Politiek31 maart 2017

De Beste Stuurlui: Kunnen we nu alsjeblieft stoppen met praten?

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Deze week: als we toch niet luisteren, zullen we dan gewoon ophouden met praten? Awais Hassan gooit het bijltje er in elk geval bij neer.

Beeld: Octavia van Horik

Daar was ik dan ineens met mijn glanzende bol op tv. De Stelling van Nederland, een pop-up tv-show geleid door Jort Kelder, trok naar Rotterdam. De debatshow van EenVandaag zou gaan over integratie, islam en armoede in Rotterdam. Het werd een chaotische show en was daarmee onbedoeld een perfecte afspiegeling van het ‘debat’ zoals we dat nu kennen.

Hoewel Jort een kundige debatleider is, bestond de opzet uit veel te veel mensen die opsprongen om telkens een uitgekauwde soundbite te roepen zonder op elkaar in te gaan. Een side-kick die twijfelachtige cijfers als cijfers de zaal in pompte. Niemand luisterde, iedereen probeerde punten te scoren. Het had meer weg van het spel whack-a-mole dan van een debat. Herkenbaar?

Lees ookPolitiekHeel de wereld is je vaderland, ook als je niet wit bentColumn

Geen zalvende werking

Sinds Fortuyn zitten we nu al 15 jaar in islam- en integratiedebatten, en we benoemen alles en de tv shows leven van deze politieke overcorrectie. Het was, kortom, het zoveelste debat waar veel stof opwaaide om uiteindelijk meer verdeeld dan verenigd uit te komen. En de therapeutische werking van het debat blijft volledig uit. De zalvende verlossing dat we alles hebben uitgepraat en hand-in-hand over een regenboog huppelen naar een zonnige toekomst, komt er niet.

Sluitstuk is dat iemand als Joris Luijendijk nog maar eens met een vissersboot door de overbeviste stukje zee om weer een podium te geven aan het ‘pleur op’-volk. Dan weet je dat het echt klaar is met het benoemen. Eindstand: we zijn nog steeds verdeeld en maken ons zorgen om hoe verdeeld wij zijn.

"Laten we overeenkomen dat we niets overeenkomen"

Ik verklaar het debat daarom – in ieder geval voor mijzelf – gesloten. De standpunten zijn helder. We zijn het gewoon niet met elkaar eens, en we gaan dat ook niet worden als we in debat blijven gaan. Niet door onszelf in te graven en onszelf als de gouden norm te nemen voor hoe de ander moet zijn. Laten we daarom overeenkomen dat we niets overeenkomen.

Omarm het pluralisme

We hebben geen andere keus dan het pluralisme te omarmen in plaats van het pleuropisme. Kunnen we nu alsjeblieft stoppen met praten? En gewoon samen leven en samen zijn, met respect voor alle verschillen van mening? En met respect voor de ander als mens?

Na de opnames ging het divers samengestelde publiek met elkaar door hetzelfde deurtje naar buiten. Terug de wereld in, waarin we allemaal op de menselijke schaal onze hoop en zorgen hebben. En verlangen naar dezelfde universele waarde: liefde.

Klaar met praten. Liefhebben. En gemixte baby’s maken.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:De Beste Stuurlui, debatcultuur, integratie, jort kelder en vrijheid van meningsuiting

Sectie: Politiek

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *