voor de harddenkende Rotterdammer

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen bezoekt Vers Beton gevraagd en ongevraagd campagnebijeenkomsten in Rotterdam. We voelen lijsttrekkers aan de tand en spreken trouwe partijleden en zwevende kiezers. Esther Audier ging voor deze tweede reportage naar Artikel1.

Het is zondag 12 februari 2017 als lijsttrekker Sylvana Simons een bezoek brengt aan het Surinaamse buurthuis Wi Masanga in Rotterdam-West, om haar nieuwe partij Artikel1 te promoten. De zaal zit hoofdzakelijk vol met Rotterdammers met een Surinaamse, Antilliaanse of Afrikaanse achtergrond. Het publiek is opgewonden, enthousiast, nieuwsgierig en soms zelfs emotioneel. “We zijn getuigen van een historisch moment. Nooit eerder heeft een donkere vrouw een politieke partij opgericht en zich op deze manier ingezet om onze belangen te behartigen!”  

Na een kort welkomstwoord door een bestuurslid van het buurthuis, neemt Simons het woord. Ze legt uit waar ze voor staat en waarom ze de stap maakte van tv-persoonlijkheid naar de politiek. Het omslagpunt was naar eigen zeggen toen ze op 13 mei 2015 in De Wereld Draait Door geconfronteerd werd met schrijver Martin Šimek, die bootvluchtelingen omschreef als ‘die zwartjes’. Toen ze daar wat van zei, stuitte ze op onbegrip, zowel aan tafel als op Twitter. “Hoe heftiger de reacties, hoe meer ik besefte dat ik de stap naar de politiek moest maken. Het was geen keuze meer.”

Artikel1-7
Beeld door: beeld: Fleur Beerthuis

Messiasachtig onthaal

In tegenstelling tot de vele negatieve reacties waarmee Simons het afgelopen jaar elders geconfronteerd is, lijkt er in de zaal vooral waardering te zijn voor de manier waarop ze zich in het publieke debat profileert. Met name oudere mensen komen naar de microfoon om hun dankbaarheid uit te spreken omdat Simons de strijd durft aan te gaan en omdat ze hen een gevoel van waardigheid en trots teruggeeft. Er volgen dankwoorden, omhelzingen en applaus. Een oudere dame loopt naar voren om een Surinaams ritueel uit te voeren, waarbij ze Simons eert met een lied en zegent met druppels water uit de kan die op tafel staat.

Ondanks de waardering voor Simons’ keuze om de politiek in te gaan, zijn er veel mensen die zich afvragen waarom ze besloot zich in eerste instantie aan te sluiten bij de politieke partij DENK. Dat noemt ze in retrospectief een foute beslissing. “Ik ben er toen bij gevraagd om iets toe te voegen aan de partij, maar in de praktijk bleek daar helemaal geen ruimte voor te bestaan.”

Artikel1 staat voor een gelijkheidsideaal dat volgens haar, in tegenstelling tot bij DENK, ook geldt voor mensen die het binnen minderheidsgroepen niet altijd even makkelijk hebben. Dat zijn mensen met diverse etnische en religieuze achtergronden, maar ook mensen die tot de zogenoemde LHBT-gemeenschap (lesbisch, homo, biseksueel, transgender) behoren. “We komen niet alleen op voor mensen van kleur, maar ook voor islamitische homoseksuelen en lesbische christenen.”

Anti-establishment

Naast de vele steunbetuigingen, zijn er ook kritische vragen. Zo vraagt een jonge jongen waarom ze een eigen partij wilde oprichten en geen lijsttrekker is geworden bij een bestaande partij. Had ze dan niet meer kunnen bereiken? Simons: “Bestaande partijen hebben met hun beleid gedoogd of eraan bijgedragen dat minderheden moeilijker aan een baan komen, dat kinderen met een andere etnische achtergrond structureel op een te laag schoolniveau worden ingeschat en dat vrouwen nog steeds minder betaald krijgen dan mannen voor exact hetzelfde werk. Ik heb, met alle respect, geen behoefte om als nummer zoveel op de lijst te staan van de PvdA, om vervolgens te hopen op een plek om te kunnen vechten voor het veranderen van diepgewortelde structuren. Als we echt iets willen veranderen, dan moeten we het zelf doen.”

