Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Bij de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart kan gestemd worden op diverse kandidaten met Rotterdamse wortels. Vers Beton sprak met zeven van hen.

Vier daarvan zitten momenteel in de Rotterdamse gemeenteraad. VVD-raadslid Antoinette Laan staat 37e op de VVD-kandidatenlijst. Leefbaar Rotterdamraadslid Tanya Hoogwerf staat op vier voor VNL, dat volgens de peilingen blij lijkt te mogen zijn met een zetel. GroenLinks’ Arno Bonte moet hopen op meer Jesse Klaver-mania. Hij staat op 25. En hoewel de SP gestaag stijgt in de peilingen, lijkt Sun Yoon van Dijk op 23 alleen met voorkeursstemmen de Kamer te kunnen halen.

Van de kandidaten die niet in de Rotterdamse gemeenteraad zitten is oud-wethouder Richard Moti de hoogstgeplaatste. Hij staat op de vijftiende plek namens de PvdA en heeft daarmee ook een reële kans om in de Kamer te komen. John Struijlaard, Statenlid in Zuid-Holland, is lijstduwer van 50PLUS. Munish Ramlal, de nummer 27 van D66, moet hopen op regeringsdeelname en een paar extra zetels ten opzichte van de recente peilingen.

Wat uit de Rotterdamse politiek nemen jullie mee naar Den Haag?

Laan: “Ik heb bijna alle niveaus gehad. Ik begon ooit in de deelraad. Toen werd ik deelraadsbestuurder. Daarna was ik vier jaar wethouder en nu zit ik dus in de gemeenteraad.”
Hoogwerf neemt naar eigen zeggen veel ervaring mee “uit de Rotterdamse werkelijkheid”. “Rotterdam heeft altijd een rauwe realiteit, maar je kunt hier helaas niet alles oplossen.”
Die werkelijkheid gebruikt ook Bonte nu als raadslid: “Als Rotterdams raadslid ben ik gewend dingen van onderop te veranderen. Dus samen met de mensen die de gevolgen van besluiten voelen.”  

Moti neemt zijn binding met Rotterdam mee naar Den Haag. Hij wil op die manier iets teruggeven aan Rotterdam. “Ik merkte, zeker toen ik wethouder was, dat het prettig is om Rotterdamse Kamerleden in Den Haag te hebben. De deur staat dan eerder open. Daarom is het belangrijk dat we ook nu weer Rotterdamse Tweede Kamerleden krijgen. Voor het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid bijvoorbeeld, hebben Rotterdamse Tweede Kamerleden mij erg geholpen. Dat is middels lobbywerk tot stand gekomen. Rotterdamse Kamerleden speelden zeker een rol het agenderen van dat onderwerp.”
Laan is het met Moti eens: “Het is voor Rotterdam een uitdaging om bepaalde dingen op landelijk niveau goed naar voren te brengen.”

Bonte: “Er wordt door Rotterdamse wethouders veel gelobbyd in Den Haag voor zaken waar ik niet altijd fan van ben. Voor de stokpaardjes van de grote bedrijven als Shell en het Havenbedrijf bijvoorbeeld. De wethouders zijn vaak loopjongens van de havenbaronnen. Voor dat karretje laat ik me niet spannen. Maar als het over iets gaat waar de Rotterdammers wat aan hebben, zoals een nieuwe metrolijn, help ik de Rotterdamse wethouder natuurlijk graag op weg met een effectieve lobby in Den Haag.”

Rotterdamse thema's

We vroegen alle kandidaten of ze zich zullen inzetten voor Rotterdamse thema’s en belangen. De nuchtere reacties daarop van Laan, Hoogwerf en Van Dijk lieten weinig aan de verbeelding over, al sijpelde er toch een binding met Rotterdam in door.

D66-avond-4

Lees meer

"Ik vind D66 gewoon VVD Light"

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen bezoekt Vers Beton gevraagd en ongevraagd…

Laan: “Het heeft natuurlijk ook te maken met wat je gegund wordt. Dat is afwachten, als je in een Kamerfractie komt. Je kunt een ambitie of een droom hebben, maar of die uitkomst is natuurlijk een tweede.”
Van Dijk: “In de kamer kijk ik vooral naar de inhoud, niet of iets vanuit Rotterdam komt. Maar Rotterdam loopt, zowel positief als negatief, vaak voor op de rest van het land. Qua armoede onder kinderen staat Rotterdam helaas bovenaan. Hier knok ik daartegen en dat ga ik ook in Den Haag doen.”

Hoogwerf: “Je moet oppassen dat je geen belangenvertegenwoordiger wordt. Ik zal een onderwerp dus altijd kritisch blijven beoordelen op de inhoud. Anderzijds ben je wel volksvertegenwoordiger. Dus als iemand uit Rotterdam zorgen heeft en een luisterend oor zoekt, ben ik zeker bereikbaar.”

In vergelijkbare bewoordingen laten ook Struijlaard en Ramlal zich uit.
“Als je de Afrikaandermarkt op gaat en er over politiek begint, wordt men daar heel boos. Men voelt zich er niet aangesproken. Ik begrijp die boosheid. Je moet dus de verbinding zoeken met die mensen”, aldus Ramlal.
Struijlaard vult daarop aan: “Ik ben geen politicus maar volksvertegenwoordiger. Ik luister dus naar wat mensen beweegt. Ik doe maar normaal, heb niet teveel babbels en werk gewoon hard. Dát is wat ik meeneem naar Den Haag en de Rotterdammer van mij gaat zien.”

Kandidaat-Tweede Kamerleden
Beeld door: beeld: Narjara Grondman

Algemene thema's

Voor welke algemene thema’s willen jullie je in Den Haag inzetten?

Ramlal: “Ik pleit voor een politieombudsman, die ervoor zorgt dat mensen niet naar de rechter stappen, niet gefrustreerd raken, niet lang moeten wachten op een antwoord en niet twijfelen aan de onafhankelijkheid van de politie.”

Laan zou zich graag op de Rotterdamse infrastructuur richten. “Je ziet gewoon dat we in deze regio soms achter het net vissen. Denk bijvoorbeeld aan de wegen rondom Rotterdam. Het belangrijkste vind ik de komst van een nieuwe metrolijn op Zuid. Die moet landelijk beter op de kaart worden gezet. Maar ook voor problemen met betrekking tot de Rotterdamse haven en de binnenvaart is op landelijk niveau meer geld dan binnen ons gemeentebudget.”

Hoogwerf ziet op de voor haar belangrijke thema’s een parallel met haar raadswerk: “Als je kijkt naar onderwerpen als asielbeleid en integratie, dan staat Leefbaar vaak nog alleen en lopen we voor de anderen uit. Dat zal met VNL in de kamer niet anders zijn. Met VNL heeft een rechts blok er een sterke partner bij.”

Moti: “Ik wil mij vooral inzetten voor werk en werkgelegenheid. Dat zijn nationale thema’s, maar die zijn ook voor Rotterdam erg belangrijk. De werkloosheid is in Rotterdam twaalf procent, terwijl die landelijk vijf procent bedraagt. En veel nieuwe banen zijn onzekere banen, zoals uitzendbanen. Er moet meer en beter werk komen en vast werk moet weer de norm worden in Nederland. Asschers Wet Werk en Zekerheid heeft helaas niet het gewenste en verwachte effect, dus die moet verscherpt worden. Daarom maak ik me had voor het duurder maken van flexibele contracten, middels een flexbelasting.”

De kloof

Een actueel thema is de kloof tussen de burger en de politiek. Daarover bleken de kandidaten uitzonderlijk eensgezind.
Moti: “Enerzijds is er een kloof tussen de politiek en burgers. Die kun je verkleinen door zo veel mogelijk de straat op te gaan, verbinding te zoeken en in gesprek te blijven. Een andere kloof is die tussen groepen in de samenleving. Die ligt ingewikkelder. De ene groep stemt PVV, de andere Artikel1 of DENK. Beide groepen polariseren door te schreeuwen in plaats van te praten.”

Artikel1-25

Lees meer

Sylvana Simons: "Het wordt tijd dat er niet over ons, maar met ons gepraat wordt"

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen bezoekt Vers Beton gevraagd en ongevraagd…

Bonte en Laan sluiten zich daarbij aan. “Ik vind het ontzettend leuk om met zaken die mensen in de samenleving aandragen, aan de slag te gaan. Ik probeer met een kwinkslag en wat humor de burger en de politiek dichter bij elkaar te brengen”, aldus Laan.
Bonte: “In Den Haag is met de beste bedoelingen veel wetgeving gemaakt die nu bijvoorbeeld vernieuwing en verduurzaming in de weg staat. Verouderde afvalwetgeving belet groene ondernemers bijvoorbeeld om afval als grondstof te gebruiken. De politiek in Den Haag staat helaas vaak te ver van de praktijk af.”

Ramlal bekleedde nog geen politieke functie. Volgens hem is dat geen belemmering, in tegendeel. “Ik heb veel gezien bij de ombudsman, juist op het gebied van de relatie tussen burger en overheid. Veel mensen hebben meer vertrouwen in de ombudsman dan in de politiek, omdat de ombudsman veel concreter voor ze is.”
Struijlaard: “Je moet vanaf het begin in gesprek gaan met alle betrokkenen, bewoners en bedrijven. Dat levert respect op en dan krijg je mensen mee. Je moet bereikbaar zijn als volksvertegenwoordiger.”

Regelmatig klinkt dat Tweede Kamerleden er toch niet in slagen die kloof te overbruggen, alleen al omdat ze het gewoon ontzettend druk hebben.

Moti: “Je wordt snel opgezogen door je agenda in Den Haag. Ook als wethouder was dat zo. Maar uiteindelijk ben je de baas over je eigen agenda. Je kunt zelf bepalen waar je je prioriteiten legt. Mijn prioriteit wordt om met name in Rotterdam werkbezoeken af te leggen en zoveel mogelijk contact te hebben met Rotterdammers.”

Ramlal: “Ik wil graag benaderbare politiek. Je moet niet in je eigen cocon zitten. Dan verlies je het perspectief en de realiteit van de mensen. Als je begrijpt hoe mensen zijn en samenleven, maar daar tegelijkertijd van een afstandje naar kijkt, kun je zorgen voor oplossingen die misschien radicaal zijn maar wel tot verbeteringen leiden.”

Laan geeft aan dat als zij gekozen wordt, Rotterdammers een uitnodiging van haar kunnen verwachten. “Rotterdamse scholen kunnen dan bijvoorbeeld komen kijken hoe het er precies aan toe gaat in Den Haag. Mensen realiseren vaak niet wat ze kunnen veranderen, omdat ze niet de juiste toegangen hebben.”

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Roeland Dubbeld

Roeland Dubbeld

Roeland Dubbeld (1991) schrijft over politieke zaken en is beleidsadviseur bij de gemeente Pijnacker. Hij is lid van D66.

Profiel-pagina
Koen_VB (1)

Koen Voskamp

Koen Voskamp (1971) raakte na een studie Chemische Technologie verzeild in Rotterdam en is er vanwege de liefde niet meer weggegaan. Hij is betrokken bij de samenleving en dus ook de politiek. Hij is (passief)lid van D66.

Profiel-pagina
PSX_20151019_152021

Narjara Grondman

Illustrator

Narjara Grondman (1981) is illustrator en architect. Ze schrijft het liefste kwinkslagen van de gesprekken die ze stiekem opvangt en tekent daar kleine absurde tekeningen bij.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
 1. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Gelukkig gaat de kiezer afrekenen met die nepotistische kliek.

  Bravo kiezer.

 2. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Richard Moti, die wethouder werd, nadat zijn partijgenote ontslag nam om een “betere” baan te accepteren.
  Door de rechter op zijn vingers getikt, omdat hij een klokkenluider heeft ontslagen, die wantoestanden in Turkse “internaten’c.q. meisjesgevangenissen aankaartte. Die de stad in een financiële chaos stortte en die betaald bestuurder werd bij het FNV terwijl hij zelf nooit één dag een reguliere baan heeft gehad. Die man staat op 15, terwijl mijn hard werkende en integere oud leerling Duco Hoogland onverkiesbaar staat.
  Gelukkig gaat de kieze afrekenen met die nepotistische kliek.

 3. Profielbeeld van Paul
  Paul

  Rik Grashoff, de persoon die eigenhandig heel pop podium Rotterdam zijn nek heeft omgedraaid, die perse een Urban Podium wilde terwijl niemand daar op zat te wachten, die miljoenen aan subsidie in dat podium heeft gepompt, waar de mensen iPhones kregen en op ‘trainingen’ gingen in UK, vanwege o.a. die geweldige prestatie zit meneer nu in Den Haag. Politici zijn stoelwarmhouders en al maak je er een puinzooi van, dan nog blijft de banen kraan voor je open! Zijn we echt een stap verder dan 1980?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.