voor de harddenkende Rotterdammer

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Eeva blikt terug op de weken voor 15 maart. De weken waarin Rotterdam een voorloper leek, een kweekvijver van de revolutie en een stad die gewoon snapt hoe het zit. Nu, na 15 maart, valt dat heel erg mee.

DBS-OctaviaVanHorik
Beeld door: beeld: Octavia van Horik

Een maand geleden plakte ik een verkiezingsposter achter mijn raam in het Oude Noorden. Er stond op: “STEM! Ja, jij ook!” Ik wilde mijn buurtgenoten bewegen om gebruik te maken van hun stemrecht. En dat is broodnodig. Rotterdam was al jaren de nationale hekkensluiter als het gaat om opkomstcijfers. Hoe komt het toch dat zo veel Rotterdammers, en met name jongeren en stadgenoten met een migratieachtergond, niet stemmen? Op verkiezingsdag sprak ik toevallig met filosoof Tina Rahimy, die met een zwaar gemoed de uitslagen afwachtte. Zij opperde een mogelijke verklaring: “Wat de uitslag ook wordt, de PVV heeft al gewonnen omdat het mensen heeft wijsgemaakt dat ze politiek onmachtig zijn.”
In de weken vóór 15 maart kreeg ik voorzichtig het idee dat het tij toch aan het keren was. Ik zag en hoorde veel over initiatieven die jongeren politiek wilden activeren en politieke onderwerpen bespreekbaar maken. Caterine Beaten sprak voor Vers beton met twee van deze initiatiefnemers; Malique Mohamud (Concrete Blossom) en Shirin Mirachor (Vote2017).  Abdelkarim el Fassi reed voor de Correspondent heel Nederland door om gesprekken te voeren over politiek. Een week geleden bezocht ik Talk Theater van Shantie Singh en Munish Ramlal over hét thema dat de verkiezingen domineerde: ‘De Nederlandse identiteit’. Biculturele sprekers kregen hier het podium. Het resultaat was een programma met zowel scherpte als nuance, zowel humor als inhoud en verbeelding. Wát een verademing in dit tijdsgewricht.
Ik kon de gedachte niet onderdrukken dat Rotterdam zó veel verder is dan de rest van Nederland. Op deze bijeenkomsten werd bescheiden geopperd en hardop gefilosofeerd; zal Rotterdam nu 15 jaar na de Fortuyn-revolte opnieuw de kraamkamer van een politieke revolutie zijn? Zal met de demografische veranderingen in deze stad de politiek meebewegen? Een revolutie van jongeren die hun burgerrechten en gelijkwaardigheid in de samenleving opeisen, die een halt toeroepen tegen racisme en uitsluiting, die niet meer pikken dat het woord ‘integratie’ wordt gebruikt om met twee maten te meten. Deze generatie Rotterdammers kijkt met een steeds groter onbegrip naar de hysterische en schadelijke identiteitspolitiek uit de verkiezingscampagnes – waar hééft de rest van Nederland het toch over?

The capital of same old

Toen kwam 15 maart. De dag begon met internationale aandacht voor Rotterdam in The Guardian, dit keer waren we niet ‘the new capital of cool‘, maar een stad die gebukt gaat onder xenofobie. Maar de opkomstcijfers waren bemoedigend. Zou de stad het ongelijk van dit artikel bewijzen? Om 21:00 uur bleek dat deze stad een historische opkomst kende: 72,4% is de hoogste opkomst in 30 jaar. Rotterdammers hebben zich van zich laten horen en dat is goed nieuws.
De uitslag bleek echter een reality check voor mijn filterbubbel. De PVV is gegroeid ten opzichte van vier jaar geleden. Het werd op 803 stemmen na nét niet de grootste in de stad. Die plaats moesten ze afstaan aan de doe-maar-normaal-of-pleur-op-politiek van de VVD. Samen zijn ze goed voor éénderde van de Rotterdamse stemmen. Forum voor Democratie kreeg meer stemmen dan Artikel1. Met andere woorden: Rotterdam is niet zo’n uitzonderlijke stad en ligt niet zo ver van het Nederlandse gemiddelde. Er is nog veel werk te doen voor hen die hopen dat een nieuwe progressieve tegenbeweging hier begint.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Eeva Liukku

Eeva Liukku

hoofdredacteur

Eeva Liukku (1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
eeva@versbeton.nl

Profiel-pagina
photo profile

Octavia van Horik

Octavia van Horik (1987) is grafisch ontwerper, illustrator en Rotterdammer sinds 2008. In haar werk gaat ze op zoek naar de grenzen van het medium om te kijken wat daar aan te morrelen valt. Een setje regels is er nu eenmaal om gebroken te worden.

Profiel-pagina
Lees 11 reacties