Op de vraag of ze denkt dat je een dergelijke mentaliteitsverandering in de maatschappij van bovenaf kan opleggen, zegt ze: “Wij zijn ontstaan vanuit een grass roots-beweging. Al jarenlang strijden er mensen tegen ongelijke behandeling van minderheden. Die worden juist steeds van bovenaf tegengewerkt, doordat die ongelijke behandeling tot nu toe op veel vlakken geïnstitutionaliseerd is en in stand gehouden wordt.”

Artikel1-12
Beeld door: beeld: Fleur Beerthuis

Verdeeldheid in eigen kring

Een donkere vrouw van middelbare leeftijd vraagt hoe het staat met de screening van de mensen op de lijst. Ze overweegt namelijk om op Artikel1 te stemmen. “Maar niet als na de verkiezingen blijkt dat de helft van de lijst crimineel of besmet is, zoals bij de PVV.” Daarop zegt Simons dat ze trots is op alle intelligente mensen die er op de lijst staan en die ze stuk voor stuk op haar huis zou laten passen. Er zijn wel mensen bij die een veroordeling op hun naam hebben staan. “Maar voor zaken waar je trots op kunt zijn, zoals protesteren tijdens een Zwarte Pietdemonstratie.”

Er is een man die kritiek uit op de manier waarop er in de zaal gerefereerd wordt aan ‘ons’ als donkere mensen. Alleen Surinamers zijn volgens hem namelijk al een veel diversere groep, bestaande uit onder andere Chinezen, creolen en Hindoestanen, met daarbinnen ook weer allerlei verschillende religieuze stromingen. “Er is bovendien een grote groep Surinaamse Hindoestanen die op de PVV stemt. Hoe gaan we om met die verdeeldheid in eigen kring?”

Artikel1-32
Beeld door: beeld: Fleur Beerthuis

Zwijgen is geen optie meer

Het rechtse geluid dat momenteel in Europa en Amerika aan populariteit wint, wordt ook wel gezien als de representatie van ‘de boze blanke stem’. Op de vraag in hoeverre er ook zoiets als de ‘boze zwarte stem’ bestaat en of dat een stem is die Artikel1 vertegenwoordigt, zegt Simons: “Ik hoop dat ze boos zijn, want daar hebben ze alle reden toe. Maar er is eerder sprake van een jarenlang voortslepende apathie. In de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap stemt men van oudsher op de PvdA of heeft men het gevoel dat politiek überhaupt niet over hen gaat.”

De emoties die nu loskomen zijn volgens haar het resultaat van ruim een halve eeuw geschiedenis, die veel verdriet en minderwaardigheidsgevoelens met zich meebracht. “Het wordt tijd dat er niet over ons, maar met ons gepraat wordt. Ik ben het zat om vanwege het ongemak van de ander essentiële thema’s als ongelijkheid op basis van kleur of gender niet te bespreken. Het is ook ongemakkelijk voor de partij die zo’n onderwerp bespreekbaar wilt maken. Laten we dan maar samen ongemakkelijk zijn. We mogen het met elkaar oneens zijn, maar erover zwijgen is geen optie meer.”

Heel even wordt er in de zaal gerefereerd aan de noodzaak om te stemmen op Artikel1 om tegenwicht te bieden aan het ‘grote gevaar op rechts’. Hoe denkt Simons dat te kunnen bedwingen? “Ik heb geen intentie om Wilders’ electoraat te overtuigen of voor me te winnen, maar ik wil wel een stevig alternatief bieden voor een grote groep mensen die voor een gelijkwaardige en inclusieve samenleving staat.” Hoewel ze zijn debatstijl en argumenten verwerpt, is er wel iets dat ze met hem overeenkomt: “Wat Geert Wilders en ik met elkaar gemeen hebben, is dat we beiden onbevreesd zijn.”

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

IMG_8581 (1)

Esther Audier

Esther Audier studeerde Geschiedenis en Media & Journalistiek in Rotterdam. Ze doet de Marketing & Communicatie voor het lokale voedselbedrijf Rechtstreex en werkt als freelance storyteller voor bedrijven in de duurzame hoek. Haar interesse gaat uit naar sociale, culturele en milieugerelateerde onderwerpen.

Profiel-pagina
me

Fleur Beerthuis

Fleur Beerthuis studeerde aan de Willem de Kooning Academie en werkt nu als fotograaf. Ze vindt Rotterdammers geweldig. Door mensen te portretteren ziet zij een glimp van hun werelden. Ze is nieuwsgierig naar hoe andere mensen leven en denken. Met beelden probeert zij hun verhalen zo goed mogelijk over te brengen.

Profiel-pagina
Lees 9 reacties