onder druk zetten’. Nee, wij kwamen voor de bewoners op! Dat ik en Swaneveld onder druk van Eerdmans en met instemming van onze eigen partij respectievelijk het vicevoorzitterschap en voorzitterschap hebben moeten afstaan, zie ik als broedermoord. Het is een straf geweest voor het opkomen voor de bewoners.”

Keizerswaard-15
Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

Niet capabel

De gebiedscommissies hebben te weinig bevoegdheden om écht iets voor bewoners te kunnen betekenen, vindt Gonsalves. In de praktijk merkt zij dat er zelden iets wordt gedaan met de problemen die vanuit de gebiedscommissie worden aangegeven: “In ‘Groot IJsselmonde’ hebben wij te maken gehad met de bouw van huizen in het ‘park de twee Heuvels’. De gebiedscommissie heeft in de raad ingesproken om duidelijk te maken dat bewoners hier niet op zitten te wachten. Desondanks werden wij nauwelijks betrokken bij beslissingen. Dit komt onder andere omdat het CDA, in tegenstelling tot GroenLinks en de SP, vond dat wij niet capabel genoeg waren hier iets over in te brengen. Kortom, als gebiedscommissie ben je vleugellam.”

In september 2016 werd besloten dat gebiedscommissie IJsselmonde mag blijven voortbestaan. Alle leden raakten hun bevoegdheden kwijt. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 kunnen bewoners een nieuwe gebiedscommissie kiezen.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Marjan Gonsalvez

Marjan Gonsalvez

Marjan Gonsalvez werkte vier jaar als deelraadslid en is nu gebiedscommissielid in IJsselmonde.

Profiel-pagina
Roeland Dubbeld

Roeland Dubbeld

Roeland Dubbeld (1991) schrijft over politieke zaken en is beleidsadviseur bij de gemeente Pijnacker. Hij is lid van D66.

Profiel-pagina
frank hanswijk

Frank Hanswijk

Fotograaf

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina
Lees 5 reacties
 1. Profielbeeld van Kevin van Eikeren
  Kevin van Eikeren

  Jammer dat enige vorm van zelfreflectie bij dit soort gebiedscommissieleden ontbreekt. Leefbaar Rotterdam heeft in de gemeenteraad zelfs vervolgonderzoek tegengehouden. Zelfs wanneer onderstaande signalen beschreven werden in een onafhankelijke quickscan:

  [..]
  . De gebiedsdirecteur krijgt nagenoeg dagelijks klachten van gebiedsambtenaren over de houding en het gedrag van de voorzitter. Dit varieert van het claimen van de voor de gebiedsnetwerkers bedoelde elektrische fiets tot het passeren van ambtenaren inzake procedures bij bewonersinitiatieven

  . Diverse ambtelijke medewerkers hebben het idee dat sprake is van ‘cliëntelisme’ 39. Met name aan zaken die de eigen achterban aangaan, wordt in de optiek van de ambtenaren vanuit de voorzitter en eerste vicevoorzitter aandacht en prioriteit gegeven

  . Ambtenaren worden – voordat zij nog contact hebben gehad met bewoners – rechtstreeks in gekopieerd in mailwisselingen tussen voorzitter en bewoner. Dit leidt ertoe dat ambtenaren zich voor het blok richting bewoners gezet voelen, zonder dat zij soms bepaalde bevoegdheden/verantwoordelijkheden hebben

  . De voorzitter en de partij Leefbaar Rotterdam IJsselmonde hebben zich enkele keren in het openbaar negatief uitgelaten over (vermeende) handelingen van ambtenaren. Dit beschouwen meerdere ambtenaren als een aantasting van hun integriteit dan wel als tendentieus. Enkele ambtenaren voelen zich als gevolg van deze uitlatingen niet meer veilig
  [..]

  Daarnaast zit Leefbaar Rotterdam gewoon in het Rotterdamse stadsbestuur. Zij hebben de komst van het AZC dus gefaciliteerd. Stellen dat Leefbaar tegen de komst van dit AZC was is dus feitelijk onjuist, sterker nog ze hebben er zelf aan bijgedragen. Dubbelspel heet zoiets en de Rotterdammer in de maling nemen.

 2. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  LR heeft op geen enkele wijze bijgedragen aan de komst van dat AZC.
  Het is ons dus inderdaad door de strot gedrukt door Den Haag.
  Als het aan de rest van de gemeenteraad had gelegen waren er 5000 gelukzoekers meer gekomen!

  Marjan : Niet wrijven in een vlek!

 3. Profielbeeld van Ger
  Ger

  Pure onzin met je gelukszoekers. Het zijn mensen die vluchten voor oorlog en geweld. Gelukszoekers zijn die de zakken zitten te vullen en juist onrust brengen in een mooie wijk als Beverwaard door iedereen op te hitsen met onjuistheden en leugens voor eigen gewin. Leefbaar IJsselmonde een paar Leefbaar leden in de stad zijn de onrustmakers. Gevaarlijk voor de inwoner van Rotterdam. En als Leefbaar zich niet wil conformeren aan democratisch besluit en eigen Leefbaar wethouder moeten ze opstappen en niet als gelukszoeker blijven zitten

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500