Politiek23 februari 2017

“Het AZC in Beverwaard is de bewoners van IJsselmonde door de strot geduwd”

In navolging op Kevin van Eikeren en Robbert de Vrieze bericht deze keer gebiedscommissielid Marjan Gonsalvez uit ‘haar’ IJsselmonde. Na een periode vol tumult werd de gebiedscommissie vorig jaar op non actief gezet. Samen met Gonsalves blikken we terug op de situatie.

Begin januari 2016 werd gebiedscommissie IJsselmonde door het Rotterdamse stadsbestuur op non actief gezet. Dit besluit kwam na enkele weken vol spanningen en conflicten. De situatie was ontstaan ná de aankondiging van het asielzoekerscentrum in Beverwaard. Leefbaar Rotterdam verzette zich, tot ongenoegen van de andere partijen, hevig tegen de plannen. De helft van de gebiedscommissieleden, veelal van Leefbaar, weigerde vervolgens om mee te werken aan een onderzoek over het functioneren van de gebiedscommissie. Vooral (voormalig) voorzitter Norbert Swaneveld en vicevoorzitter Marjan Gonsalves werden bekritiseerd vanwege hun houding in het debat. Zij zouden zich te veel hebben laten leiden door partijbelangen.

Lees ookPolitiekIedere wijk een burgerbegrotingColumns uit de gebiedscommissies

Hoe zou jij het gebied IJsselmonde en de bewoners willen beschrijven?

“Van origine bestond IJsselmonde alleen uit de wijk Oud-IJsselmonde en de omliggende dijken, inclusief kastelen met een historisch verleden. Om deze kern zijn in de loop der jaren andere wijken gebouwd met als meest recente wijk Beverwaard. Oud-IJsselmonde, de omliggende dijken en ‘de rest’ vormen direct het onderscheid tussen geboren en getogen IJsselmondenaren en de ‘nieuwelingen’. In deze wijken zijn naast nieuwe bewoners ook andere opvattingen en problematieken gekomen, waardoor de wijken onderling erg verschillen. Waar men zich in Oud-IJsselmonde druk maakt om zaken zoals luchtkwaliteit en de kwaliteit van de wegen, maakt men zich in Beverwaard zorgen over jongerenoverlast en het asielzoekerscentrum.”

Hoe gaan jullie als gebiedscommissie om met die verschillen?

“Wij hebben ons opgedeeld in groepjes met ieder hun eigen wijk en dus problematiek. In een eerder stadium gaf ‘de Coolsingel’ iedere buurt een gebiedsmanager en gebiedsnetwerker. Zij pakten de problemen samen met ambtenaren op. Dit liep prima totdat zij door ‘nieuwe uitdagingen’ moesten worden vervangen.”

“Maar IJsselmonderaren verschillen niet uitsluitend, er zijn ook veel overeenkomsten. Als men daar een evaluatie van maakt dan kan men stellen dat zij erg ‘wijk-betrokken’ zijn. Zo trekken de schoonmaakacties, geïnitieerd door de bewonersorganisaties, erg veel animo. De bewoners van IJsselmonde zijn rustige en redelijke mensen, maar kunnen zich aardig roeren als zij het gevoel krijgen buitengesloten te worden. De discussie rondom het AZC in Beverwaard is daar een goed voorbeeld van.”

 

Beeld: Frank Hanswijk

Daarover gesproken, voormalig voorzitter Swaneveld werd gezien als bron van ellende in het AZC debat omdat hij “niet kon wennen aan zijn rol als voorzitter van een tandeloze gebiedscommissie.” Wat is jouw reactie op deze stelling?

Dat is absoluut onjuist. Het is de rol van de gebiedscommissie je bewoners te steunen. De Coolsingel zou dit ook moeten vinden, ongeacht het onderwerp. Dat Swaneveld de bewoners steunde, was een doorn in het oog van de gevestigde orde. Dit is een schande en een van de redenen dat het contact tussen ons en het stadhuis op losse schroeven staat. Het AZC is de bewoners van de Beverwaard door de strot geduwd. De ernstige rellen ontstonden omdat men zich buitengesloten voelde.”

“Dat ik en Swaneveld onder druk van Eerdmans en met instemming van onze eigen partij respectievelijk het vicevoorzitterschap en voorzitterschap hebben moeten afstaan, zie ik als broedermoord"

Swaneveld heeft zelfreflectie getoond door te stellen dat hij die tweet 'Bewoners, kom in verzet!' van Leefbaar niet had moeten retweeten én dat hij zich heeft laten leiden door emotie. Hoe kijk jij terug op jouw eigen rol? Ook met zelfreflectie of zou je het precies hetzelfde aanpakken?

“Ik zal wel weer kritiek krijgen, maar dat boeit me niet. Ik ben er supertrots op dat ik mijn nek voor de bewoners heb uitgestoken. Tijdens demonstraties liep ik met hen voorop. Ik had schijt aan de wereld toen men dreigde mij uit mijn functie te ontheffen.”

“Het is de taak van ieder gebiedscommissielid om één te zijn met de bewoners. Wij hebben immers beloofd de oren en ogen van de wijk te zijn. Maar toen het met betrekking tot het AZC voor mijn collega’s te heet onder de voeten werd, staken ze hun hoofd in het zand. De helden!”

Van de wijkadviesraad kreeg je de opdracht om in het reine te komen met enkele ambtenaren, die jij onder druk zou hebben gezet. Hoe gaat het hiermee?

“Het is een leugen dat ik medewerkers onder druk heb gezet. Vragen van bewoners worden doorgezet via de gebiedsdirecteur naar clusters. Gebiedscommissieleden krijgen daardoor vaak niet op tijd, of helemaal niet, een antwoord voor bewoners. Als iets niet wordt opgepakt, dan is het toch logisch dat ik daar iets van zeg. Dit werd vertaald naar ‘onder druk zetten’. Nee, wij kwamen voor de bewoners op! Dat ik en Swaneveld onder druk van Eerdmans en met instemming van onze eigen partij respectievelijk het vicevoorzitterschap en voorzitterschap hebben moeten afstaan, zie ik als broedermoord. Het is een straf geweest voor het opkomen voor de bewoners.”

Beeld: Frank Hanswijk

Niet capabel

De gebiedscommissies hebben te weinig bevoegdheden om écht iets voor bewoners te kunnen betekenen, vindt Gonsalves. In de praktijk merkt zij dat er zelden iets wordt gedaan met de problemen die vanuit de gebiedscommissie worden aangegeven: “In ‘Groot IJsselmonde’ hebben wij te maken gehad met de bouw van huizen in het ‘park de twee Heuvels’. De gebiedscommissie heeft in de raad ingesproken om duidelijk te maken dat bewoners hier niet op zitten te wachten. Desondanks werden wij nauwelijks betrokken bij beslissingen. Dit komt onder andere omdat het CDA, in tegenstelling tot GroenLinks en de SP, vond dat wij niet capabel genoeg waren hier iets over in te brengen. Kortom, als gebiedscommissie ben je vleugellam.”

In september 2016 werd besloten dat gebiedscommissie IJsselmonde mag blijven voortbestaan. Alle leden raakten hun bevoegdheden kwijt. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 kunnen bewoners een nieuwe gebiedscommissie kiezen.

Reageer of deel op Social Media

Sectie: Politiek

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *