voor de harddenkende Rotterdammer

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Veel Rotterdamse vrouwen worden lastiggevallen op straat. Snel ging de discussie over de culturele achtergrond van de daders. Ongefundeerd, vindt Willem Sonneveld.

DBS-OctaviaVanHorik
Beeld door: beeld: Octavia van Horik

Schokkend onderzoek van dr. Tamar Fischer aangaande straatintimidatie in Rotterdam. Vrijwel alle Rotterdamse vrouwen (94 procent) bleken in het afgelopen jaar ten minste een van de vormen van intimiderend gedrag meegemaakt te hebben (complimenten, fluiten, sissen, nastaren, naroepen, beledigen, om seks vragen, achternalopen, in het nauw drijven). In 44 procent van de gevallen wordt dit als bedreigend of intimiderend ervaren. Het percentage vrouwen dat met zeer ernstige vormen van intimidatie ervaring heeft, is vijf procent.
De opvallendste conclusie van het onderzoek is dat vrouwen vooral intimidatie ervaren uit een andere dan de eigen bevolkingsgroep. Tegelijkertijd is dat na twintig jaar debatteren over het ‘multiculturele drama’ natuurlijk geen verrassing. ‘Wij’ staat in de samenleving tegenover ‘zij’, en die verhoudingen worden continu benadrukt en op scherp gezet. De loyaliteit betreft vooral de eigen groep en buitenstaanders worden anders of slechter behandeld.

Nationale hobby

Het is bijkans een nationale hobby (vervelend hè) om bij ‘Marokkaanse’ daders naar culturele verklaringen te zoeken voor afwijkend gedrag. Als leerlingen van een Islamitische middelbare school examens stelen, dan heeft de afkomst van deze jongeren daar opeens van alles mee te maken. De criminoloog Jan-Dirk De Jong stelde spottend: “Alsof ze examens stelen in de naam van Allah”.
Hobbyist Joost Eerdmans liet dan ook meteen een aanvullend onderzoek uitvoeren toen bleek dat de onderzoekers van de Erasmus Universiteit de etniciteit of afkomst van de fluitende en sissende mannen niet wilden achterhalen. Wethouder Eerdmans legitimeerde deze exercitie in het Rotterdams Dagblad met: “Uiteindelijk ligt het probleem bij cultuurverschillen en machtsverhoudingen.”
Voor het abnormale gedrag van Hollanders wordt nooit gezocht naar verklaringen die terug te voeren zijn op dé Nederlandsche cultuur. Leefbaar wilde dan ook geen boetes voor fluitende bouwvakkers, maar wel voor “irritant gesis, seksuele toespelingen en jongens die vrouwen zomaar uitschelden voor hoer”. ‘Gewone’ Nederlanders komen overal mee weg. Een witte tatta heeft geen achtergrond. Zo mogen bouwvakkers fluiten en corpsballen vrouwen best ‘slet’ of ‘hoer’ noemen. “Grab them by the pussy.” Ja, toch? Wie daar vragen bij stelt krijgt het verwijt zich druk te maken: “Het zijn toch leuke jongens?”

Niet dan?

Etniciteit en cultuur worden al heel lang in verband gebracht met een andere vorm van deviant gedrag: criminaliteit. Als cultuur de oorzaak van crimineel gedrag zou zijn, dan zou Marokko één van de meest criminele landen ter wereld moeten zijn. Dat is domweg niet het geval.
Een berg wetenschappelijk onderzoek toont voorts aan dat ‘cultuur’ of ‘afkomst’ geen verklaring biedt voor de oververtegenwoordiging van bepaalde groepen in misdaadstatistieken. Onder de streep is ‘cultuur’ niet de oorzaak, maar hét gevolg van gedrag. Zo constateerden onderzoekers in een lijvig rapport uit 2014 bijvoorbeeld dat: “de etnische groep waartoe de jongeren behoren geen enkele relevantie heeft voor hun criminele gedrag.” En: “Uit het onderzoek blijkt dat de rol van de opvattingen, de normen en waarden, veel geringer is dan wordt aangenomen. Niet wát een jongere denkt is belangrijk, maar met wíe hij of zij optrekt.”

Eerdmans kondigde aan nog voor de zomer met een Rotterdams actieplan te komen. Als Joost dit fenomeen net zo hard aanpakt als het vuil op straat en de verkeershufters dan hoeven we daarvan niets te verwachten. Het geeft ons de mogelijkheid om een rustig, serieus en afgewogen gesprek te voeren over oplossingen en oorzaken van straatintimidatie.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

willemsonneveld

Willem Sonneveld

Willem Sonneveld (1983) groeide op onder de rook van Rotterdam. Voor Vers Beton is hij azijnzeiker en politiek redacteur. In zijn vrije tijd staat hij met véél plezier vóór de klas.

Profiel-pagina
photo profile

Octavia van Horik

Octavia van Horik (1987) is grafisch ontwerper, illustrator en Rotterdammer sinds 2008. In haar werk gaat ze op zoek naar de grenzen van het medium om te kijken wat daar aan te morrelen valt. Een setje regels is er nu eenmaal om gebroken te worden.

Profiel-pagina
Lees 12 reacties