Politiek24 maart 2017

De Beste Stuurlui: Lokale democratie de dupe van internationaal armpje drukken

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Deze week schrijft Eeva Liukku over het wedstrijdje internationaal armpje drukken tussen Rutte en Erdogan twee weken geleden. Zij hebben er electoraal baat bij, de lokale democratie is het slachtoffer.

Beeld: Octavia van Horik

Na het feest der democratie volgde een tragedie van de democratie. Kort na de verkiezingsuitslag van 15 maart werd bekend dat CDA raadslid Turan Yazir zich tijdelijk terugtrekt uit de politiek door bedreigingen en intimidatie. Hij is samen met andere lokale politici door Turkse kranten aangewezen als een ‘landverrader’ die ‘samenwerkt met fascisten’. Het is vreselijk dat een volksvertegenwoordiger aan wie 1849 Rotterdammers drie jaar geleden hun stem toevertrouwden zijn werk niet kan doen. Ook AD columnist Fidan Ekiz heeft te maken met intimidatie. In Nieuwsuur zei CDA-fractievoorzitter Sven de Lange dat het misschien wel tien of twintig jaar zal duren voordat de spanningen in de Turkse gemeenschap zullen zijn opgelost.

Lees ookPolitiekFeyenoordprotest bewijst: de politie slaat de plank wéér misOpinie

Het is daarom belangrijk dat onze burgemeester pal staat voor de lokale democratie. Maar in plaats daarvan zet hij een tandje bij: ook de vrijheid van meningsuiting staat nu onder druk. Er mocht geen campagnebijeenkomst plaatsvinden met de Turkse minister, wat aanleiding was van de hele rel, en deze week is er een poster van Erdogan in de Beijerlandselaan op last van de politie verwijderd. Het argument: de openbare orde was in het geding.

Al vijftien jaar woedt er een debat over de vrijheid van meningsuiting. Pim Fortuyn haalde zelf maar al te graag de aan Voltaire toegeschreven uitspraak aan: “Ik kan uw mening nog zo abject vinden, maar ik zal uw recht verdedigen om die te uiten”.

Twee maten

Tegenwoordig delft deze vrijheid steeds vaker het onderspit ten opzichte van de openbare orde. Vorig jaar zagen we dat ook bij de ludieke Feyenoorddemonstratie, de anti-zwarte piet demonstratie in Rotterdam, en de feministen die tegen Geert Wilders demonstreerden in Spijkenisse. De Volkskrant maakte een overzicht van meer voorbeelden waarbij posters en demonstratieborden zijn weggehaald uit naam van de openbare orde. De politie is al vaak hierover bekritiseerd (onder meer door de Ombudsman en Amnesty International) en heeft in veel gevallen zelfs excuses moeten aanbieden. Je zou denken dat ze inmiddels toch wel zeer zuinig met dit machtsmiddel om zouden springen.

Lees ookPolitiekTurkse Rotterdammers over de nasleep van de mislukte coup2 persoonlijke columns

Helaas is het deze week weer van stal gehaald. Kijk, ik snap ook niet waarom je zo’n fan van Erdogan zou zijn, dat je een poster van hem wilt ophangen poserend met Poetin. Maar in Nederland heb je het récht een dergelijk leider te steunen. Je mag er in dit land ondemocratische ideeën op na houden. Sterker nog, op 15 maart heeft 16% van de Rotterdammers gestemd op iemand die de Nederlandse grondwet drastisch wil wijzigen, het parlement, de pers en rechtspraak minacht en is veroordeeld voor racisme. Toch hoor je niemand over het gebrek aan integratie van PVV-stemmers en worden posters van deze partij niet verwijderd uit de publieke ruimte.

Als we pal willen staan voor locale democratie, dan moeten we het braafste jongetje van de klas zijn

Eigen principes

Als we pal willen staan voor de lokale democratie, dan moeten we het braafste jongetje van de klas zijn. Dat is niet omdat we dan ‘toegeven aan de lange arm van Erdogan’, maar omdat we staan voor onze eigen principes. Dat betekent: iedereen gelijk behandelen. Staan voor de vrijheid van lokale raadsleden om hun werk te doen én staan voor de vrijheid om te demonstreren en van meningsuiting. Die vrijheden zijn niet enkel bedoeld voor ideeën die de meerderheid van de mensen accepteren. Het gaat juist om die ideeën die door sommigen of zelfs de meesten als provocerend worden opgevat. Alleen zo ben je béter dan een autoritaire leider als Erdogan of Poetin en werkelijk democratisch.

Reageer of deel op Social Media

Tags:Aboutaleb, De Beste Stuurlui, turkse rellen en vrijheid van meningsuiting

Sectie: Politiek

kaart: Stadhuis Rotterdam, Coolsingel, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *